Magazin
ŽELJANA ZOVKO, O EUROPSKOJ UNIJI, SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI...

Prioritet je što skorije otvaranje pregovora s BiH
Objavljeno 23. rujna, 2023.

Europska unija ostvarila je nemjerljive uspjehe u posljednjih 30 godina, uključujući uvođenje eura, stvaranje zajedničkog tržišta i jačanje vanjske i sigurnosne politike. Unatoč izazovima poput migrantske krize 2015. te trenutačnih kriza u Sahelu i Afghanistanu, naš Klub zastupnika EPP-a, zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem, pruža snažnu podršku zaštiti europskih vanjskih granica i borbi protiv migrantskih valova - kaže Željana Zovko, zastupnica (HDZ/EPP) u Europskom parlamentu, te dodaje:


- Također, pandemija koronavirusa je potaknula Uniju da uspostavi instrument "EU sljedeće generacije" za podršku članicama u prevladavanju posljedica krize. Zahvaljujući uspješnom vodstvu Komisije i Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke, brojne zadaće su ispunjene, a razne teme su stavljene kao prioritet, uključujući i politiku proširenja koju su neke države članice željele ostaviti sa strane.

EU je preživio nekoliko kriza dosada, je li razdoblje kroz koje je prolazio posljednje tri godine najteže od njegova osnutka?

- Pandemija COVID-19 izazvala je ekonomsku i zdravstvenu krizu bez presedana. EU je predvodio zajedničku nabavu cjepiva, primijenio digitalne potvrde te osigurao ekonomsku potporu od 750 milijardi eura. No ruska agresija na Ukrajinu postavila je ozbiljan sigurnosni izazov kakav dotad nismo doživjeli. Vratimo se samo na burne devedesete, kada je bilo nezamislivo za Hrvatsku, koja je prolazila kroz obrambeni Domovinski rat, da ima ovakvu vrstu pomoći, i u naoružanju i u pristupu izbjeglicama sa svim povlasticama Unije kao što ima Ukrajina. Europskim naporima osigurana je energetska sigurnost i smanjenje ovisnosti o ruskom plinu. Tome je pridonijela i mudra politika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da usprkos otporima nekih drugih političkih opcija u Hrvatskoj izgradi na otoku Krku terminal za ukapljeni plin kojim je Hrvatska diversificirala nabavu energije te se stavila na energetsku kartu Europe. Također, Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića brzo je reagirala i s paketima mjera za potporu građanima osiguravajući nisku cijenu energije i smanjujući inflatorne pritiske, čime smo ublažili udar na građane. Ovo je bez presedana društveno najodgovornija odluka i za građane, i za mala i srednja poduzeća, i za velike potrošače, što nije bio slučaj u ostalim zemljama članicama.

Kako biste ocijenili rad EU institucija u ovom mandatu? Koliko ste Vi zadovoljni postignutim, što biste izdvojili kao svoje najvažnije doprinose, što možemo očekivati u budućnosti?

- U protekle četiri godine moj je glavni zadatak vezan uz boljitak i zaštitu interesa i prava Hrvata, osobito u Bosni i Hercegovini. Dok su me u početku suočavali s kritikama i prijetnjama zbog toga, sada je to djelovanje dio potrage za trajnim rješenjem koje će osigurati njihovu jednakopravnost. Moj fokus ostaje na rješavanju njihova položaja, jer to pitanje ima duboki utjecaj na sigurnost, ne samo Hrvatske nego i cijelog EU-a. Usporedno s tim, moj parlamentarni rad obuhvaća širok raspon tema iz vanjske politike, sigurnosti i obrane, proširenja te kulture i medija. Posebno se ponosim radom na instrumentu IPA III, vrijednom 14,2 milijarde eura. Također, radila sam na izvješću o Novom europskom Bauhausu te mjerama za podršku oporavku audiovizualnog i medijskog sektora, a isto tako redovito organiziram konferencije i događaje koji promiču hrvatsku povijesnu, kulturnu i prirodnu baštinu. Isto tako, organizirala sam niz okruglih stolova koji su se bavili pitanjima Izbornog zakona u BiH, a u ožujku ove godine sam u sklopu skupine zastupnika za njegovanje kulture sjećanja organizirala konferenciju o životu i ostavštini bl. Stepinca.

