Kultura
NOVI ROMAN MIRE GAVRANA

“Portret duše” o životima sedam žena u Hrvatskoj
Objavljeno 22. rujna, 2023.
Ja ne znam jesam li napisao najbolji ili najlošiji od svojih 11 romana. Ovo je sigurno najneobičniji roman koji sam napisao

Roman hrvatskoga književnika Mire Gavrana "Portret duše", u kojem autor kroz različite forme govori o životima sedam žena, predstavljen je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.Ranjivi junaci


Prema riječima urednice knjige Hane Vunić autor "promišljenom i neobičnom strukturom gradi čvrstu i zanimljivu fabulu romana. U toj fabuli svjedočimo dojmljivim prekretnicama u životima njegovih ranjivih junaka dok prolazimo kroz šest desetljeća života u Hrvatskoj - od 1960. do 2020. godine, napomenula je Vunić.

Književni kritičar Marito Mihovil Letica smatra kako je riječ o kompulzivnom romanu jer je sastavljen od heterogenih dijelova različitih forma, a iskazuje se kao homogena cjelina velike kakvoće. Roman je sazdan od sedam dijelova koje autor strukturira u poglavlja nazvana lijepim ženskim imenima, rekao je Letica dodavši kako je prvo poglavlje pripovijest "Kariolina", drugo je pjesma "Hana", pa pismo "Vera", filmski scenarij "Marta", ratna reportaža "Iva", e-mail prepiska "Julijana" i memoari "Ena".

Naglasio je da radnja romana nije pravocrtna, nego se odmiče od nekih događaja i na njih se vraća, na mjestima je isprekidana s iznenađujućim obratima. Dodao je kako se poglavlja međusobno prelijevaju jedno u drugo i radnja se isprepleće. Na kraju svakoga poglavlja, osim posljednjega naslovljenog Ena, nalaze se epilozi koji su omogućili da se vrijeme zavrti i naizmjenice ide u prošlost i budućnost, rekao je dodavši kako radnje zahvaćaju događaje od prije šezdesetak godina do danas. Ti su događaji, istaknuo je, ujedno i kronika društva, previranja i promjena u njemu, vrijeme socijalističke Hrvatske u federalnoj državi, jugoslavenske tajne službe, hrvatsko proljeće, Domovinski rat i sve do današnjice, uključujući i pandemiju koronavirusa te zagrebački potres. Napomenuo je i kako se neki likovi pojavljuju u više poglavlja, a u svakom je nazočan Benjamin - slikar, dominantno portretist. On je žarišna točka, svojevrsno usredištenje cijeloga romana, rekao je dodavši kako se kroz njegov lik sve prelama i u njemu se sve zrcali.

- Ja ne znam jesam li napisao najbolji ili najlošiji od svojih jedanaest romana. Ovo je sigurno najneobičniji roman koji sam napisao - rekao je Gavran, dodavši kako je u životu pročitao više od tisuću romana te da ovakav još nije pročitao.

Emotivni svijet


- Nadam se da je upravo zato on jamstvo neobične čitateljske avanture. Gradeći emotivni svijet svojih junaka, i ne htijući sam radio i emotivnu rekapitulaciju svoga života poduzimajući literarni vremeplov i putovanje kroz Hrvatsku u proteklih šest desetljeća - rekao je Gavran. Roman "Portret duše" objavila je nakladna kuća iz Zagreba Mozaik knjiga.

Miro Gavran rođen je 1961. godine u Gornjoj Trnavi. Suvremeni je hrvatski romanopisac, pripovjedač, dramatičar i pisac za mlade, jedan je od najplodnijih i - u međunarodnim razmjerima - najzapaženijih hrvatskih književnika posljednjega desetljeća. Temeljne odrednice Gavranova pisanja su: izbor likova iz događajne zbiljske povijesti (kulture, vjere, politike, filozofije), kronikalni stil te pokušaj rekonstruiranja djelatnosti glavnih likova s obzirom na njihove nepoznate, skrivene ili brižno tajene sudbine. Objavio je više romana, među kojima i "Poncije Pilat", "Kako smo lomili noge", "Zaboravljeni sin", "Judita" i "Krstitelj". Miro Gavran predsjednik je Matice hrvatske. H
Možda ste propustili...

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ: “MLADA OSOBA UPOZNAJE ORKESTAR” U LISINSKOM

Prva nagrada za Ninu Sokač, učenicu iz Našica

KONCERT GLAZBENICA U GLAZBENOJ ŠKOLI MILKA KELEMENA

Nastupile Ana Batinica i Elizabeta Adžaga Merčep

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOĆ KAZALIŠTA U DK-U BRANKA MIHALJEVIĆA

Premijera dječjeg “Orašara”, projekta dviju osječkih škola

2

KOST: PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA “UŠKROBLJENI OVRATNICI”

Pjesmama želim potaknuti više empatije i poštovanja među ljudima

3

KONCERT GLAZBENICA U GLAZBENOJ ŠKOLI MILKA KELEMENA

Nastupile Ana Batinica i Elizabeta Adžaga Merčep