Magazin
UREDNIKOV IZBOR

Ubojita igra
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Prvi put u Hrvatskoj: Kultni roman “Stranci u vlaku” Patricije Highsmith...

Koliko god dežurni katastrofičari skupa s krajem svijeta predviđali i kraj knjige, bar one klasične (tiskane) forme, ništa od toga nije se ostvarilo niti će se ostvariti dok god je svijeta i ljudi u tom svijetu, napose naše civilizacije, ugrožene doduše svime i svačime, pa i klimatskim promjenama, no otporne i žilave pred sadašnjim i budućim izazovima bilo koje vrste.Drugim riječima, da nastavim u optimističnom tonu, stara dobra knjiga nije ugrožena poput nekih drugih vrsta u svijetu u kakvom živimo i u kakvom opstajemo skupa s knjigama u rukama i svim pročitanim u našim glavama. Doduše, postoje i digitalna izdanja knjiga, sukladno s digitalnim i globalno umreženim dobom, koje možete čitati i preko mobitela, tableta, na računalu, u bilo kojoj prilici, pa i kad ste u zrakoplovu ili u Muskovoj raketi na putu za Zemljinu orbitu. Ali sva ta tehnička i tehnologijska čuda i čudesa teško da će pravim ljubiteljima knjige uspjeti pružiti zadovoljstvo i užitak držanja knjige u rukama i čitanja na stari, prokušani način. Pritom optimizam glede knjige i njezine sutrašnjice dodatno ulijevaju i novi izdavači, kojih je diljem svijeta sve više i koji objavljuju knjige u klasičnom, tiskanom formatu (bez obzira na to što ih istovremeno, bar neki, prebacuju i u e-format!), uključujući i neke iz Hrvatske, poput sve agilnijeg nakladnika "Petrine knjige" iz Zagreba.

RIJEČ NAKLADNIKA: Osnovani smo iz ljubavi prema pisanoj riječi i mnogobrojnim naslovima koje nismo imali priliku čitati na hrvatskom jeziku. Misija naše nakladničke kuće jest stvaranje čitatelja i u svom programu namjeravamo objavljivati naslove potrebne svakoj dobi... Navika čitanja i slušanja priča počinje se stvarati već u prvoj godini života, pa ćemo u ponudi imati najbolje dječje knjige i slikovnice: bit će to svjetski klasici, najkreativnije suvremene knjige, ali i djela domaćih dječjih autora, kako ona za najmlađe tako i ona za tinejdžere... Naša biblioteka za odrasle donosit će kvalitetnu književnost iz cijeloga svijeta, pogotovu onu manje poznatu, književnost nastalu na malim jezicima, knjige koje su osvajale nagrade, klasike, kao i sve one knjige kojih više nema u ponudi a važne su za kulturu svakog naroda.

STRANCI U VLAKU


Pod uredničkom palicom iskusnog Zorana Maljkovića već je pozamašan broj izdanja, od kojih za početak našeg druženja u Magazinu predstavljamo jedan doista legendarni roman - "Stranci u vlaku" (Strangers on a Train) slavne Patricije Highsmith.

SAŽETAK: Arhitekt Guy Haines želi ostaviti svoju nevjernu suprugu Miriam i oženiti se s Anne, ženom koju voli. Na jednom će putovanju, slučajno, u vlaku upoznati bogataškog sina Charelsa Bruna ne prepoznajući u njemu psihopata i hohštaplera. Charles će mu predložiti da razmijene ubojstva: Guy će ubiti Charlesova oca, a Charles Guyevu nevjernu ženu, pa ih nitko neće moći otkriti i dokazati motive za ta ubojstva. Guy ne shvaća Charlesa ozbiljno, ali nedugo potom Miriam je doista ubijena...

"Stranci u vlaku" prvi je roman Patricije Highsmith, objavljen 1950., koji je navijestio jednu veliku spisateljsku karijeru. Već iduće godine slavni je Alfred Hitchcock prema ovome romanu snimio istoimeni film, jedan od najvećih u svojoj karijeri. Ovaj se roman (Biblioteka Noir) sad prvi put pojavljuje na hrvatskom jeziku, u izvrsnom prijevodu Dade Čakala...

DRUGI O KNJIZI: "Romani Patricije Highsmith unose nenadmašiv nemir... poput košmara zbog kojeg se vrtimo cijelu noć", piše ugledni The New Yorker. Dnevne novine Newsday navode sljedeće: "Iako bi Highsmith nesumnjivo zanijekala bilo kakvu bliskost s Jonathanom Swiftom ili Evelynom Waughom, njezina najbolja djela slijede istu tradiciju... Upravo su mračni i ponekad divljački humor i inteligencija ti koji daju jasnoću i britkost njezinoj prozi i podsjećaju na te autore."

Spomenimo još hvalospjev Roberta Towersa (The New York Review of Books), koji kaže: "U rukama Patricije Highsmith ubojstvo se doima gotovo slučajnim, poput dodira branikom automobila ili napadaja mučnine zbog otrovanja hranom. Njezin način na koji umanjuje osjećaj drame... doživio je mnogo hvale, baš kao i jednostavnost detalja kojima oslikava svakodnevicu i misli koje prolaze glavama njezinih psihopata. U njezinoj prozi i jedno i drugo nesumnjivo pridonose tome da zločin izgleda pitomo, domaće, što još više uvlači čitatelja u jezivu fantaziju koja se pred njim raspleće."

KULTNI STATUS


O AUTORICI: Patricia Highsmith rodila se 1921. u Forth Worthu u Teksasu, a većinu je svog odraslog života provela u Švicarskoj i Francuskoj. Obrazovala se na Koledžu Bernard, na kojem je studirala engleski, latinski i grčki. Njezin prvijenac, "Stranci u vlaku" (1950.), pokazao se velikim komercijalnim uspjehom. Usprkos ranom priznanju Highsmith je cijeli svoj spisateljski vijek bila podcijenjena u Sjedinjenim Državama. Pod pseudonimom Claire Morgan zatim je objavila "Cijenu soli" (The Price of Salt), 1953., koju je američki izdavač isprva odbio zbog iskrenog propitivanja teme homoseksualnosti. Njezin najpopularniji književni lik bio je Tom Ripley, psihopat i kicoš, koji se prvi put pojavio u romanu "Talentirani gospodin Ripley" (The Talented Mr. Ripley) iz 1955. godine. Za njim su slijedila još četiri romana o Ripleyu. Postumno je snimljen i hvaljeni istoimeni film, koji je pridonio revalorizaciji i priznanju njezina djela u Sjedinjenim Državama.

Patricia Highsmith napisala je više od dvadeset knjiga i dobila mnoge nagrade, uključujući nagradu O. Henry Memorial, nagradu Edgara Allana Poea, Le Grand Prix de Littérature Policière i nagradu Saveza pisaca kriminalističkih romana Velike Britanije. Umrla je u Švicarskoj 4. veljače 1995., a njezina se književna djela čuvaju u Baselu...

Darko Jerković
Možda ste propustili...

ŽENE U DIPLOMACIJI: SVIJET U HRVATSKOJ - HRVATSKA U SVIJETU

Za mirniji, napredniji i pravedniji svijet

INTERVJU: PREDRAG HARAMIJA, U PREDIZBORNOJ RETORICI U SUPERIZBORNOJ GODINI...

U Hrvatskoj se negativna izborna kampanja ne isplati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana