Novosti
ISTRAŽUJE SE INCIDENT KOD GRANICE

Policija spriječila ulazak migranata, prijavljeni pucnjevi
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je u tijeku kriminalističko istraživanje koje bi trebalo rasvijetliti okolnosti pucnjeva s teritorija BiH, čemu su u srijedu svjedočili policajci na graničnom području kod Rakovice nakon što su grupu migranata spriječili u ulasku u Hrvatsku.

"Policijski službenici koji rade na zaštiti granice čuli su pucnjeve", kazao je Božinović nakon sjednice Vlade, dodavši da se istražuje jesu li bili ugroženi. "Najvažnije je da nitko nije ozlijeđen", dodao je. Karlovačka policija priopćila je da su policajci koji su skupinu migranata spriječili u ulasku u Hrvatsku, svjedočili pucnjevima na graničnom području, u mjestu Koranski Lug, kod Rakovice. Ministar je ocijenio da je u posljednjih nekoliko tjedana pojačan pritisak ilegalnih migranata i dodao kako policija primjećuje nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice. Rekao je da je hrvatska policija stupila u kontakt s policijom BiH, koja, prema preliminarnim informacijama, nije ništa čula ni primijetila, a moguće je da nije ni bila na tom području. Upitan za moguće propuste policije BiH, Božinović je ocijenio da bi pojačan broj ilegalnih pokušaja prelaska granice bio manji kada bi s druge strane postojala "aktivnija djelatnost policije".

Podsjetio je da, primjerice, sa slovenskim kolegama hrvatska policija ima svakodnevne zajedničke ophodnje, kojih je znatno manje u slučaju BiH. Iznio je i podatak da je od početka godine više od 22.000 migranata hrvatska policija spriječila da iz Hrvatske uđu u Sloveniju. "Radimo i na vanjskoj granici EU-a, ali i na unutarnjim", poručio je Božinović. Na pitanje hoće li se policija zbog pritiska migranata dodatno pojačavati, ministar je odgovorio da je hrvatska policija po brojčanom stanju, opremljenosti i uvježbanosti jedna od najjačih graničnih policija u Europi. Najavio je i da će o pojačanom pritisku migranata razgovarati idućeg tjedna u Bruxellesu na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Karlovačka policija u priopćenju navodi da su u srijedu oko 15.40 policajci koji rade na zaštiti granice i suzbijanju nezakonitih migracija čuli nekoliko pucnjeva s teritorija BiH nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na hrvatski teritorij. Tada nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi dinamiku i okolnosti događaja, što se istaržuje. Napominju da ovo nije prvi put da hrvatski policajci svjedoče pucnjevima na strani područja BiH, s obzirom na to da se radi "o šumskom području u kojem se evidentiraju događaji i kaznena djela poput krivolova ili šumskih krađa".

"Samo u osam mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka kazneno je prijavila 284 krijumčara migrantima", istaknuli su. H
POVEĆATI OPREZ
Sindikat policije Hrvatske izrazio je podršku kolegama koji su svjedočili pucnjavi. “Incidenti poput ovog jasno pokazuju da se sigurnosna situacija može promijeniti u trenu i da su izazovi s kojima se susreću naši policajci iznimno veliki”, navode. Sindikat apelira na sve policajce da povećaju oprez pri obavljanju dužnosti na granici, kao i drugdje. Ističu da policajci moraju imati pravo koristiti se svim zakonom predviđenim ovlastima kako bi zaštitili sebe, svoje kolege i građane.

22

tisuće migranata spriječila je hrvatska policija od početka 2023. godine u pokušaju da iz Hrvatske uđu u Sloveniju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana