Regija
IZMJENE GUP-A UKIDAJU POJEDINA OGRANIČENJA

Javnim pozivom do ideje
za urbanu sliku Olajnice
Objavljeno 22. rujna, 2023.
Rok dostave radova je 30. rujna, autorima najboljih radova novčane nagrade
VUKOVAR - Na inicijativu Upravnog odjela za prostorno uređenje i imovinu Grada Vukovara napravljena je stručna analiza koja je potvrdila opravdanost donošenja odluke o utvrđivanju osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje petih izmjena Generalnog urbanističkog plana Vukovara.

Dogradnja škole


Naime, za izmjenu i dopunu GUP-a mjerodavni je upravni odjel podnio inicijativu koja se odnosi na preispitivanje i propisivanje načina i uvjeta gradnje za zone stambene, mješovite, gospodarske, javne i društvene namjene, sportsko-rekreacijske namjene i drugih namjena koje su se u praksi pokazale ograničavajuće.

Kako je pojasnila Marina Vlajčić, pročelnica UO za prostorno uređenje i imovinu, planirane se izmjene prvenstveno odnose na uklanjanje ograničavajućih uvjeta gradnje objekata društvene i javne namjene.

- Ponajprije se to tiče vrtića i škola u čiju se dogradnju ide. Budući je Gradsko vijeće donijelo odluku, pristupit ćemo preispitivanju ograničavajućih parametara za planirane projekte i kako budemo "češljali" cijeli plan za javne i društvene namjene, proći ćemo i eventualne ograničavajuće faktore i za privatne investicije - rekla je pročelnica.

Istodobno je usvojena i odluka koja se odnosi na promjenu namjene dijela k.č. 166 k.o. Vukovar, a Vlajčić je navela kako se na toj čestici treba izvršiti dogradnja Osnovne škole Siniše Glavaševića, no kako je sadašnjim GUP-om predviđena za sportsko-rekreacijske sadržaje, potrebno je izvršiti promjenu u zonu društvene i javne namjene kako bi se krenulo u dogradnju.

Grad Vukovar raspisao je i javni poziv za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za naselje Olajnica.

Uređenje prostora


Kako je navedeno, osnovni je cilj dobivanje najboljeg urbanističko-arhitektonskog rješenja kojim će se sagledati cjelovito uređenje prostora, uskladiti današnje urbane, socijalne i društvene potrebe građana s trenutačnim krajolikom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak građana na otvorenom gradskom prostoru.

Rok dostave radova je do 30. rujna, a ocjenjivački će sud završiti s ocjenjivanjem i odabirom rada najkasnije do 31. listopada. Prvonagrađeno rješenje, u dijelu za realizaciju, služit će kao podloga za izradu projektne dokumentacije. U javnom pozivu stoji i kako će odabrani radovi biti nagrađeni sa 7500 eura (bez PDV-a), pri čemu prva nagrada iznosi 3500, druga 2500, a treća 1500 eura. Grad Vukovar zadržava pravo da ne dodijeli nagradu ako nijedan od radova ne zadovolji kriterije ocjenjivačkog suda.

U smjernicama je definirana svrha budućeg prostora: gradski prostor za okupljanje i odvijanje događanja s ciljem uspostavljanja umreženog sustava otvorenih površina, kreiranje zasebne cjeline, prostornog identiteta i ambijenata koji mogu funkcionirati samostalno, unutar cjeline rješenja, rješenje sportsko-rekreacijskih sadržaja s ciljem ustupanja prostora pješacima, biciklistima i ostalim rekreativcima, osmišljavanje prostora za umjetničke instalacije i skulpture (multifunkcionalnost, slobodno vrijeme, kultura, baština), ali i hortikulturno uređenje s ciljem očuvanja i unaprjeđenja zelenog karaktera i identiteta grada i smanjenja klimatskih promjena u urbanoj sredini.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRHUNSKA ZABAVA

34. Ladimirevački divani

2

NA ADVENTSKOM VIJENCU U PARKU NA TRGU BANA ŠOKČEVIĆA

U Vinkovcima zapaljena
prva adventska svijeća,
svijeća nade i iščekivanja

3

DONJI MIHOLJAC

Vrtićarci okitili božićno drvce