Osijek
PRIKUPILI DONACIJE ZA ODLAZAK NA SVJETSKO NATJECANJE

Robotičari ipak otputovali u Dansku
Objavljeno 23. rujna, 2023.
U pozitivnom nastavku događaja sekcija robotičara iz Centra za tehničku kulturu u Osijeku uspjela je prikupiti potrebne donacije za odlazak na svjetsko natjecanje u Danskoj. Podsjećamo, ekipa juniora pod imenom "Lege", zajedno s mentorom Danielom Vidakovićem, osvojila je u lipnju drugo mjesto na državnom natjecanju nakon čega su se kvalificirali za svjetsko natjecanje World Robot Olympiad koje se održava od 21. do 24. rujna u Danskoj. U potrazi za donacijama obratili su se Glasu Slavonije, a čitatelji su, čini se, odmah reagirali.

"Vjerujem da nam je članak u Glasu uvelike pomogao jer smo uspjeli prikupiti čak 4500 eura. Neizmjerno smo zahvalni našim donatorima, Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, Općini Bilje, Zajednici tehničke kulture grada Osijeka, Addiko banci te IT tvrtkama Aeris IT i Koios", potvrdio je Vidaković. Ekipa koju čine Irina Komlenac, Noa Horvat i Nora Kibel, sa svojim mentorom, otputovala je 20. rujna tijekom noći avionom do Odense, trećeg danskog grada po veličini te najvećeg na otoku Fynu.

Za svaku dobnu skupinu natjecatelja Olimpijada stvara nova igraća polja i misije dok na sam dan natjecanja sudionici saznaju i koji je zadatak iznenađenja, čime se natjecanju dodaje novi element. Tako su na državnom natjecanju morali dizajnirati robotska kolica od lego-elemenata koja uspješno premještaju objekte na određeno mjesto u zadanom vremenu.

"U subotu će nam organizatori otkriti koji je element iznenađenja, čeka nas konkurencija od 1200 natjecatelja iz cijeloga svijeta, ali optimistični smo. Veoma sam ponosan na naše juniore koji su vježbali svaki dan u Centru tehničke kulture. Uspjeli smo i doraditi robota, dodali smo alate i potprograme kako bi bio okretniji i precizniji te kako bi se lakše snalazio na mapi, što bi nam moglo osigurati čak 109 od 120 bodova", istaknuo je Vidaković.E. Lukić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEČANO OTVOREN OHBP KBC-A OSIJEK

Plenković: Nakon OHBP-a
gradit ćemo moderni KBC

2

OD ZAGREBAČKE DO STEPINČEVE

Vukovarska zatvorena za sav promet deset dana

3

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Radić: Uspješan grad
drži perspektivu širokom