Osijek
PANEL-RASPRAVA NA INFORMATOLOGIJI

Digitalizacija je najveći izazov u obrazovanju danas
Objavljeno 21. rujna, 2023.

Panel-rasprava "Izazovi obrazovanja u području Informacijskih znanosti: jučer, danas, sutra" u organizaciji Odsjeka za informacijske znanosti, a u povodu obilježavanja 25. godišnjice pokretanja studija Informatologije, održana je u srijedu na Filozofskom fakultetu. Panel je okupio 50-ak stručnjaka koji su na različite načine uključeni u nastavni proces studija Odsjeka za informacijske znanosti, a panelisti su bili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević, glavna urednica naklade Ljevak Emica Calogjera Rogić, voditelj ureda Infobip Osijek Dražen Radanović, voditelj tima za testiranje programskih rješenja Endava (UK) i Cvijetin Vidaković te pročelnica Odsjeka za informacijske znanosti Sanjica Faletar uz voditelja panela Tomislava Jakopeca.

Na panelu se raspravljalo o izazovima u obrazovanju informacijskih stručnjaka, s posebnim naglaskom na očekivanom razvoju područja, ključnim znanjima i generičkim kompetencijama te trenutnim očekivanjima poslodavaca s osvrtom na buduće trendove. Glavni je izazov u obrazovanju danas, jednoglasno je zaključeno - digitalizacija. "Budućnost nakladništva je pred velikim problemom zbog umjetne inteligencije, koja sada može pisati i prevoditi knjige, a brojni su se autori već odlučili za samoizdavaštvo.

Ipak, nakladništvo je žilava grana, u vrijeme pandemije izdavači su se u rekordnom vremenu prilagodili", rekao je Rogić. Drugi je izazov pojava novih profesija koje je teško inkorporirati u obrazovni sustav. "Ljudi danas rade poslove koji nisu ni postojali prije pet godina. Potrebno je naučiti djecu zdravom razumu, prilagodljivosti i rješavanju problema. Uvijek imaju prednost oni koji dobro barataju međuljudskim odnosima, automatski ih poslodavac gleda kao lidera", tvrdi Radanović. Potrebna je i intervencija u sam obrazovni sustav, dodaje Faletar. "Generacijski je jaz sveprisutan, moramo pronaći nove metode poučavanja i načine vrednovanja budućih generacija. Studenti smatraju kako imaju previše teorije i manjak prakse", ističe.

Generička znanja danas su postala jednako potrebna kao i stručne kompetencije. "Informacija je glavni kapital, na temelju nje razvijamo proizvode koji se nude korisnicima, a institucije koje ih prodaju i dalje imaju društvenu odgovornost", naglasila je Faletar.

Vidaković ističe da poznavanje komunikacijskih vještina stvara znatnu razliku između prosječnih i najboljih zaposlenika. Njemu su najviše koristila znanja iz programiranja, informacijske pismenosti i prepoznavanja relevantnih izvora informacija. "Nama puno znači otvaranje raznih specijalizacija jer profesionalni život ne prestaje sa završetkom studija", smatra pak Stričević.

E. Lukić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBLJETNICE VOJNE POLICIJE

Ponosni na svoj ratni put

2

70 GODINA PATRONAŽNE SLUŽBE

Patronažne sestre prate nas doslovce od rođenja do smrti

3

SPRJEČAVANJE SUKOBA INTERESA

Tko je obvezan ispuniti imovinsku karticu i kako