Svijet
POLAŽU ORUŽJE I SLIJEDE PREGOVORI

Armenci pristali na prekid vatre
Objavljeno 21. rujna, 2023.

Armenski separatisti iz Gorskog Karabaha najavili su da će položiti oružje u sklopu postignutog prekida vatre i da će u četvrtak početi pregovori o ponovnoj integraciji sporne regije u Azerbajdžan."Postignut je dogovor o povlačenju preostalih postrojbi i vojnika oružanih snaga Armenije te o raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija obrambene vojske Gorskog Karabaha", objavilo je vodstvo separatista, najavivši i početak pregovora o "reintegraciji" u Azerbajdžan, u azerbajdžanskom gradu Jevlahu. Ministarstvo obrane Azerbajdžana potvrdilo je da je postiglo sporazum o prekidu vatre u planinskoj regiji Gorski Karabah, naseljenoj etničkim Armencima. Ministarstvo je priopćilo da su armenske snage u Karabahu pristale "položiti oružje, napustiti borbene i vojne položaje i posve se razoružati", a sve oružje i tešku opremu predati azerbajdžanskoj vojsci.

Etnički Armenci pristali su, dakle, na ruski prijedlog o prekidu vatre, 24 sata nakon što je Azerbajdžan započeo ofenzivu za vraćanje kontrole nad enklavom u kojoj su poginuli desetci, a ozlijeđene stotine ljudi. Armenske separatističke snage u Karabahu rekle su da je Azerbajdžan probio njihove linije i zauzeo brojne uzvisine i strateška cestovna čvorišta dok je svijet stajao po strani, ne poduzimajući ništa. Samoprozvana "Republika Artsak" rekla je da u takvim okolnostima nije imala izbora nego prekinuti neprijateljstva u srijedu. "Vlasti Republike Artsak prihvaćaju prijedlog zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Gorskom Karabahu o prekidu vatre. Uz njegovo posredovanje postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13 sati 20. rujna 2023.", ističu. Ruski mirovnjaci Azerbajdžanu su i prenijeli apel karabaških Armenaca za prekid vatre.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija u kontaktu sa svim stranama u sukobu i da Moskva očekuje postizanje mirnog rješenja. Dodao je da ruske mirovne snage čine sve da zaštite civile. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana