Magazin
S INOM NA KAVI: DRUGA STRANA DIPLOMACIJE

Egipat se prilagodio novoj stvarnosti, a odnosi s Hrvatskom su izvrsni
Objavljeno 23. rujna, 2023.
NJ. E. AYMAN THARWAT AMIN ABDEL AZIZ, VELEPOSLANIK ARAPSKE REPUBLIKE EGIPAT U REPUBLICI HRVATSKOJ

Bez obzira na vruće aktualne političke, geostrateške i ekonomske teme, uključujući i situaciju na Bliskom istoku kao i neizbježni ukrajinski rat, intervju s veleposlanikom Arapske Republike Egipat u Republici Hrvatskoj započeli smo ipak s nešto lakšom temom kao što je turizam. Veleposlanik, NJ. E. Ayman Tharwat Amin Abdel Aziz u kasnijem tijeku razgovora pričao je i o drugim važnim pitanjima vezanim uz Egipat, okruženje i sadašnje svjetske probleme...
Egipat je na međunarodnoj karti među deset najboljih svjetskih turističkih destinacija u 2022. godini. Uz to zauzimate i prvo mjesto na afričkoj razini. Koji su vaši turistički potencijali, koja je vaša strategija za očuvanje ovako visoke pozicije?
- Turizam je glavni sektor u Egiptu i važan izvor strane valute i zaposlenja za stotine tisuća Egipćana. Još uvijek imamo neograničen potencijal s obzirom na strateški položaj Egipta, bogatu drevnu egipatsku civilizaciju i kulturnu baštinu. Egipat ima primjerice neka od najboljih mjesta za ronjenje s maskom i bocom kisika na svijetu u Crvenom moru. Čekamo otvaranje novog Velikog egipatskog muzeja na visoravni piramida u Gizi, koji će primiti više od 100 tisuća artefakata iz drevne egipatske civilizacije, uključujući kompletnu zbirku Tutankamonove grobnice koja će biti prikazana prvi put. Na razini Veleposlanstva rekao bih da ćemo uskoro ove zime dobiti prvi izravni let iz Hurgade za Zagreb, dajući priliku prijateljskom narodu Hrvatske da posjeti Egipat izravno iz domovine.

Kako ćete nadoknaditi gubitak turista iz Rusije i Ukrajine koji su posjećivali mjesta na obali Crvenog mora, osobito Hurghadu, Sharm El Sheikh? Oni su činili više od polovine turista...
- Egipat je bio znatno pogođen ratom u Ukrajini, koji je pogodio turističku industriju i smanjio egipatski uvoz pšenice iz obje zemlje. Međutim, Egipat se prilagodio novoj stvarnosti i usredotočio na promociju zemlje kao popularne destinacije u drugim europskim zemljama tijekom zimske sezone, ne samo na Crvenom moru nego i na drugim destinacijama, uključujući Luxor i Asuan.

Egipat se također usredotočio na privlačenje turista s novih tržišta poput Azije. Postoje golema ulaganja i megaprojekti dodijeljeni poboljšanju infrastrukture koja podržava turistički sektor, kao što je zračna luka Sphinx i električni vlak koji će povezivati ​​glavna turistička odredišta u Egiptu i potaknuti veći protok turista u mnoga odredišta jer će diverzifikacija otvoriti nove mogućnosti turistima da posjete različite lokacije.

KVALITETNA SURADNJA
Naše dvije zemlje imaju izvrsnu suradnju, stabilne diplomatske odnose i velike mogućnosti za daljnji napredak na mnogim područjima. Može li se u tom i takvom širem kontekstu još više unaprijediti i turizam, između ostalog?
- Tijekom posljednjeg posjeta hrvatskog predsjednika Egiptu u veljači 2023. dva čelnika dogovorila su jačanje suradnje s posebnim naglaskom na sektor turizma. S tim u vezi ove zime očekuje se uvođenje izravne linije Zagreb - Hurghada, što će povećati broj hrvatskih turista koji posjećuju Egipat. Osim toga, Veleposlanstvo koordinira turistički posjet hrvatskih novinara i influencera, u pokušaju promoviranja Egipta kao turističke destinacije, posebice tijekom hladne zime.

