Mozaik
”PLAVI SVEMIR” U OSIJEKU

Nastupilo više od 150 osječkih glazbenika
Objavljeno 22. rujna, 2023.
Sjajnim nastupom oduševili su i Mrle i Ivanka, koji su u Osijek premijerno doveli rock-koncert “Kišni razdraganci”

Udruga Breza je u suradnji s Gradom Osijekom, Turističkom zajednicom grada Osijeka te Građevinskim i arhitektonskim fakultetom u Osijeku, a u sklopu Horizon projekta "Eyes Hearts Hands - Urban Revolution", u petak predvečer organizirala javno događanje pod nazivom "Plavi svemir".Ispred konkatedrale sv. Petra i Pavla kao i na Trgu pape Ivana Pavla II. okupili su se osječki glazbenici, bendovi, zborovi, sastavi, plesni klubovi, glazbene škole i KUD-ovi, tamburaški sastavi i građani kako bi zajednički izveli dvije pjesme.

Prva pjesma "Plavi svemir" izvedena je kako bi podsjetila na osobe s autizmom te obitelji osoba s autizmom i kako bi uključila sve osobe s posebnim potrebama uz plesnu koreografiju. Riječi za pjesmu napisala je Daliborka Pavošević iz Udruge obitelji djece s autizmom "DAR", a aranžman su izradili Davor Dedić i Franjo Batorek. Druga pjesma "Zamisli život u ritmu muzike za ples" izvedena je kao poziv na mobilnost, pokret i radost, a uz glazbenike su se i na ovoj pjesmi uključili i plesni klubovi koji su izveli zajedničku koreografiju. Ovom je prilikom na osječkim trgovima nastupilo više od 150 osječkih glazbenika i 100 plesača.

Nakon toga su okupljene Osječane i goste grada na Dravi svojim sjajnim nastupom oduševili Mrle i Ivanka, koji su u Osijek premijerno doveli svoj rock-koncert "Kišni razdraganci". Brojni mališani oduševljeno su popratili koncert, koji je dosada obišao cijelu Hrvatsku, a nedavno je održan i u Đakovu.

Jučerašnji je program počeo već ranije popodne, kad je secesijski zdenac postao mjesto osječkog sporta za sve generacije. Građani su se mogli pridružiti treninzima kluba Bad Shadow Muay Thai, Karate kluba Osijek, eLeMent-centara za edukaciju i rekreaciju, Judo kluba Mladost Osijek, Karate kluba Osijek, a trening za "sive stanice" omogućio je Osječki šahovski savez. Za one nešto starije organizirana je radionica slikanja za umirovljenike Mariona Plaveca. Od zdenca i oko osječkih parkova popodne je bila održana utrka građana Urban Revolution Run by Run4Fun, a u OŠ F. K. Frankopana organiziran je Sajam slobodnog vremena za djecu i roditelje uz radionice, degustacije i prezentacije.

Po gradu su postavljene zanimljive instalacije koje je izradio Boris Sekulić o temi “Ljudi”, a “In da sofa: Urbanu vrtnu furku” osigurat će Kreativna agencija Adverta.

Tanja Kvorka
PROMOVIRA GRAĐANSKI AKTIVIZAM
Trogodišnji projekt “Eyes Hearts Hands - Urban Revolution” financiran je iz Programa za istraživanje i inovacije - Obzor Europa kojemu je cilj učiniti gradove uključivima, sigurnima, otpornima i održivima. Naglasak je stavljen na sigurni pristup zelenim i javnim površinama za žene, djecu, starije osobe te osobe s invaliditetom. Promovira se građanski aktivizam u stvaralaštvu, tradiciji, zanatima, znanosti, obrazovanju, sportu, poduzetništvu, kulturi, umjetnosti, kao i uključivanje djece, mladih te odraslih osoba s posebnim potrebama i invaliditetom.

Možda ste propustili...

NA FESTIVALU U KAMENOLOMU MONTRAKER

Umberto Tozzi i Plavi orkestar stižu u Vrsar

OBOŽAVATELJI IZAZVALI SEIZMIČKE AKTIVNOSTI

Taylor Swift doslovno uzdrmala Veliku Britaniju

IZ GLAZBENE RADIONICE TIHOMIRA IVANETIĆA I ROCKOKA

Nova pjesma “I tko je kriv”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana