Novosti
RAZLIKE I SLIČNOSTI U PERSPEKTIVI UČITELJA I UČENIKA

Slavonski učitelji među najjačim su protivnicima zabrane mobitela u školi
Objavljeno 21. rujna, 2023.

Učitelji svih regija u Hrvatskoj dominantno podržavaju zabranu upotrebe mobitela u školama, a učenički odgovori upućuju na raznolikost stavova, pri čemu su stariji učenici kritičniji prema ograničavanju, pokazuje istraživanje Instituta za društvena istraživanja.Među učiteljima, kojih više od 85 posto izrazito podržava ili podržava ideju zabrane korištenja mobitela, učitelji predmetne nastave u nešto većoj mjeri izrazito podržavaju zabranu (37,2 %) u usporedbi s učiteljima razredne nastave (30,5 %), pokazuje istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Samo ih se 2,9 posto ne slaže s tim. Nisu uočene spolne razlike u učestalosti pojedinih odgovora. U istraživanju je sudjelovalo 1705 učitelja, 3706 učenika petog i 3866 učenika sedmog razreda iz 84 osnovne škole, a rezultati su objavljeni u izvješću "Zabrane? - Korištenje mobitela u osnovnim školama Republike Hrvatske iz učiteljske i učeničke perspektive". Učitelji u Dalmaciji (40 %), Istri i Primorju (39,3 %) te zagrebačkoj regiji (38 %) prednjače u izrazitom podržavanju te zabrane. Razlike su malene, rezultati pokazuju da učitelji svih regija (sjeverozapadna Hrvatska, Istra i Primorje, Slavonija, Dalmacija, zagrebačka regija i središnja Hrvatska) dominantno podržavaju zabranu. Najviše joj se izrazito protive ili protive u Slavoniji (19,8 %), a najviše se izrazito protive u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (4,4 %). Učitelji tjelesne i zdravstvene kulture (46,6 %) i informatike (45,4 %) u nešto većoj mjeri izrazito podržavaju zabranu.

Učenici petog razreda podijeljeni su oko tog pitanja (47,4 % izrazito ih se protivi ili protivi zabrani, a 52,6 % njih to podržava ili izrazito podržava). U sedmom razredu učenici se većinski protive ili izrazito protive zabrani (68,9 %) korištenja mobitela u školi, a nešto manje od trećine to ih podržava ili izrazito podržava. Kod učenika petog i sedmog razreda nisu uočene spolne razlike u odgovorima, kao ni ovisno o školskom uspjehu.

Analizirane su i razlike u odgovorima učenika ovisno o obrazovnom statusu roditelja (oca). Podatci učenika sedmog razreda upućuju na to da se oni dominantno protive zabrani upotrebe mobitela u školama, neovisno o tome je li im otac završio osnovnu, srednju ili višu školu/fakultet. H
Možda ste propustili...

POZNATA IT TVRTKA OČEKUJE ŠIRENJE POSLOVANJA

Infobip otvorio novi ured u Osijeku

SOLARNA ELEKTRANA U SLAVONIJI IMA NOVOG VLASNIKA

Janaf preuzeo projekt u Vođincima

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA 11. SAZIVA HRVATSKOG SABORA

Gordan Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora