Novosti
KONFERENCIJA O POTREBAMA ŽRTAVA I SVJEDOKA

Nasilje nad ženama dogodi se svakih 15 minuta, a u 20 godina 400 ubijenih
Objavljeno 21. rujna, 2023.
U Hrvatskoj se svakih 15 minuta dogodi nasilje nad ženama, u posljednjih 20 godina ubijeno je gotovo 400 žena, a Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju ubojstava žena, istaknuto je na konferenciji "Jučer, danas, sutra - potrebe žrtava i svjedoka" u Zagrebu.

Posvećena je obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna, ali i obljetnici Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC). Riječ je o liniji 116 006, odnosno nacionalnoj liniji za žrtve rodno uvjetovanog nasilja. NPC je osnovan 2013. kao projekt Udruge u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, a u deset godina pružio je potrebne informacije i podršku više od 16.000 pozivatelja, većinom žena. Državna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić rekla je da Vlada i Ministarstvo kontinuirano unapređuju sustav zaštite žrtava kaznenih i prekršajnih dijela kroz zakonodavne, organizacijske i edukacijske izmjene. "Cilj je rano prepoznati rizik od mogućih nasilnika, brže ih procesuirati i strogo sankcionirati. To je jedini način kako bi se provela učinkovita borba protiv nasilnika i nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", kaže. U praksi se, dodaje, zna dogoditi da neki sud ne prepozna ili sankcionira nasilnika kako je društvo očekivalo, pa nastoje osvijestiti one koji rade sa žrtvama, ali i zajednicu, da nam je cilj društvo bez nasilja te da žene i djeca, kao ranjive skupine, dobivaju dodatnu zaštitu. Što se tiče najavljenih zakonskih izmjena, Šimundža Nikolić ističe kako su povisili minimume kazni da bi onemogućili da ublažavanjem kazni dođe do alternativnih sankcija - rada za opće dobro ili uvjetne osude.

Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama Miren Špek istaknuo je kako se NPC tijekom godina promijenio u strukturi korisnika pa sada 70 % korisnika čine žene žrtve rodno uvjetovanog nasilja, što zahtjeva složeniji i stručniji rad podrške. Prvog dana konferencije predstavljena je publikacija o NPC-u "116 006: Promjena počinje pozivom", a u četvrtak će predstaviti amandmane na EU Direktivu o pravima žrtava. Špek navodi kako Europska komisija (EK) revizijom direktive želi proširiti prava i položaj žrtava, no proći će i nekoliko godina prije implementacije u Parlamentu i uvrštavanja u naše zakonodavstvo. Ističe kako Komisija očekuje od svih kazneno-pravnih sustava EU-a da imaju više poštovanja i senzibilizacije prema žrtvi, a predlaže i rasterećivanje sustava ministarstava unutarnjih poslova koji je sada pružao informaciju o pravima žrtava na civilni sektor. EK predlaže i da države u kaznenom postupku žrtvama dodjele odštetu iz proračuna umjesto da ju upućuju u dodatni postupak, a država bi se naplatila od počinitelja. To će biti možda malo otežano za naše kazneno-pravne sustave, dodaje Špek, ali zapravo je jedna od boljih stvari jer se žrtva više neće morati izravno nagoditi s počiniteljem u građanskom postupku.

Špek kaže i kako Hrvatska, kada se pogleda revidirana direktiva, ima već dosta toga ostvareno ili će biti ojačano uz najavljene zakonske izmjene, pa smo tu nešto napredniji od nekih EU država. H
Najčitanije iz rubrike