Novosti
DRŽAVA POMAŽE OPĆINE I GRADOVE

U vrtićima do 2027. više od 90 % djece
Objavljeno 22. rujna, 2023.
Jednake kriterije kojima sufinancira rani i predškolski odgoj i obrazovanje za svako dijete želi se postići uredbom o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, prihvaćenoj na sjednici Vlade.

Prijedlogom Uredbe, koja se donosi radi osiguranja dugoročne održivosti financiranja predškolskih ustanova, posebice u slabije razvijenim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, godišnji iznos sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića osigurava se općinama i gradovima za javne, ali i za privatne vrtiće na njihovom području. Iznos se utvrđuje umnoškom - broja djece evidentirane u zajedničkom elektroničkom upisniku u tekućoj godini, prosječne cijene smještaja po djetetu na razini RH te postotnog udjela od 6,25 % do 50 % utvrđenog ovom Uredbom prema skupinama razvijenosti.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ističe da je Vlada vodila brigu i kako olakšati život građana na otocima i u brdsko-planinskim područjima "za koje je predvidjela dodatni udio, tj. uvećanje za 15 % u odnosu prema ostalim gradovima i općinama". Financiranje je predviđeno od 1. listopada "i jedan je od oblika pomoći općinama i gradovima jer će im donijeti dodatno rasterećenje proračuna". U državnom proračunu za 2023. osigurano je 17,8 milijuna eura, a za 2024. treba osigurati 70 milijuna eura, te 82,2 milijuna eura u 2025. godini. Država uredbom osigurava jednake kriterije kojima sufinancira rani i predškolski odgoj i obrazovanje za svako dijete, ali i omogućuje gradovima i općinama dodatna ulaganja u vrtiće, povećanje plaća te dodatna zapošljavanja potrebnih kadrova za unaprjeđenje kvalitete, naglasio je. "Ovaj model financiranja otvara i mogućnost za smanjenje, u nekim slučajevima čak i ukidanje, roditeljske participacije u cijeni vrtića", dodaje Fuchs. Dao je i pregled dosadašnjih ulaganja za dječje vrtiće i najavio daljnja. Navodi da, unatoč znatnim ulaganjima od 2017. do danas stopa sudjelovanja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju još uvijek nije zadovoljavajuća i "iznosi oko 79 % obuhvata djece". Razlog je, kaže, s jedne strane nedostatak kapaciteta u vrtićima, ali i dugoročna održivost i financiranje predškolskih ustanova, posebice u slabije razvijenim jedinicama. "Stoga smo kao jednu od ključnih investicija ulaganja predvidjeli izgradnju novih kapaciteta dječjih vrtića, za što smo do sada uložili više od 265 milijuna eura te u posljednjih pet godina povećali broj vrtićkih mjesta za 13.000", naveo je. U predstojećem razdoblju predviđena su ulaganja u izgradnju novih kapaciteta vrtića "za što je osigurano još 260 milijuna eura iz europskih fondova". "Tako će ukupna ulaganja u nove kapacitete iznositi oko 530 milijuna eura, a broj mjesta u vrtićima će se povećati za oko 39.000", rekao je.

Očekuju da će se obuhvat djece koja sudjeluju u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju u dobi od tri godine do polaska u školu, s početnih 78,8 % (u 2020.), do 2027. povećati na više od 90 %. H
Za otoke i brdsko-planinska područja predviđeno je uvećanje za 15 % s obzirom na ostale gradove i općine

Možda ste propustili...

TRPJET ĆE GRAĐANI I GOSPODARSTVO

Prosvjedi ne prestaju, policija spušta tenzije

NAKON NAJAVE ŠTRAJKA RADNIKA ZRAKOPLOVNO-TEHNIČKOG CENTRA

Anušić: Nećemo dopustiti nespremnost za požare

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana