Novosti
STROŽE MJERE PROTIV PRODORA OPAKE BOLESTI

Anušić: Svinjokolja će biti, nećemo dopustiti pojavu kuge
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Traži se brža prekategorizacija i uvođenje policijskih kontrola na ulazima u OBŽ

S koordinacije gradonačelnika i načelnika općina Osječko-baranjske županije u srijedu je predloženo ubrzanje prekategorizacije objekata za uzgoj svinja i uvođenje policijskih kontrola prijevoza svinja na ulazima i izlazima iz OBŽ-a radi sprječavanja prodora afričke svinjske kuge na to područje.Bolja zaštita


U Osječko-baranjskoj županiji još nije zabilježena pojava zaraze, no Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija vode tešku borbu. "Trideset pet posto ukupne proizvodnje svinjskog mesa je u Osječko-baranjskoj županiji, velik broj ljudi živi od toga i moramo voditi brigu o tome, pa ćemo naputke kojih se treba pridržavati proslijediti nadležnim službama. Među njima je ubrzanje prekategorizacije iz 2. u 3. kategoriju, zato što to pruža bolju zaštitu. Pojačat će se policijske kontrole na ulazima u našu županiju i postaviti dezinfekcijske barijere na ulazima u sela i u gospodarstva. Moramo pomoći ljudima sufinanciranjem dezinfekcijskih barijera, zaštitne opreme... i nastaviti s uključivanjem svih sustava u pomoć. Nalaze testiranja treba dostaviti vlasnicima u dogovorenom roku, što je bitno. Najvažnije je kontinuirano izvještavanje stručnih službi Ministarstva poljoprivrede i koordiniranje s čelnicima jedinica lokalne samouprave te djelovanje preko sustava civilne zaštite. To je piramida koju želimo uvezati", objasnio je mjere osječko-baranjski župan Ivan Anušić, dodavši kako se njima želi izbjeći zatvaranje gospodarstava, eutanazija životinja i širenje afričke svinjske kuge. "Ako se bude pridržavalo svih propisanih navedenih aktivnosti, do širenja ne može doći. Ako dođe do proboja, izolirat ćemo tako da obavimo sve zakonski potrebne radnje da se s te farme ne širi na susjedno gospodarstvo. Svinjokolja će biti ako se sadašnje stanje ne promijeni", naglasio je.

Davor Pašalić, savjetnik za stočarstvo ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nada se da će prekategorizacija gospodarstava biti brza, jer nema puno veterinara koji mogu obavljati taj posao. Od 9165 gospodarstava sa svinjama u OBŽ-u 3861 je u 3. kategoriji (42 %) i relativno su sigurna. Broj svinja na tim gospodarstvima je 290.000, od ukupno 341.000. "Najvažnije je povećanje biosigurnosti na farmama, svinje ćemo moći u Hrvatskoj držati samo u objektima kategorije 3 i 4, tako je u EU-u. Molim uzgajivače da to ozbiljno shvate. Nema jamstva da virus neće prodrijeti i u objekte kategorije 3 i 4, ali je vjerojatnost puno manja. Uzgajivači neka zaborave ona vremena kada se išlo od farme do farme, pa su se razgledale svinje. Ne treba nikoga puštati tko nije potreban na farmu jer onaj tko je prije deset sati bio na nekoj drugoj zaraženoj farmi, taj će vam donijeti virus", istaknuo je Pašalić.

Opasno i ozbiljno


Predsjednik svinjogojske udruge OBŽ-a Goran Jančo spomenuo je da su se od 26. lipnja, kada je zabilježen prvi slučaj afričke svinjske kuge, dogodili veliki pomaci u kategorizaciji. "Svaki ozbiljniji svinjogojac provodio je biosigurnosne mjere bez obzira na afričku svinjsku kugu, sutra će biti obična svinjska kuga, a i cijeli niz drugih bakterijskih, gljivičnih bolesti može biti na farmama. Drago mi je da je župan prepoznao ozbiljnost trenutka. Apeliram na lovačka društva da rade odstrjel divljih svinja do granice biološkog minimuma, zaraza veprova nije toliko velika koliko domaćih svinja, ali bojimo se da će virus duže perzistirati u populaciji divljih svinja. Neke su zemlje napravile eradikaciju populacije divljih svinja, hajdemo početi razmišljati o tome", upozorava. Jančo predlaže da se provede simulacijska vježba slučaja izbijanja bolesti jer najveći problem nije pojava ASK, nego što mogu činiti susjedna gospodarstva koja nemaju zarazu, a ne mogu prometovati sa zdravim životinjama.

U srijedu je, nakon koalicijskog sastanka u Zagrebu, ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla kako je do sada eutanazirano više od 17 tisuća svinja zbog afričke svinjske kuge na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zoni ograničenja. Ponovila je da je riječ o vrlo opasnoj i ekonomski možda najozbiljnijoj bolesti stočarstva, o kojoj se puno toga ne zna, te je potrebno slušati savjete veterinara i što prije izići iz faze epidemije. Na, kako je rekla, "velike socioekonomske posljedice" Vlada će reagirati raznim mjerama.

Darko Pejić
OBŽ JE NA PODRUČJU VISOKOG RIZIKA
Tatjana Karačić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u Osijeku otklonila je priču o ostavkama “jer i s njima ili bez njih problem je evidentan”. “Osječko-baranjska županija nalazi se na području visokog rizika jer je u graničnom prostoru i sa Srbijom i Mađarskom, a ima velik broj uzgajivača, pa nam je zato interes da se epidemija zaustavi i ne dođe na ovo područje. Ovdje se popisuju sve lokacije na kojima se drže svinje kako bi se omogućilo da se s eventulano neregistriranih objekata svinje maknu. Intencija je da se s objekata koji ne mogu zadovoljiti biosigurnosne mjere svinje otprave u klaonice ili zakolju na vlastitom gospodarstvu kako bi se meso iskoristilo”, kazala je Karačić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SEKTOR KOJI VAPI ZA RADNOM SNAGOM

Trgovci traže 10.000 radnika

2

NAVIKE SE TEŠKO MIJENJAJU

Duhanski proizvodi manje se kupuju na crnom tržištu

3

PROBLEMI I ZAHTJEVI HRVATSKIH UZGAJIVAČA SVINJA

Uzgajivači traže kontrolu uvoza i više klaonica