Novosti
PREMIJEROVA PORUKA O MIGRANTIMA

Hrvatska vojska neće na granicu
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Komentirajući incident s migrantima na granici s BiH, koje je zaustavila policija, a nakon toga su se začuli pucnjevi s teritorija BiH, te prijedlog dijela saborske oporbe da se pošalje vojsku na granicu, premijer Andrej Plenković poručio je da Hrvatska nije u ratu. "Nema vojske na granicama, nije Hrvatska u ratu, 6500 hrvatskih policajaca štiti hrvatsku granicu, štiti vanjsku granicu EU-a, štiti šengenski prostor. Te njihove ideje ignorirajte", kazao je Plenković. Dodao je kako od susjedne BiH očekuje da "kontroliraju i izlaz iz njihove zemlje, a ne samo da Hrvatska kontrolira ulaz". Ocijenio je kako je migrantska kriza globalni problem, a što se tiče Hrvatske, to je minoran problem u usporedbi s drugim zemljama.

Optužio je SDP da je preko kolega u EP-u "orkestrirao" europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja Schengenu. "Mi smo to spriječili. To je SDP", rekao je. Oni će nama lijepiti etikete veleizdajica, a aktivno su radili da Hrvatska ne uđe u Schengen, kaže Plenković.

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista smatra da Hrvatska zbog sve većeg priljeva ilegalnih migranata i sve češćih incidenta mora, kako bi zaštitila svoje granice, ujedno i vanjske granice EU-a, hitno na granice s BiH i Srbijom poslati vojsku, ali i početi postavljati zaštitnu žicu. H
UHIĆENJA U BiH, PORAST MIGRACIJA
Bosanskohercegovački granični policajci uhitili su u petak u jugozapadnome dijelu zemlje krijumčara i spriječili ilegalni ulazak 15 migranata u Hrvatsku, dok se nastavlja trend najvećeg porasta migracija nakon usporavanja zbog pandemije COVID-19. Služba za poslove sa strancima BiH u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila je gotovo 13.000 nezakonitih migranata u toj zemlji. Od toga broja iz BiH je protjerano 1100 osoba, određene su mjere nadzora za njih 754, boravak je otkazan za 404 osobe, a viza su poništene za njih 40.

Možda ste propustili...

RAST BRUTO DOMAĆE VRIJEDNOSTI

Najbolji poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo

VLADA SABORU UPUTILA VIŠE KONAČNIH PRIJEDLOGA ZAKONA

Plenković: Paket jedne od najvažnijih reformi u proteklih 30 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana