Regija
DVODNEVNI SUSRETI NAKON TROGODIŠNJE STANKE

Vinkovci ugostili 40 hrvatskih konzervatora i restauratora
Objavljeno 22. rujna, 2023.
VINKOVCI - Vinkovački Gradski muzej domaćin je ovogodišnjim, dvodnevnim, 13. susretima Sekcije konzervatora-restauratora Hrvatskoga muzejskog društva u četvrtak i petak.

- Stručni skup 13. susreti Sekcije konzervatora-restauratora Hrvatskoga muzejskog društva održava se nakon trogodišnje stanke u Gradskom muzeju Vinkovci. Sekcija ovim skupom potiče osvješćivanje važnosti čuvanja baštine i prezentira rad u muzejskim laboratorijima širokoj publici na zanimljiv način popularizirajući tako struku uz edukativan doprinos muzejskim programima. Skup uključuje izložbu postera, predavanja, aktualnu četvrt namijenjenu diskusiji o aktualnostima u struci i stručni izlet. Predavanja su podijeljena u dvije sesije, od kojih se jedna bavi trenutačnim stanjem u muzejima nakon potresa, a druga zanimljivim novim istraživanjima i zahvatima u području arheologije. Izložba postera 13. susreta objedinit će djelovanje konzervatora-restauratora u intervalu od dvije godine nakon razornih potresa, koje su neki od nas u svom radu iskusili neposredno, a neki posredno. Izložba je postavljena u Gradskom muzeju do 21. listopada. Na Susretima sudjeluje 40 konzervatora-restauratora iz raznorodnih hrvatskih muzeja i različitih gradova - Zagreb, Split, Pula, Zadar, kao i kolege iz Slovenije – kaže ravnatelj vinkovačkog Gradskog muzeja, kustos Hrvoje Vulić, dodajući kako je stručni izlet u organizaciji vinkovačkog muzeja prilika za upoznavanje vinkovačkog kraja i njegove bogate kulturne baštine koja privlači stručnjake različitih profila. Vulić je zahvalio Gradskom uredu za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba za financijsku potporu i Gradskom muzeju Vinkovci koji je strpljivo čekao da ugosti ovaj skup.Na prvom dijelu sesije o temi "Nakon potresa" Marina Gregl govorila je o sanaciji keramičkih predmeta iz pretpovijesnog dijela stalnog postava Arheološkog muzeja u Zagrebu te dala prikaz starih i novih konzervatorsko-restauratorskih zahvata, a Jasminka Podgorski govorila je o Muzeju za umjetnost i obrt tri godine nakon potresa. Drugi dio sesije naslovljen "Bilo kuda arheologija svuda" donio je predavanje Edine Balić "Konzervatorsko-restauratorska obrada ilirske kacige iz Zakotorca", Damir Doračić govorio je o znamenitoj vinkovačkoj ostavi srebra i rezultatima dosadašnjih multidisciplinarnih istraživanja, a Josipa Marić o forenzičnoj facijalnoj rekonstrukciji ženske osobe s Rižinica.Nakon izbora i proglašenja Najpostera 13. Susreta i dodjele nagrade autoru najboljeg postera održana je Aktualna četvrt o smjernicama i načinu prijavljivanja za viša stručna zvanja u konzervatorsko-restauratorskoj struci. Miroslav Flego
Vinkovci idealno mjesto za promociju struke
– Ne postoji bolje mjesto za promoviranje konzervatorsko-restauratorske struke od našeg grada, koji je neiscrpan izvor vrijednih nalazišta i iznimno važna polazišna točka proučavanja i shvaćanja povijesti ovih prostora – rekao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Drugi je dan rezerviran za stručne izlete - šetnju Vinkovcima uz licenciranog vodiča (park na Trgu bana Šokčevića, korzo s Orionom, park ptica Dine Merhav, rodna kuća Ivana Kozarca na Krnjašu), posjet Šokačkom stanu i Arheološkom parku Sopot.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana