Kultura
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Uz građane Osijeka sudjelovao i izraelski veleposlanik Koren
Objavljeno 22. rujna, 2023.
U sklopu Mjeseca židovske kulture Osječani i gosti grada na Dravi ponovno su imali priliku prošetati s Tomislavom Vukovićem u turi nazvanoj "Tragovima (ne)tolerancije". Kao što naziv sugerira, ova tura obuhvatila je razdoblja suživota Židova s ostalim etničkim zajednicama Osijeka, ali i razdoblja sukoba, progona i kontroverznih odluka. Sudionici su mogli doznati koliko je antisemitizam bio prisutan i prije Drugog svjetskog rata, koliko je fašističkih pokreta djelovalo u Osijeku 1941. i u kakvom su međusobnom odnosu oni bili. Sudionici su sa svojim vodičem, nakon okupljanja na Trgu Vatroslava Lisinskog, obišli desetak lokacija a obilazak se završio u Parku Oskara Nemona ispred zgrade Židovske općine.

Ovaj je put u ovoj zanimljivoj turi prošetao i veleposlanik Izraela, Nj. Eksc. Gary Koren. Uz mnoštvo građana, turi su se priključili i učenici OŠ "Mladost" i "August Šenoa". Tijekom Mjeseca židovske kulture svi zainteresirani mogu kroz VR sadržaj u kinu Urania upoznati Izrael. Za to imate još nekoliko dana, do 30. rujna svaki dan od 16 do 20 sati. U srijedu je Izrael, ali i Hrvatsku, kroz VR sadržaj upoznao i veleposlanik Izraela, Nj. Eksc. Gary Koren.

Ranije ovog tjedna u prostorijama Židovske općine Osijek održana je i likovna radionica naziva "Sjećanje" pod vodstvom kustosice Muzeja likovnih umjetnosti Kristine Delalić-Vetengl. Nakon zanimljive radionice na kojoj su polaznice slikale portrete njima dragih osoba po sjećanju, spontano je organizirano malo predavanje o judaizmu i posjeta sinagogi. U Vinogradcima je održana vesela radionica - učenici OŠ Ivana Kukuljevića su s učiteljicom Melitom Vujičić izrađivali hamse. Druga je radionica održana jučer u Gradskoj knjižnici Belišće, gdje će dječji radovi biti izloženi od subote, 23. rujna.

U petak, 22. rujna u Židovskoj općini Osijek u 18 sati bit će održano predavanje "Moje sjećanje na Žani Lebl", o novinarki Jovanki Ženi Lebl, Beograđanki židovskog podrijetla koja je preživjela nacistički radni logor, ali i Titov otok strave - Goli otok. U rujnu 1954. odselila se u Izrael. Nekoliko godina prije smrti posjetila je Goli otok, na kojem je prepoznala bunar koji je zajedno s drugim zatvorenicama gradila. Umrla je u Tel Avivu 20. listopada 2009. O Ženi Lebl govorit će njezina nećakinja Ana Lebl, predsjednica Židovske općine Split, u razgovoru s judaisticom Paulom Rem.

U subotu, 23. rujna, u 17 sati, u Palači Gutmann u Belišću održat će se program "Memento i hommage Židovima Belišća". Organizator je Grad Belišće uz podršku Židovske općine Osijek. T.Kvorka
Možda ste propustili...

“POKLONI OVU KNJIGU”

Slikovnica o darivanju

U PRODAJI HRVATSKI PRIJEVOD

"Ledeni zmaj" Georgea R. R. Martina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Stigli su "Mendolina i Matija" i osvojili srca publike

2

MATICA HRVATSKA U SLATINI I OŠ JOSIPA KOZARCA

“I dok je srca, bit će i Kroacije” - predstavljeni literatni radovi učenika

3

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba Hrvatskog društva karikaturista