Osijek
TRAMVAJSKU POSTAJU NA AVENIJI OSLIKALA DORA KRALIK

S pogledom na svakodnevicu
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Dorin pogled nije voajerski, nego prijateljski, dobrosusjedski, sa simpatijom i empatijom

Ideja je rada prikazati prozore u kojima su vidljivi razni karakteri, prikazi iz života i susjedski odnosi. Ilustracije predstavljaju različite svakodnevice i osobnosti. Svaka ilustracija nosi svoju priču koju gledatelj može sam interpretirati kao interakciju između pojedinih ilustracija - rekla je o svojoj "urbanoj intervenciji" Dora Kralik.Urbane intervencije


Tu su mladu i darovitu osječku ilustratoricu nedavno angažirali iz udruge PLANTaža kako bi dala doprinos njihovu projektu "Urbane intrevencije" u čijem okviru već petu godinu zaredom predstavljaju umjetničku ilustraciju u sklopu galerije na otvorenom, tramvajske postaje u Osijeku koja datira iz 1926. godine. Najstarija tramvajska postaja u Osijeku postala je tako izložbeni prostor koji svake godine mijenja postav predstavljajući nove radove mladih hrvatskih umjetnica i umjetnika.

Dvadesetdevetogodišnja je ilustratorica Dora Kralik, nakon dodiplomskog studija knjižničarstva na nekadašnjem Odjelu za kulturologiju, 2018. godine upisala diplomski sveučilišni studij ilustracije na Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu i nakon dvije godine postala magistricom. Otvorila je vlastiti obrt u kojem se bavi grafičkim dizajnom i ilustracijama. "Smatram da dobro kombiniram ta dva svijeta i da se oni međusobno uspješno dopunjavaju. Volim raditi i jedno i drugo, drago mi je da posla ima. U globaliziranom je svijetu moguće dobiti posao i daleko od kuće, što je sjajno. Sviđa mi se raditi i za domaće i za strane klijente, nema tu prevelike razlike osim što su u inozemstvu važniji vaši dosadašnji radovi nego da vas netko pita za diplomu", kaže Dora Kralik, čije radove možete pogledati na njezinu instragramskom profilu https://www.instagram.com/illustratorius/

No svakako se prošetajte ili se odvezite biciklom i do tramvajske postaje na Europskoj aveniji, prekoputa Doma zdravlja. Ondje ćete vidjeti da Dorin pogled kroz prozor susjeda nije voajerski, nego prijateljski, dobrosusjedski, sa simpatijom i empatijom. Prozorska okna dragocjene stare tramvajske postaje zapravo uokviruju prizore iz "običnih života" ljudi i njihovih ljubimaca, prikazuju ženu koja se priprema depilirati noge u kadi punoj pjene, drugu koja koncentrirano vježba jogu, mlade roditelje očarane svojim potomkom, umirovljenika u suživotu s ljubimcima, strastvenog rokera dok svira na električnoj gitari...

"S PLANTažom sam već surađivala u jednoj radionici i drago mi je što me je njezina predsjednica Darija Walter pozvala u projekt ‘Urbane intervencije‘ u kojem su već sudjelovali umjetnici koje doista cijenim", istaknula je Dora o projektu koji financijski podržavaju Kulturni cenar Osijek i Osječko-baranjska županija.

Udruga PLANTaža


Udruga PLANTaža na području grada Osijeka djeluje od 2014. godine te je od tada uspješno provela više od 500 aktivnosti i 50 projekata na polju promicanja kulture, umjetnosti, društvenog poduzetništva, zaštite okoliša i održivog razvoja. Među najznačajnijima svakako su projekti "Zlatne godine" i "Vučedol-our shared heritage" financirani sredstvima Europske unije. Među prepoznatljive se projekte ubraja "Urbani Osijek" koji promiče urbanu kulturu uz turističko djelovanje, edukativni projekti u suradnji s osnovnim i srednjim školama "MOSS-Mobilna solarna stanica" i "Zelena školica", društveno-poduzetnički projekt "Osječka knedla" te "Međunarodni dan jazza". Također, vrijedi spomenuti projekte poput "Vibracije umjetnosti", "Moje prilike" i "Biram zeleno" koji su podržani od nekoliko ministarstava. Udruga PLANTaža trenutačno ima 48 članova i 30 aktivnih volontera.

Ivana Rab Guljaš
PRIČA S OSMIJEHOM

DEVETI ROĐENDAN NA NOVOJ ADRESI
Udruga PLANTaža u subotu (23. rujna) proslavit će svoj deveti rođendan. Tom će prigodom svima zainteresiranima predstaviti i svoj novi prostor na adresi Vukovarska 3.

“Kako bi cijeli dan prošao u što većem slavljeničkom tonu, pripremili smo brojne aktivnosti, ali i zanimljive susrete koje vam jedva čekamo predstaviti. Stoga, pratite nas na društvenim mrežama”, poziva Darija Walter.

Možda ste propustili...

BORNA & NIKO BILANDŽIĆ - BRAĆA, SPORTAŠI, STUDENTI

Borci uz pobjedničke pojase i medalje žele i fakultetske diplome

ZAVRŠNA KONFERENCIJA ITU PT PROJEKATA

Osijeku odobreno 55 milijuna eura

SJEDNICE VIJEĆA I SKUPŠTINE

O lokalnim proračunima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVANA & MLADEN SIBER - SNAHA / SVEKAR / VINARI

Apotekarici iz Zagreba tajne vinarstva otkriva stomatolog iz Osijeka

2

DALIBORKA & GREGOR PAVOŠEVIĆ - MAMA / SIN / HEROJI SVAKODNEVICE

Gregor se trudi svaki dan, od njega se može puno naučiti

3

OBILJEŽAVAMO DAN GRADA

Besplatan je prijevoz, slobodno u kazališta, galerije i na bazene