U kojim još sektorima Egipat i Hrvatska trebaju i mogu ojačati suradnju...?
- Imamo odlične povijesne odnose, hrvatski inženjeri i tvrtke pomogli su Egiptu u izgradnji Visoke brane. Uz odlične političke odnose, naš je fokus na povećanju gospodarske suradnje, trgovine, turizma i kulturne suradnje. Što se tiče trgovine, obujam trgovine vrtoglavo je porastao prošle godine zbog porasta izvoza plina i amonijaka koji premašuje pola milijarde dolara. Radujemo se što ćete primiti trgovačku misiju iz Egipta koja će ispitati potencijal trgovine u izvozu i uvozu kao što su drvo, odjeća i drugi materijali.

Egipat nema problema s energetikom, konkretno s plinom, kojeg višak izvozite u Europu. Nedavno ste otkrili novo golemo plinsko polje Zohr. To zvuči izvanredno, osobito stoga što imate dobar geografski položaj (između Crvenog mora i Sredozemlja), što bi vam olakšalo izvoz u svim smjerovima. Očekujete li da s proizvodnjom plina postanete važan međunarodni čimbenik?
- Egipat je uspostavio Istočnomediteranski plinski forum, koji uključuje članstvo susjednih zemalja, s obzirom na nova otkrića plinskih polja u Sredozemnom moru, a uzimajući u obzir dva napredna LNG postrojenja u Egiptu kojega susjedne zemlje koriste za svoj izvoz i uvoz plina trećim stranama.

Egipatski izvoz plina počeo se odražavati na trgovinsku bilancu između Egipta i Hrvatske. INA, također, već dugo radi u Egiptu na istraživanju i proizvodnji, a tu su i naftna polja i ponosni smo na prisutnost ova naftne kompanije na egipatskom tržištu.

Ove godine u kolovozu Egipat se pridružio BRICS bloku. Što to znači za Egipat i što vas je privuklo toj instituciji, tom savezu?
- Postoje političke i gospodarske koristi za Egipat nakon pridruživanja grupi brzorastućih svjetskih gospodarstava koja obuhvaća oko 42 % globalne populacije, to je golemo tržište puno mogućnosti. Riječ je o strateškom koraku koji će potaknuti suradnju s vodećim svjetskim gospodarstvima koji nudi više gospodarskih mogućnosti za privlačenje novih izravnih stranih ulaganja i mogao bi pomoći u ublažavanju nedostatka strane valute.

MIGRANTSKA KRIZA
Kairo je postao utočište za migrante iz arapskog svijeta i mnogih dijelova Afrike. Kako se Egipat nosi s tim golemim naporom, kako za Afriku, tako i za Europu/Europsku uniju...?
- Egipat je zemlja domaćin za više od devet milijuna izbjeglica prema statistici Međunarodne organizacije za migracije IOM. Egipat je primio oko 175 tisuća sudanskih izbjeglica od početka trenutne krize u Sudanu - brojevi rastu. Unatoč niskim fondovima EU-a, Egipat većini njih nastavlja pružati subvencioniranu hranu, javne usluge i otvara mogućnosti za rad. Egipat potpuno integrira izbjeglice, imigrante, tražitelje azila u egipatsko društvo ne izolirajući ih u zatvorenim kampovima. Važno je dobiti odgovarajuća sredstva potpore od naših europskih kolega u EU-u kako bismo nastavili izvršavati ovu ulogu, budući da će nedostatak sredstava rezultirati većim brojem izbjeglica koje će prelaziti Mediteran, a svi mi razumijemo posljedice takvih procesa. Nadam se da bi se moglo izgraditi stvarno partnerstvo kako bi se osiguralo odgovarajuće i održivo financiranje.

Egipat ima populaciju od 105 milijuna stanovnika. Koliko je složeno osigurati pristojan život za tako velik broj ljudi, osobito u vremenima kriza, globalnih izazova, napose ekonomskih...?
- Unatoč gospodarskim izazovima, Egipat je pokrenuo mnoge inicijative za poboljšanje života Egipćana i osiguranje dobrobiti za naše ljude, pri čemu je inicijativa "Inicijativa za dostojan život" kamen temeljac za postizanje takvog cilja. Inicijativa je sveobuhvatan razvojni plan usmjeren na najpotrebnije ruralne zajednice na selu kako bi se podigao njihov životni standard.

Nadalje, 2018. godine egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi pokrenuo je inicijativu pod nazivom 100 milijuna zdravih života, s ciljem iskorjenjivanja hepatitisa C, borbe protiv raznih nezaraznih bolesti i jačanja egipatskog zdravstvenog sustava. Ova je inicijativa uspjela spasiti živote milijuna Egipćana, posebice žena.

VELIK NAPREDAK
Nakon prijašnjih kriznih razdoblja, prema mnogim pokazateljima vidljivo je da u posljednjih pet godina raste stabilnost i sigurnost vaše zemlje. Podržavaju li Egipćani liderske vještine predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, na koji način Nj. E. predsjednik osnažuje naciju i koji su njegovi najveći uspjesi?
- Predsjednik El-Sisi postigao je spektakularna postignuća koja su potpuno promijenila lice Egipta, posebno u sektoru infrastrukture, počevši s proširenjem koridora Sueskog kanala kako bi se poboljšala međunarodna trgovina, izgradnjom goleme mreže cesta i nadogradnjom željeznica, luka, izgradnjom novih gradova, a najviše postignuće ja administrativno uređenje glavnog grada koji se prostire na površini od 700 četvornih kilometara.

Štoviše, Nj. E. predsjednik El-Sisi kroz niz zakona osnažio je žene i djecu u ranjivim zajednicama. Naše vodstvo nije usredotočeno samo na infrastrukturu, već traži načine i sredstva za izgradnju visokog standarda življenja za sve Egipćane, za razvoj i napredak našeg društva u cjelini. Želio bih vas potaknuti da pogledate primjerice satelitske snimke iz 2014. i usporedite ih sa sadašnjim u 2023., kako biste uočili velike promjene koje su postignute u proteklih deset godina...

Razgovarala: Ina STAŠEVIĆ

okumentarac o El Shattu Ivana Ramljaka vidjelo pet tisuća gledatelja
Od početka kino distribucije u srpnju, dokumentarac “El Shatt - nacrt za utopiju” redatelja i scenarista Ivana Ramljaka pogledalo je više od pet tisuća gledatelja u više od 20 gradova. “Tako visoka gledanost za dokumentarnu je formu prije svega iznimka što govori o sjajnom prijemu domaće publike”, ističe se u priopćenju.
Film je na Festivalu mediteranskog filma Split osvojio posebno priznanje i Nagradu publike, na 21. Liburnia Film Festivalu Nagradu publike, Boris Poljak dobio je nagradu za najbolje snimatelja (za El Shatt - nacrt za utopiju te za Dohvatiti sunce: El Shatt), a Jelena Maksimović za najbolju montažu. Film govori o izuzetno važnom dijelu jugoslavenske prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije - evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat tijekom II. svjetskog rata. Kako se napominje u najavi, kroz zapanjujuće snimke svjedočimo činu Josipa Broza Tita koji je uz pomoć Saveznika organizirao evakuaciju tisuća ljudi u pustinju egipatskog poluotoka Sinaja stvarajući kompleks izbjegličkih logora. “Ti su logori predstavljali svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će funkcionirati nova Jugoslavija kad završi II. svjetski rat”, dodaje se. (Hina/DJ)

Konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Egiptom
Ministar financija Marko Primorac primio je početkom rujna u nastupni posjet veleposlanika Egipta u Hrvatskoj Ayman Tharawt Amin Abdel Aziza, a razgovarali su o dosadašnjoj uspješnoj suradnji i potencijalima za intenziviranje bilateralnih odnosa u području financija, objavilo je Ministarstvo financija.
Kako je istaknuto, odnosi Republike Hrvatske i Arapske Republike Egipta su tradicionalno prijateljski, temeljeni na dugogodišnjem uzajamnom razumijevanju i partnerstvu. Primorac je izrazio zadovoljstvo izuzetno kvalitetnom resornom suradnjom s egipatskom stranom temeljem koje će, tijekom službenog posjeta ministra i hrvatske delegacije Egiptu ovoga rujna, biti potpisana Konvencija između Hrvatske i Egipta o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanju plaćanja poreza. Potpisivanjem i stupanjem na snagu Konvencije postići će se brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga te povećanje stupnja ukupne gospodarske aktivnosti obiju država, istaknuo je Primorac. Obje strane izrazile su spremnost za suradnju na budućim zajedničkim projektima, priopćilo je Ministarstvo financija. (Hina/DJ)

Možda ste propustili...

IZV. PROF. DR. SC. GABRIJELA KIŠIČEK, FILOZOFSKI FAKULTET U ZAGREBU

Retorička edukacija i kritičko mišljenje sve više padaju u drugi plan

ŽENE U DIPLOMACIJI REPUBLIKE HRVATSKE: KNJIGA O KOJOJ SE PRIČA I IZ KOJE SE UČI

Povijesne pouke i moderna vremena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana