Magazin
MILAN SITARSKI, INSTITUT ZA DRUŠTVENO-POLITIČKA ISTRAŽIVANJA (IDPI) IZ MOSTARA

Obraniti politički kurs od postojećih, ali i novih izazova koji će uslijediti
Objavljeno 23. rujna, 2023.

Ove godine Europska unija obilježava trideset godina od potpisivanja Ugovora iz Maastrichta, koji je stupio na snagu 1993., otkad datira i sadašnji naziv Europska unija. Između ostalog, taj je Ugovor znatno povećao suradnju između europskih zemalja u nizu novih područja. Primjerice, Ugovor je uveo europsko državljanstvo, omogućujući građanima da borave i slobodno se kreću između država članica. Ugovor je uspostavio zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku s ciljem "čuvanja zajedničkih vrijednosti, temeljnih interesa i neovisnosti Unije". Ugovorom je razvijena bliska suradnja u području pravosuđa i unutarnjih poslova kako bi se osigurala sigurnost i zaštita europskih građana...VELIKA POSTIGNUĆA


Kako ocjenjuje proteklo razdoblje, od 1993. do danas, pitali smo Milana Sitarskog, člana Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara?

- U odnosu prema 1993. godini imamo Europsku uniju koja je osnažena zajedničkom valutom i režimom potpuno slobodnog kretanja njezinih građana, koji danas obuhvaćaju gotovo sve njezine članice, ali i Lisabonskim ugovorom iz 2009. godine koji je objedinio i nadogradio sve ranije ugovore i igra ulogu svojevrsnog ustava EU-a. Njime su znatno pojednostavljene i demokratizirane procedure odlučivanja, ali se, naravno, na tom polju mora još mnogo učiniti radi potpune eliminacije tzv. demokratskog deficita EU-a. Imamo, osim toga, i Uniju koju su osnažile mnoge krize, od kojih je gotovo svaka korištena kao temelj prognoza euroskeptika o njezinu raspadu - od financijske i krize eura preko terorističke krize u bliskom okruženju pa i u nekim članicama, kao i izbjegličke krize koja je na dramatičan način povezala Europu s njezinim širim okruženjem, do izvjesnog porasta izborne snage protueuropskih stranaka lijeve i desne provenijencije u nekim članicama i u Europskom parlamentu. Svi su, međutim, euroskeptični i otvoreno protueuropski akteri i unutar i izvan granica EU-a danas prilično razočarani sad već vidljivo limitiranim efektima tih kriza, koje su pridonijele da EU od vrlo labavog saveza država preraste u jednu od najvitalnijih i najfunkcionalnijih, a posebice najprosperitetnijih političkih zajednica u današnjem svijetu.

Krizna razdoblja unutar Europske unije kakvu poznajemo unatrag tridesetak godina nisu bila rijetkost, naprotiv, bilo ih je nekoliko vrlo dramatičnih, uključujući i sadašnju oko ukrajinskog rata. Kako se zapravo EU snalazio, i kako se i dalje snalazi, sa svim tim kriznim izazovima?

- Nakon kriza koje sam prethodno nabrojio, Brexit, pandemija i ruska agresija na Ukrajinu praćena i energetskom krizom, kao i privremena kriza transatlantskih odnosa u vrijeme prethodne američke administracije, definitivno su raspršili sve prognoze, bolje je reći želje, svih koji su govorili da EU "samo što se nije raspao". Odsutnost "epskih" odgovora tijela EU-a i njegovih država članica na sve te izazove možda dijelu takvih aktera, koji drukčije poimanje politike osim "epskog" i nisu u stanju razviti ili usvojiti, možda ostavlja prostora za daljnje ustrajavanje u takvim nadanjima. Čak, međutim, i malo realističniji i trezveniji među njima s rastućom zebnjom shvaćaju snagu uhodane proceduralne nadnacionalne demokracije, čiji su mehanizmi odlučivanja i upravljanja brušeni i razrađivani u gotovo osamdesetogodišnjem procesu racionalnog usklađivanja i dogovaranja legitimno izabranih predstavnika europskih građana i naroda. Taj je proces izravno uslijedio razdoblju u kojem je Europu moderna verzija "političke epike" od uloge višestoljetne predvodnice čovječanstva između 1910-ih i 1940-ih dovela na samo dno njezine povijesti, a akteri koji takav način funkcioniranja političkih zajednica promatraju kao prihvatljiv, pa i jedini moguć, sad se suočavaju s rezultatima spomenute kasnije evolucije europskih političkih i ostalih elita koja je i dovela do nastanka sadašnjeg EU-a. Možemo, dakle, reći da su sve pobrojene krize konačno "ovjerile" tu evoluciju kao validan odgovor na tragične izazove iracionalnog pristupa politici u uvjetima industrijskog i postindustrijskog društva.

