Svijet
SPOR ZBOG UZVOZA ŽITARICA

Duda: Poljska za čuvanje dobrih odnosa s Ukrajinom
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Ne vjerujem da spor između Poljske i Ukrajine glede uvoza žitarica može znatno utjecati na dobre bilateralne odnose između dvije zemlje, stoga ovo moramo riješiti među sobom. To je tek dio cjelokupnih poljsko-ukrajinskih odnosa, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda, nastojeći ublažiti napetosti kada je posrijedi taj problem.

Poljska je prošlog tjedna odlučila produljiti odluku o zabrani uvoza ukrajinskog žita, poljuljavši pritom odnos Kijeva sa susjednom zemljom, koja se smatrala jednom od najgorljivijih saveznika Ukrajine otkako ju je Rusija napala. Slovačka, Poljska i Mađarska uvele su ograničenja na uvoz žitarica iz Ukrajine nakon što je izvršna vlast Europske unije odlučila da neće produljiti odluku o zabrani uvoza u te zemlje i ostale članice bloka, Bugarsku i Rumunjsku. Te su zemlje tvrdile da se jeftina ukrajinska poljoprivredna roba, namijenjena uglavnom za tranzit dalje na zapad i prema lukama, prodaje lokalno, što njihovim poljoprivrednicima nanosi štetu. Europska unija, koja je tu zabranu uvela u svibnju, u petak je dopustila da ona istekne nakon što je Ukrajina obećala da će pooštriti kontrole. Očekivalo se da će se Duda i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastati u New Yorku u vrijeme zasjedanja Opće skupštine UN-a, ali nisu, dapače, Duda je rekao da je "atmosfera postala napeta" i da je ogorčen zbog onoga što je izgovorio Zelenski. No dodao je da su njih dvojica, "naravno", i dalje prijatelji te da se nada kako će s njim porazgovarati u četiri oka čim se za to pruži prilika.

U petak je objavljeno da je ukrajinsku crnomorsku luku Čornomorsk nakon utovara žita napustio drugi teretni brod Aroyat. Brodovi za rasuti teret Resilient Africa i Aroyat stigli su u Ukrajinu u subotu i trebali su isploviti nakon utovara gotovo 20.000 tona pšenice u Afriku i Aziju. Brod Resilient Africa napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3000 metričkih tona pšenice. Utovari su test sposobnosti Ukrajine da ponovno otvori pomorske rute, nakon što je dogovor o izvozu žitarica uz posredovanje UN-a propao i Rusija se povukla. Pet od nekoliko brodova koji su bili zaglavljeni u Odesi dosad je napustilo luku koristeći privremeni koridor koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunjske i Bugarske. H
Možda ste propustili...

PALESTINSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE POLITIKE I ISTRAŽIVANJA

Anketa pokazuje porast potpore oružanoj borbi među Palestincima

ODVRAĆANJE ZAPADA OD UKLJUČIVANJA U RAT U UKRAJINI

Bjelorusija je uključena u ruske nuklearne vježbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana