Svijet
CILJ JE SURADNJA OPORBENIH STRANAKA

Proeuropska oporba potpisala Dogovor za pobjedu, najavila frontu protiv Vučića
Objavljeno 21. rujna, 2023.

Proeuropska oporba u srbijanskom parlamentu potpisala je u četvrtak takozvani Dogovor za pobjedu, čiji je cilj suradnja svih oporbenih stranaka i pokreta u osiguravanju slobodnih, poštenih i ravnopravnih izbora na kojima će se suprotstaviti aktualnoj vlasti, predvođenoj Srpskom naprednom strankom (SNS).

Jedini izlaz iz duboke krize u kojoj se nalazi Srbija je organiziranje izvanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora, jer građani Srbije žive sve teže, korupcija i kriminal povezani su s državnim vrhom, a zahtjevi s masovnih prosvjeda "Srbija protiv nasilja" iz više od 30 gradova nisu ispunjeni, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

Val prosvjeda Srbija protiv nasilja pokrenut je početkom svibnja poslije dva masovna ubojstva u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u dva sela nadomak Beograda, u kojima je ubijeno 19 učenika i pretežito mladih, a dvadeset ih je ranjeno.

Sudionici prosvjeda protive se govoru mržnje i poticanju nasilja u javnom prostoru, zahtijevaju smjenu ministra unutarnjih poslova, šefa tajne službe (BIA), ukidanje nacionalnih frekvencija dvjema televizijama koje u svojim programima potiču i afirmiraju nasilje i nemoral, te smjenu uprave državnog regulatornog tijela za elektroničke medije.

Srbijanska proeuropska oporba, koja je formalni organizator prosvjeda "Srbija protiv nasilja", od šefa države Aleksandra Vučića zatražila je u međuvremenu raspisivanje izvanrednih parlamentarnih i izbora u Beogradu do kraja godine, a potom od javnog tv servisa i ravnopravniju zastupljenost u programima RTS-a.
 

Poziv na dogovor cijele oporbe protiv aktualne vlasti

Taj oporbeni blok čine stranke i pokreti liberalno lijeve opcije i centra, ali je s današnjeg formalnog potpisivanja dogovora poručeno da "za pobjedu na izborima potreban dogovor svih oporbenih entiteta" i okretanje oštrice oporbenog korpusa protiv aktualne vlasti predvođene naprednjacima (SNS).

"Usuglasili smo se da pozovemo sve oporbene izborne liste, bez obzira tko ih čini. Suradnja podrazumijeva uzajamno nenapadanje oporbe, koordiniranje akcija i fokus na smjenu kriminalnog SNS režima", rekao zastupnik Zeleno-lijeve fronte Radomir Lazović. Dodao je da to podrazumijeva i i zajedničku kontrolu izbora, te zajednički poziv građanima i pristašama svih oporbenih stranaka i pokreta da sudjeluju na izborima.

Cilj je da svi zajedno damo koliko možemo da se izborimo za život u normalnoj državi, poručio je Lazović.

Srbijanska oporba, godina rascjepkana na frakcije nekoć parlamentarnih i vladajućih stranaka, dodatno je suočena i s posve neravnopravnim uvjetima na političkoj sceni, a ponajprije uskraćena da svoja stajališta predstavi javnosti jer vladajući kontroliraju većinu medija.

K tomu, par godina unazad, pokušava izboriti ravnopravnije izborne uvjete, u čemu su kao medijatori pokušali pomoći i europarlamentarci, ali još nije stvoreno ozračje u u kojem bi se mogli organizirati izbori na demokratskim načelima koji vrijede u većini europskih država.

Kopredsjednik male, parlamentarne koalicije lijevog centra Zajedno, Nebojša Zelenović, uvjeren je da "Srbija protiv nasilja" kao jedna lista može pobijediti na izborima, ali žele u tu borbu uključiti i "najmanje dvadesetak posto" nezadovoljnih glasača Srpske napredne stranke (SNS).

Zelenović, ujedno i zastupnik u srbijanskom parlamentu, za tjednik NIN rekao da je konkretno rješenje uspostavljanje zajedničke političke platforme koja će kod građana otkloniti sumnju da je nemoguće da takve političke organizacije surađuju "na jedan bolji i iskreniji način".

Istodobno, predsjednik Srbije i donedavno čelnik SNS-a Aleksandar Vučić, koji je stranku formalno prepustio jednom od potpredsjednika SNS-a, aktualnom ministru obrane Milošu Vučeviću, poručuje da oporba nema ni plan ni program za daljnji razvoj Srbije, već "samo želi vlast i fotelje".

Vučić je nagovijestio da bi izbori mogli biti raspisani za početak ožujka iduće godine, a oporbi je poručio da to nije "fontana želja" i da oni ne mogu odlučivati koji izbori i kad će biti raspisani.

Oporba inzistira da izvanredni parlamentarni i beogradski izbori budu do kraja godine i razdvojeni od lokalnih, koji po izbornom kalendaru slijede u proljeće.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana