Svijet
VLAST ŽELI NOVI REPRESIVNI ZAKON

Dodik po uzoru na Putina donosi zakon o "stranim agentima"
Objavljeno 21. rujna, 2023.

Vlasti u Republici Srpskoj planiraju donijeti zakon kojim će nametnuti strogi nadzor nad radom nevladinih organizacija u tom entitetu, a one koje dobivaju bilo kakva sredstva iz inozemstva obvezati da se registriraju kao "strani agenti" što su EU i SAD osudili i ocijenili neprihvatljivim.

Vlada RS koju kontrolira Milorad Dodik uputila je entitetskom parlamentu na razmatranje nacrt zakona "o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija".

Taj bi se dokument na sjednici entitetskog parlamenta trebao naći već narednog tjedna, a kako Dodikova koalicija tamo ima čvrstu većinu očekuje se i njegovo brzo usvajanje.

Dodik je još u ožujku najavio donošenje cijelog niza zakona za koje su novinari, nevladin sektor te oporbene političke stranke ocijenili kako im je cilj ograničiti slobodu govora i time ugušiti kritike na račun vlasti.

Već je usvojen zakon kojim je u RS kriminalizirana kleveta, a vlasti su sada pripremile zakonsko rješenje kojim će, kako je navedeno u obrazloženju, spriječiti "urušavanje pravnog sustava i ustavnog uređenja RS i štetne posljedice na rad tijela i organizacija RS".

U praksi to znači i kaznenu odgovornost za nevladine organizacije i njihove članove za koje se ocijeni da djeluju kao "agent stranog utjecaja".

Dodik se pri najavi donošenja novog represivnog zakona pozvao na rješenja kakva postoje u SAD, no američko veleposlanstvo u BiH ocijenilo je kako je ono što je predloženo u konačnici puno bliže cenzuri i nadzoru kakav provodi Rusija.

U reakciji veleposlanstva navodi se kako će ovim zakonom RS biti još više gurnuta u autokraciju i omogućiti vlasti izbjegavanje bilo kakvog nadzora i kritike.

"Nacrt (zakona) postavlja stroge uvjete za nevladine organizacije i novinare i podsjeća na restriktivne zakone koje je Rusija koristila kako bi ugušila drugačije mišljenje i uništila građansko društvo. Ovaj potez protiv nevladinih organizacija još je jedan pokušaj podrivanja sloboda građana BiH od strane Vlade RS", stajalište je veleposlanstva SAD.

Delegacija EU reagirala je na sličan način upozoravajući kako je sadržaj nacrta zakona korak unatrag na putu ka članstvu EU.

Nejasno postavljene zakonske odredbe, kako se ističe, omogućavaju široku interpretaciju pa tako i sankcioniranje prekršitelja.

"Prekomjerne obveze izvještavanja, uključujući pojačani inspekcijski nadzor, odgovornost i novčane kazne, nametnut će ograničenja slobodnog djelovanja organizacijama civilnog društva", stoji u očitovanju Delegacije EU u BiH koja je pozvala zastupnike u parlamentu RS da odbiju ovakav zakon.

 

Dodik nazvao visokog predstavnika Schmidta "potomkom fašista"

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak je ponovo brutalno vrijeđao visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta nazvavši ga "potomkom fašista", nezadovoljan time što je Schmidt dan ranije donio odluke kojima je proširio djelokrug djelovanja memorijalnog centra u Srebrenici.

"Dođe čovjek koji je potomak fašista i naroda koji je počinio holokaust i nama drži predavanja na tu temu", kazao je Dodik novinarima komentirajući Schmidtovu odluku.

Pri tom je poručio Schmidtu neka "nosi memorijalni centar sa sobom".

Visoki predstavnik je u srijedu je sudjelovao u obilježavanju 20. obljetnice osnutka memorijalnog centra u Srebrenici, uspostavljenog kako bi čuvao uspomene na genocid što su ga nad Bošnjacima 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća osoba.

Schmidt je u srijedu objavio kako je temeljem svojih ovlasti donio odluke kojima je proširio ovlasti i zadaće memorijalnog centra s ciljem da se kontinuirano istražuju sve okolnosti koje su dovele do srebreničkog genocida, kao i da se uspostavi poseban sustav obrazovanja mladih koji trebaju o tome znati sve činjenice.

Schmidt je kazao kako je to sastavni dio napora da se suprotstavi relativiziranju zločina i osporavanju sudski potvrđenih činjenica o ratnim zločinima, a istodobno je pozvao vlasti u BiH da što prije, a najkasnije do kraja ove godine, osiguraju da svi osuđeni za ratne zločine budu registrirani u domaćim kaznenim evidencijama kao i da im se zabrani sudjelovanje na izborima i imenovanje na različite dužnosti.

Najavio je kako će u protivnome on djelovati i nametnuti odgovarajuće odluke. H