Kultura
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U MUZEJU SLAVONIJE

Život pohranjen u sjećanju obitelji Weissmann i Vekić
Objavljeno 23. rujna, 2023.
U tijeku je predaja njihove ostavštine u stalni muzeološki postav, kaže Šimičić

U Muzeju Slavonije u sklopu je Mjeseca židovske kulture održano predavanje "Život pohranjen u sjećanju: Priča o obiteljima Weissmann i Vekić". Predavanje je održala Andreja Šimičić, viša kustosica i voditeljica Odjela umjetničkog obrta, a nazočne su pozdravili Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek, i Zdenka Predrijevac, ravnateljica Muzeja Slavonije.Priča o obitelji osječkog odvjetnika Hermanna Weissmanna počela je još 2020. godine izložbom "Priča o nezaboravu", a nastavak je dobila ove godine kad je Muzej prihvatio donaciju Jasne Rössler uime preminule sestre i suradnice Muzeja Vlatke Vekić.

Herman Weissmann je u 20. stoljeću bio aktivan član Društva prijatelja starina "Mursa", koje je znatno pomagalo radu Muzeja Slavonije, tadašnjem Muzeju slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Već 40-ih godina, prema zakonskoj odredbi, poklanja svu svoju kolekciju Muzeju Slavonije i Muzeju likovne umjetnosti.

- Kad smo istraživali kontekst nastanka zbirke, u priču se upleo Hermanov brat Karlo, u čijoj je kući Herman imao ured iz kojega danas imamo grafike i crteže. Karlo je radio u domu zdravlja i objavljivao radove o tuberkulozi u Liječničkom vjesniku. Također je bio dugogodišnji član židovske zajednice, osnovao je prvi židovski veslački klub, a otvorio je i sanatorij, koji je danas poznat kao prekrasna i obnovljena vila Mimi - ističe Šimičić. Karlo 1932. sa suprugom Lunom i kćeri Ruth kupuje kuću u Radićevoj ulici 9, gdje su sretno živjeli sve do 1942., kada su protjerani u Jastrebarsko, no nakon rata vraćaju se u Osijek i sklapaju jake prijateljske veze s obitelji Glavaš, koja će poslije postati Vekić.


- Obitelj Vekić, kao obitelj intelektualaca, znala je vrijednost naslijeđene baštine koja čini povijest grada. Znali su da će, ako nestane materijalnih dokaza, nestati i ono duhovno, pa su godinama čuvali ostavštinu Weissmannovih od zaborava. Vlatka Vekić srdačno je otvorila vrata svog stana u Radićevoj i podijelila s nama sjećanje na čvrsto povezane obitelji - govori Šimičić.

Darovnicom za gotovo 100 predmeta Vlatka Vekić znatno je proširila kolekciju predmeta obitelji Weissmann na čak šest odjela Muzeja. Na Povijesnom odjelu prikupljena je vrijedna dokumentacija, razne svjedodžbe, potvrde i oporuke Karla Weissmanna, a izdvaja se fascikl s dokumentima koji ih proglašavaju mrtvima, jer je obitelj otpremljena u Auschwitz, ali nikada nije upisana u popis zatvorenika. Pozamašan broj knjiga s potpisima obitelji sačuvan je u Odjelu knjižnice, a na Tehničkom odjelu mogu se pronaći barometar i mikroskop, na Etnografskom odjelu tradicionalne narodne nošnje. Poklonjena garnitura sastoji se od blagovaonskog stola i devet stolica, vitrine, komode i kauča s pokretnim naslonom, pretpostavlja se da je namještaj izrađen upravo u Osijeku jer se prepoznaju utjecaji neostilova, a spavaća soba sadržava mali i veliki ormar, fotelju, stol s ogledalom i takozvani krevet-lađu.


- Može se zaključiti da Karlo Weissman, za razliku od Hermana, nije bio tipičan kolekcionar, nego je kvalitetno opremao stan za život, s vrijednim ukrasnim predmetima koji odaju građanski ukus međuratnog Osijeka. U tijeku je predaja njihove ostavštine u stalni muzeološki postav, pa će biti biti još mnogo prilika za upoznavanje tih dviju obitelji - objašnjava Šimičić.

Mjesec židovske kulture nastavlja se i u subotu, 23. rujna, kad će od 10 do 12 sati u Muzeju osobnih priča u Staroj pekari biti razgovor s Biljanom Majnik i Romanom Pavlov, aktericama izložbe Priče Židova. U 17 sati u Gutmannovoj palači u Belišću održat će se predavanje "Memento i hommage Židovima Belišća" ie otvorena izložba Tonija Franovića. Koncert će održati Trio NEO i nastupit će plesna grupa Haverim Shell Israel. Događaj je organiziran u suradnju s Gradom Belišćem.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

JEDAN OD NAJČITANIJIH HRVATSKIH PROZAISTA

Ferić zatvorio 23. FEKP

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora

3

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u