Crna kronika
NESREĆA U P. MOSLAVINI

Svinje ispale iz kamiona koji se prevrnuo na bok
Objavljeno 23. rujna, 2023.
U zavoju je vozač izgubio kontrolu i kamion je sletio na bok. Dio svinja uginuo, dio pobjegao

Uistinu neobična prometna nesreća zbila se u petak ujutro u Podravskoj Moslavini, kod Donjeg Miholjca. Kamion koji je prevozio žive svinje (njih oko 150) sletio je oko 7 sati u zavoju s ceste i prevrnuo se na bok. Pritom su se otvorile stranice kamionske prikolice u kojoj su bile svinje, koje su se potom, njih više desetaka, rastrčale selom. Dio je svinja u prevrtanju kamiona uginuo.Kako su svinje bile i na kolniku te vrlo frekventne prometnice, koja spaja Osijek s Viroviticom, zbog nesreće je intervenirala policija, koja je u jednom trenutku potpuno zatvorila promet tim dijelom ceste, pa su vozila preusmjeravana na alternativne pravce. Odmah nakon slijetanja kamiona počelo je skupljanje svinja i njihovo ograđivanje, kako ne bi ponovo izišle na cestu.

Očevid su obavili operativci Policijske postaje Donji Miholjac, a pokazalo se kako je do slijetanja došlo nakon što je vozač, zbog neprilagođene brzine kretanja, u zavoju izgubio kontrolu nad upravljačem kamiona. Prikolica sa svinjama zbog toga je nekontrolirano krenula prema naprijed, pa je kamion završio u kanalu okrenut na bok. Prilikom prevrtanja kamion je slomio i jedan rasvjetni stup, a vozač, doznajemo, nije teže ozlijeđen. Preživjele svinje nekoliko sati poslije pretovarene su u drugi kamion, a riječ je o stoci s registrirane farme, sve su životinje provjerene i čipirane. Na mjesto nesreće odmah su stigli policija i veterinarski inspektor.

- Ovo je prva nesreća ovakve vrste u Moslavini. Supruga me probudila i rekla da brzo dođem do prozora jer je desetak svinja u kanalu ispred kuće, a nekoliko ih je ušlo i u naše otvoreno dvorište. Prvo sam mislio da se šali, no onda sam s druge strane ceste ugledao prevrnuti kamion i svinje u mom dvorištu! - rekao nam je stanovnik Podravske Moslavine, koji je potom, zajedno sa susjedima, krenuo u skupljanje svinja i njihovo micanje s ceste. S njima je neko vrijeme bio i vozač kamiona, koji je bio u šoku.

Dva sata poslije u Podravsku Moslavinu stigao je zamjenski kamion, u koji su prebačene preživjele svinje. One uginule bit će odvezene u kafileriju. Zbog izazivanja prometne nesreće policija će prijaviti vozača nadležnom državnom odvjetništvu.

Vladimir Grgurić
Najčitanije iz rubrike