Regija
IZDVAJA SE IZ SUSTAVA DOMA ZDRAVLJA

Sanitet prelazi Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-a
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Skupština VSŽ-a donijet će odluku o proširenju djelatnosti Zavoda na sanitetski prijevoz, to je sada zakonska obveza
ŽUPANJASanitetski prijevoz izdvaja se iz sustava domova zdravlja Vinkovci, Vukovar i Županja i pripaja Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Skupština VSŽ-a sljedeći će tjedan, na prijedlog Upravnog vijeća Zavoda, donijeti odluku o proširenju njegove djelatnosti na sanitetski prijevoz.Time će se pridružiti i većini drugih županija gdje je sanitetski prijevoz već organiziran unutar zavoda za hitnu medicinu. Takvo je rješenje određeno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i postalo je obveza. Pristupa mu se, kako je među ostalim pojašnjeno, radi optimalnijeg korištenja postojećih resursa na korist pacijenata. Sva prava i obveze koji proizlaze iz obavljanja sanitetskog prijevoza, kao i uvjete, način korištenja i raspolaganja prostorom i opremom koja se koristi za obavljanje djelatnosti sanitetskog prijevoza utvrdit će se sporazumno između Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a i domova zdravlja Vinkovci, Vukovar i Županja, uz prethodnu suglasnost osnivača. Odluka će se dostaviti i Ministarstvu zdravstva radi ocjene njezine suglasnosti sa Zakonom o ustanovama i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Mišljenje o opravdanosti proširenja djelatnosti Zavoda Vukovarsko-srijemskoj županiji dao je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Navode da je za tu županiju utvrđen potreban broj od 17 timova sanitetskog prijevoza, a toliko ih je i ugovoreno. Napominju da HZZO načelno podržava sve prijedloge i radnje u cilju povećanja i dostupnosti kvalitete zdravstvene zaštite osiguranim osobama na cijelom području RH. Pozitivno mišljenje o opravdanosti proširenja djelatnosti na sanitetski prijevoz dao je i Izvršni odbor Hrvatske komore medicinskih sestara. Vozila i medicinski timovi saniteta, koje čine vozači i medicinske sestre, odnosno tehničari, pridružit će se voznom parku i ekipama hitne medicinske pomoći. Zakon predviđa da službe sanitetskog prijevoza ostaju na istim adresama, u domovima zdravlja, odnosno na lokaciji gdje su smještene i ekipe hitne medicinske pomoći. Sanitet obavlja prijevoz teško pokretnih pacijenata, a ekipe Zavoda za hitnu medicinu zadužene su za hitne intervencije na terenu, na cesti i u kućama pacijenata.

Iako je predviđeni rok pripajanja početak listopada, mnogi su uvjereni su da se do tada neće uspjeti odraditi potrebne pripreme. Stoga izglednijim smatraju da će sanitetski prijevoz, koji je dosad bio u nadležnosti domova zdravlja, od siječnja sljedeće godine biti organiziran u okviru Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a sa sjedištem u Vinkovcima. Tada više neće biti podjele terena, nego će po pacijenta dolaziti najbliži dostupan tim sanitetskog prijevoza.

Domovi zdravlja spremni su postupiti prema zakonskoj odredbi i odraditi potrebno.

Marija Lešić Omerović
SANITET U ŽUPANJI ODLIČNO FUNKCIONIRA
U Domu zdravlja Županja sanitetski je prijevoz godinama jako dobro organiziran, funkcionira besprijekorno i pacijenti su iznimno zadovoljni. Ugovorena su četiri tima s ukupno osam vozača i četiri medicinske sestre. Potreba za sanitetskim prijevozom u županjskoj Posavini sve je veća. Zemljopisno i prometno izolirano područje na granici Hrvatske s BiH i Srbijom, udaljeno je od svih bolničkih centara. Vozila saniteta lani su prešla čak 577.801 kilometar, gotovo 26.000 kilometara više nego u 2021., i prevezla su ukupno 8308 pacijenata.

Luca Lešić

ravnateljica DZ-a

Sanitetski je prijevoz važna karika za osiguranje kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite i funkcioniranje sustava zdravstva u županjskoj Posavini, posebice u njezinu istočnom dijelu.

Možda ste propustili...

U OKVIRU PROGRAMA SVIBANJSKE GLAZBENE VEČERI

Acoustic Project

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STAZOM DUGOM 14,24 KM KROZ VINOGRADE, SURDUKE, ŠUMARKE..

Baranjski Wine & Walk s čak 14 vinskih i pet gastropostaja

2

NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše

3

PRVI FESTIVAL KULENA

Najbolji kulen imao je Stanko Josipović