Kako komentirate nedavni govor predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Strasbourgu, posljednji takav u dosadašnjem njezinu mandatu...?

- Govor gospođe von der Leyen je na tragu pogleda koje sam prethodno iznio, a na njoj je i na ostalim vodećim ličnostima EU-a i zemalja članica da takav politički kurs najprije na predstojećim izborima obrane od postojećih kušnji i izazova, ali i kasnije od novih koji će nesumnjivo uslijediti. Svijet sljedećih godina, a vrlo mogućno i desetljeća, gotovo sigurno neće postati jednostavniji i sigurniji, ali na europskim je donositeljima odluka da poslije izborne obrane aktualnog načelnog političkog kursa formuliraju i svojim građanima kandidiraju politike koje će na temelju dosadašnjih dominantnih načela, uz fleksibilnost koju nove kušnje i izazovi zahtijevaju, dati adekvatne odgovore na te nove kušnje i izazove, kao što su i činile tijekom prethodna dva burna desetljeća, umnogome različita od prethodnih pet i pol. Na građanima zemalja članica je da ne nasjedaju na demagoške "lijekove" koji za liječenje glavobolje propisuju giljotinu, a protiv kojih nema učinkovitog naknadnog protuotrova, kao što ga nije bilo ni prije 90 godina, a ni prije 110 godina.

Koji će biti ključni izazovi za novo vodstvu EU-a od iduće godine, nakon izbora?

- Glede rata u Ukrajini i migracija ključan će izazov biti ustrajavanje na istovremeno racionalnom i humanom kursu. Taj kurs podrazumijeva svesrdnu pomoć Ukrajini uz snažnu težnju k potpunom osamostaljivanju EU-a od ruskih energenata i svih ostalih proizvoda i usluga. Podrazumijeva i otvorenost prema svim izbjeglicama koje su realno životno ugrožene ekstremističkim djelovanjem i torturom diktatorskih vlasti, bez podlijeganja desničarskoj demagogiji potpunog "zatvaranja pod svaku cijenu", kao i nepoštedni rat protiv trgovaca ljudima i njihovim sudbinama, bez podlijeganja ljevičarskoj demagogiji "potpunog otvaranja uvijek i svuda pod svaku cijenu", kod obje demagogije - neovisno o realnim okolnostima.

REGIJA NA ČEKANJU


Što s proširenjem EU-a na zapadni Balkan? Rat je Ukrajini osigurao određenu, makar zasad samo deklarativnu, prednost u smislu pristupnih pregovora, dok istovremeno BiH, Crna Gora, pa i Srbija s tim i dalje imaju problema...

- Glede proširenja EU-a na zapadni Balkan, ali i dijelove istočne Europe i Kavkaza, ključni će izazovi biti restrukturiranje samog EU-a, posebice procedura odlučivanja i sastava njezinih izvršnih tijela, kako bi se povećao apsorpcijski kapacitet Unije, te fokusiranje političke podrške u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama isključivo na aktere provjerljivo posvećene funkcionalnoj izborno-proceduralnoj demokraciji i poštovanju prihvaćenih ugovornih obveza, potpuno neovisno o njihovoj identitetskoj ili ideološkoj pripadnosti bilo koje vrste.

To, naravno, podrazumijeva i identičan pristup prema političkim akterima unutar samog EU-a, pa i pod cijenu privremenih mjera protiv zemalja članica čije se trenutne vlasti ponašaju suprotno temeljnim načelima Unije, a sukladno načelima koja propagiraju najradikalniji protivnici europskih vrijednosti izvan njezinih granica, njezini ključni geopolitički protivnici. (D.J.)
Možda ste propustili...

ZORAN ZORIČIĆ, HRVATSKO DRUŠTVO ZA OVISNOST

Apeliramo na HZZO da nova terapija postane besplatna

PROF. DR. SC. PERO MALDINI, POLITOLOG I SVEUČILIŠNI PROFESOR IZ DUBROVNIKA

Politikom se sve manje žele baviti sposobni, obrazovani i uspješni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TJEDNI OSVRT

Uzbuna! Njemačka je počela naplaćivati i zrak?

2

RAZGOVOR: DAVOR GJENERO

Pretkampanja pokazuje da se opozicija u protekle tri godine nije pripremila za izbore

3

PRIČA IZ PARKA PRIRODE: LONJSKO POLJE - MAGIJA RAVNOTEŽE...

Nema života bez močvare