Novosti
SMJENA ABRAMOVIĆA I PLINSKA AFERA

Plenković: HEP stoji dobro, špekulacije o privatizaciji izmišljene
Objavljeno 22. rujna, 2023.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je Vlada smijenila Borisa Abramovića, direktora Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina, jer je pretkraj svog radnog vijeka i istekao mu je mandat. “Stavili smo jednoga drugoga čovjeka privremeno, ići će natječaj, doći će neko drugi”, rekao je Plenković.

Abramović je bio prvi koji je upozoravao na nepravilnosti u poslovanju HEP-a, što je dovelo do izbijanja afere “plin za cent”. Plenković je na upit što je nedostajalo Abramoviću, odgovorio da je odradio dva mandata, a na pitanje hoće li biti još nekih smjena, kratko je poručio “o tom - potom”. Na upit hoće li raskrinkati sve što se događalo u aferi “plin za cent”, samo je odgovorio: “Sve je isto, kad budemo htjeli.” Vlada se, kaže, brine o velikome i bitnome, a male pogreške rješava kad hoće.

Plenković je poručio da HEP stoji dobro, a što se tiče špekulacija o mogućoj privatizaciji, ustvrdio je kako je to krivo i izmišljeno. “Postaje mi smiješno što sve u eter ubacuju pojedini ljudi ne bi li sebi pronašli neku relevantnost. Država stoji iza HEP-a, HEP je alat države u energetskoj krizi zbog kojeg imamo jeftiniju struju”, istaknuo je.

Imenovanje Darjana Budimira na čelo HROTE-a umjesto Borisa Abramovića oporba je u petak dočekala oštrim kritikama i ocjenom da mu se Vlada osvećuje jer je razotkrio događaje u aferi “plin za cent” te kao upozorenje drugima koji bi otvoreno govorili o aferama. Zvonimir Troskot (Most) ističe da smjena Abramovića samo pokazuje da Vlada nema volje ni želje ići u promjene koruptivne mreže i strukture jer je smijenjen jedini čovjek koji je upozoravao i izrekao tko je bio taj koji je dobio plin kao posljednji korisnik.

Ivana Kekin (Možemo!) smatra da je jedna od mogućnosti da je Abramović smijenjen zato što mu se Vlada osvećuje jer je najotvorenije i najtransparentnije svjedočio o događajima u aferi “plin za cent”’ i jasno rekao tko je, koliko i po kojoj cijeni kupovao plin, te kao poruka svima koji bi eventualno u nekoj drugoj situaciji tako otvoreno i transparentno svjedočili.

Druga je mogućnost da Barbarić ne pristaje da samo njegova glava “odleti”, pa je ovo glava koja ide skupa s njim, što će se vidjeti za nekoliko dana, ako dođe do njegove smjene, što čekamo i zazivamo već mjesecima. Možda je premijer shvatio da je vrijeme i za to, no realnija je prva opcija, kazala je Kekin. Davor Nađi (Fokus) ustvrdio je kako je u našoj zemlji već pravilo da je, kad netko upozori na nešto loše u javnom sustavu, najčešće jedna od rijetkih žrtava ili jedina žrtva onog što je savjesno i dobro napravio. Smatra i kako to od sadašnje vladajuće većine nije ništa novo, ocijenivši kako su razlozi toga vjerojatno politička osveta. H
PRIJAVLJEN BARBARIĆ
Državni inspektorat podnio je kaznenu prijavu protiv predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića zbog gradnje protivne propisima na otoku Hvaru, potvrđeno je Hini u petak iz Inspektorata, koji navodi i da su Barbariću do sada izrečene tri novčane kazne. “Naime, građevinska inspekcija temeljem inspekcijskog očevida i utvrđenog činjeničnijeg stanja u inspekcijskom nadzoru poduzima upravne i prekršajne mjere sukladno zakonskim propisima. Nastavno na navedeno, između ostaloga, podnesena je i kaznena prijava za kazneno dijelu propisano čl. 212. Kaznenog zakona”, stoji u odgovoru Hini. Prema tom članku onoga tko gradi suprotno propisima u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA GRUPA ODLUČILA

Podravka će biti novi vlasnik Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika...

2

GUSTOĆA NASELJENOSTI U HRVATSKOJ

Najgušće naseljena Rijeka, a četvrti je Slavonski Brod

3

VINKO FILIPOVIĆ RAVNATELJ NCVVO-A, O PORAŽAVAJUĆIM REZULTATIMA MATURE

Najneugodnije iznenađenje je porast broja pristupnika koji nisu položili hrvatski