Želim još spomenuti i rad na sigurnosnoj suradnji između EU-a i Afrike u Sahelu, a također sam stalna izvjestiteljica EP-za odnose s Azerbajdžanom. Trenutačno radim na izvješću o ulozi preventivne diplomacije u rješavanju zamrznutih i aktivnih sukoba diljem svijeta. Spomenuto izvješće sam inicirala s obzirom na potrebu primjene naučenih lekcija na zapadnom Balkanu, osobito BiH, kako bi se s više razumijevanja tražilo rješenje konflikta i sudjelovanje svih zajednica u diobi vlasti. Također, u ime Kluba zastupnika EPP-a vodit ću pregovore na izvješću o parlamentarnoj diplomaciji, a kao stalna izvjestiteljica radit ću na novom izvješću o odnosima između EU-a i SAD-a. Nedavno sam sudjelovala u misiji u UK-u i Sjevernoj Irskoj, gdje smo s britanskim partnerima raspravljali o provedbi sporazuma o suradnji i trgovini s EU-om, te provedbi Sporazuma na Veliki petak.

U posljednje četiri godine europske su se institucije uspješno suočile s mnogim izazovima. Europski parlament aktivno je sudjelovao u oblikovanju zakonodavnih prijedloga i inicijativa, a EPP je igrao ključnu ulogu u raspravama i brzom usvajanju prijedloga. Pod predsjedništvom Ursule von der Leyen Komisija je uspješno vodila Uniju, a naša Dubravka Šuica aktivno je koordinirala rad Konferencije o budućnosti Europe, s posebnim fokusom na suočavanje s demografskim izazovima. Naglašavam da smo u povoljnom položaju zahvaljujući ulozi koju imamo u Vijeću radi našeg premijera Andreja Plenkovića. Ova bliska suradnja omogućila nam je zaštitu hrvatskih interesa te donošenje ključnih odluka koje direktno utječu na dobrobit naših građana.

Predsjednica Komisije von der Leyen u srijedu je u Strasbourgu održala svoj posljednji govor o stanju EU-a prije europskih izbora. Vaš komentar?

- Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nedavno je održala obuhvatan govor o stanju Unije. U tom govoru istaknula je postignuća Komisije, koja je realizirala više od 90 % svojih planiranih planova, a istovremeno naglasila potrebu da se posebna pažnja posveti interesima poljoprivrednika, ribara, industrije i radnih mjesta. Ovaj naglasak odražava i moju borbu za zaštitu ribara i poljoprivrednika, koji su imali opravdane primjedbe na određene poteze Zelenih i socijalista. Kroz niz rasprava i konkretnih prijedloga, pokušali smo riješiti te probleme i osigurati pravedne politike za naše ribare i poljoprivrednike. Posebno bih istaknula da je predsjednica Komisije jasno pozvala na uspostavljanje nove vizije za ubrzanje proširenja. Ovo stajalište podržavamo jer smatramo da ne trebamo čekati proširenje, nego ga trebamo poticati. Proširena Unija donosi geopolitičku težinu i veću sposobnost djelovanja. Prioritet je što skorije otvaranje pregovora s BiH, uz naglasak na proširenju koje se temelji na zaslugama i poštivanju vladavine prava. Ovo uključuje i pravo svih na kredibilne i demokratske izbore te sudjelovanje u vlasti. Važno je napomenuti da je ova Komisija znatno promijenila Uniju i njezinu političku dinamiku, prema smjernicama Europske pučke stranke, koja ostaje najveća grupacija u EU-u. Očekujem da će Klub zastupnika EPP-a i dalje igrati ključnu ulogu u izborima za predsjednika/cu Komisije i ostalim institucijama u EU-u.

Imate li ambicija za još jedan mandat?

- U ovom mandatu sam obavljala visoke funkcije unutar Europskog parlamenta, uključujući dužnost potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a, potpredsjednice vanjskopolitičkog odbora te zamjenice koordinatora istoimenog odbora u ime EPP-a. Rezultat mojih aktivnosti u parlamentu je vidljiv u tome da sam postala prva hrvatska zastupnica na prestižnoj listi najutjecajnijih 100 zastupnika. Zauzimanje 56. mjesta među 705 zastupnika iznimno je priznanje za moj rad. Tijekom ovog vremena bila mi je čast zastupati interese hrvatskih građana te provoditi politiku HDZ-a pod vodstvom našeg predsjednika Andreja Plenkovića. Što se novog mandata tiče, smatram da se takva odluka treba prepustiti predsjedniku stranke i stranačkim tijelima. Svoju zadaću sam obavljala predano i sa strašću te ću nastaviti istim tempom do kraja ovog mandata. (D.J.)
Možda ste propustili...

FANTASTIČNI KULTOVI: ROGER CORMAN U SVEMIRU...

Zvjezdana sapunica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽENSKA SNAGA: ZRINKA POSAVEC I SANDRA LONČARIĆ

Svakodnevno se osjeti umor i nemir, a žene su posebno pogođene

2

PREDIZBORNE PREDSTAVE (I)

Neki idu na sve ili ništa,
uvrede postaju pravilo

3

ŽENE U DIPLOMACIJI: SVIJET U HRVATSKOJ - HRVATSKA U SVIJETU

Za mirniji, napredniji
i pravedniji svijet