Novosti
VELIKI PROIZVOĐAČI SVINJA: SITUACIJA JE ALARMANTNA

Neizravne štete od afričke svinjske kuge dosegnule su pet milijuna eura
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Kuterovac: Ako se bolest proširi izvan Vukovarsko-srijemske županije, štete mogu biti i 200 milijuna eura

Stanje izazvano pojavom afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatskoj prijeti uništenjem velikog dijela ionako slabe domaće svinjogojske proizvodnje i situacija je više nego alarmantna. Ako se bolest proširi izvan Vukovarsko-srijemske županije (pa makar samo na Osječko-baranjsku županiju), štete koje će nastati procjenjujuju se na 200 milijuna eura, a Hrvatska će postati crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda. Izjavio je to predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača svinja (HUPS) Krešimir Kuterovac nakon sastanka na kojem su se okupili predstavnici velikih proizvođača svinja - Agroporc, Belje plus, Darda/Krmiva, PIK Vinkovci plus, Osatina, Stočar TSH Čakovec, Vupik plus, Žito, West, CUS...Troškovi


"Kako dosada nismo pokazali brzu operativnu sposobnost u borbi s ASK-om, stanje će biti dugoročno. U tim uvjetima očekujemo pad cijena svinja i do 50 posto, a to i veliki proizvođači (članovi naše udruge) neće moći izdržati, te će doći do velikoga smanjenja proizvodnje. Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je danas pod zonama zaštite, nalazi se proizvodnja 150.000 tovljenika i 6500 krmača naših članova, svi su u kategoriji 3 po stanju biosigurnosti i nije bilo pojave bolesti na tim farmama. Do danas su procjene indirektnih šteta od ASK-a pet milijuna eura. Ciklusi normalne tehnološke proizvodnje su poremećeni, a za povratak u normalno stanje i optimalne proizvodne i ekonomske rezultate trebat će godinu dana. Ovi troškovi također su znatni, a još i nisu procijenjeni. U samo dva i pol mjeseca ASK se kod domaćih svinja proširio s dva slučaja i dvije općine na više od 800 dvorišta i 20 jedinica lokalne samouprave. Kod divljih svinja provedeno je više od 17.000 analiza (od 2019. godine) koje su bile negativne, a pet novih pozitivnih utvrđeno je također u samo dva mjeseca na području županija uz rijeku Savu i dijelove Karlovačke i Ličko-senjske županije. Ovakav razvoj događanja pokazuje nam da situacija nije pod kontrolom, da poduzete pripremne radnje za obranu od ASK-a i operativno postupanje nakon utvrđenja bolesti u Hrvatskoj nisu odgovarajući te ne daju i rezultate. Hitno je potrebno promjena operativnoga postupanja", naglasio je Kuterovac.

Na sastanku su članovi Udruge HUPS, kaže Kuterovac, detaljno analizirali dosadašnje operativno postupanje u borbi protiv ASK-a i zaključili, između ostalog, da se bolest širi zbog spore i neodlučne provedbe eradikacije u zoni tri kilometra od pojave bolesti.

"Stručnjaci, veterinari koji su do sada sudjelovali u uspješnim suzbijanjima sličnih opasnih bolesti kod domaćih životinja u Hrvatskoj naglašavaju da je brzina reakcija i odlučna provedba ključna za zaustavljanje širenja bolesti. To znači da se u krugu tri kilometra moraju ukloniti sve svinje iz objekata kategorije 0,1 i 2 u roku od nekoliko dana na lokaciji, od prvog utvrđenoga slučaja pojave bolesti. Nakon brzog uklanjanja višekratna stručna provedba DDD mjera (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) i nadzor trebaju stvoriti zonu iz koje nema daljnjega širenja bolesti. Jedini način borbe s ASK-om je brza eradikacija, a što ona znači, kako se provodi i koje posljedice ima za poljoprivrednika treba kvalitetno objasniti i komunicirati s poljoprivrednicima", kaže Kuterovac.

Informiranje


Članovi HUPS-a u priopćenju se pitaju zašto struka i znanost - Veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska veterinarska komora nisu uključeni u informiranja građana i poljoprivrednika i objasnili kako se prenosi ASK i zašto je buduća proizvodnja svinja moguća jedino u uređenim svinjogojskim objektima prilagođenim kategoriji 3. Također bi trebalo informirati je li "opasno" meso od zaraženih svinja za konzumaciju, kako kaže savjetnik ministrice Marije Vučković, ili je neopasno kako Ministarstvo poljoprivrede (MP) komunicira s medijima ili je smrznuto meso u škrinjama (ako je od oboljelih svinja) dugoročno opasno za ponovno širenje ASK-a. Također, je li zabranjena prerada svinjskoga mesa na OPG-ovima ili je zabranjen uzgoj svinja na OPG-u ako nisi u kategoriji 3 u budućnosti? Što proizvođači koji budu željeli nastaviti baviti se uzgojem svinja moraju napraviti u ovih 12 mjeseci, koliko traje zabrana držanja svinja? "Ovo su samo neke od tema koje su, ako ih nema ili nisu kvalitetno obrazložene, podložne interpretaciji. Mislimo da bi kvalitetno dnevno informiranje od Ministarstva poljoprivrede pomoglo u sprečavanju širenja bolesti i smirivanju stanja na terenu. Svakako treba uključiti i znanstvene i stručne institucije u proces. Naredbe Uprave za veterinarstvo su nejasne i teško su ili nisu provedive. Često su nejasne u postupanju, pa su podložne čestim tumačenjima Uprave za veterinarstvo i Državnog inspektorata Republike Hrvatske (DIRH), što usporava procese i opterećuje administraciju, a štete u proizvodnji se gomilaju. Prije objava svakako bi u širem krugu stručnjaka trebali prodiskutirati ciljeve svake pojedine točke i operativnu provedbu i kontrolu na terenu kako bi mjere u naredbi bile provedive u operativi. U cilju smanjivanja buduće velike štete za svinjogojstvo molimo nadležne da naše prijedloge i primjedbe uvaže", zaključuju iz HUPS-a.

Zdenka Rupčić
NEDOVOLJNO VETERINARSKIH DJELATNIKA
Uklanjanje životinja iz zaraženog područja sporo je zbog nedostatnoga broja veterinarskih djelatnika u ovlaštenim organizacijama koji su i slabo opremljeni za provedbu, a dodatni poslovi kao što je popis svinja na gospodarstvu i pravila o provedbi biosigurnosti ograničavaju efikasnu organizaciju djelatnika. Veterinarskih inspektora također nema dovoljno, a problem je i u komunikaciji i nadležnosti između inspektora DIRH-a i Veterinarske uprave nastao zbog razdvajanja iz vremena formiranja DIRH-a. Kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke su ograničeni i sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije i brze reakcije na terenu. Ako se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti, sadašnje operativno postupanje potrebno je hitno mijenjati po svim problematičnim točkama, navodi se u zaključcima HUPS-a.

Mladen Pavić državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

SVINJOKOLJA ĆE BITI, ALI NE U DOMAĆINSTVIMA

Dosada je na području Slavonije eutanazirano oko 19 tisuća svinja zbog afričke svinjske kuge, a uginulo ih je oko 1100, izjavio je u petak u Drenovcima državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić. On se u tom posavskom mjestu prethodno sastao s 50-ak svinjogojaca. "Ljudi su vrlo optimistični unatoč velikim gubicima. Na 202 gospodarstva u ovoj općini imamo zabilježeno oko 4500 eutanaziranih svinja", rekao je Pavić. Naveo je da je s četvrtkom isplaćeno 240 gospodarstava na temelju zapisnika s eutanazije. Potvrdio je kako će svinjokolje u Slavoniji biti, ali neće se smjeti klati na domaćinstvima, nego će se moći dovesti svinjske polovice i obraditi ih na tradicijski način. Ocijenio je da je bolest fazi stagnacije, te se intenzivno uklanjaju svi objekti koji nemaju uvjete.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SEKTOR KOJI VAPI ZA RADNOM SNAGOM

Trgovci traže 10.000 radnika

2

NAVIKE SE TEŠKO MIJENJAJU

Duhanski proizvodi manje se kupuju na crnom tržištu

3

PROBLEMI I ZAHTJEVI HRVATSKIH UZGAJIVAČA SVINJA

Uzgajivači traže kontrolu uvoza i više klaonica