Sport
SJEDEĆA ODBOJKA IGRA SE I NA PIJESKU

Kerep i tercet iz metropole osvojili mediteransko srebro
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Na 3. Mediteranskim igrama na pijesku premijerno izdanje imala je sjedeća odbojka

Sve više sportova dobiva svoje inačice i na pijesku. Naravno, ljetni mjeseci idealni su za takve aktivnosti, a njih uspješno provode i osobe s invaliditetom. Sjedeća odbojka donedavno se igrala u dvorani, ali sada se preselila i na vanjske, pješčane terene i sve je češće na programu velikih međunarodnih natjecanja.Jedno takvo nedavno je održano na Kreti, Heraklion je bio domaćin 3. Mediteranskih igara na pijesku, gdje je svoje premijerno izdanje među sportovima imala i sjedeća odbojka (postoji i stojeća inačica). U muškom dijelu turnira nastupilo je šest reprezentacija, a među njima i Hrvatska, koja je na svom debiju odmah uzela i medalju. Naš kvartet (igra se 3x3 s jednom zamjenom) izborio je čak i nastup u finalu, gdje je bolja bila Bosna i Hercegovina, ali je srebro svakako ohrabrenje za daljnje nastupe u sportu koji ima ambiciju postati i olimpijski.

U našoj reprezentaciji bio je tercet iz najboljeg hrvatskog kluba (Zagreb), a preostali član je iz ŠIOK-a HVIDR-a Osijek, Vilijem Kerep, koji je član i naše dvoranske izabrane vrste.

- Nije mi ovo prvo iskustvo igranja na pijesku, zajedno s klupskim kolegom Robertom Mašićem nastupili smo na turniru u Ljubljani. Sada smo u Heraklion pak otišli kao reprezentacija Hrvatske, koju su još činili Hrvoje Radoš, Edvin Zdionica i Nenad Ilibašić. Odlično smo odradili Igre, dokopali se medalje i postolja. Jedini poraz doživjeli smo u finalu od BiH, koja je bila bolja u dva seta (21:19, 21:16), a iza nas su ostale Grčka, Italija, Slovenija i Libija - priča hrvatski reprezentativac iz Osijeka, koji je tako otpočetka dio jedne nove priče u sjedećoj odbojci, koja svakako ima perespektivu.

- Ne sumnjam da će na budućim natjecanjima konkurencija biti brojnija i kvalitetnija. Na Kreti smo bili dio velikog natjecanja, koje je okupilo 1500 sprortašica i sportaša iz čak 26 zemalja. U sjedećoj odbojci nastupilo je ukupno osam reprezentacija, uz šest u muškoj nastupile su i dvije u konkurenciji odbojkašica, a to su Slovenija i Hrvatska, koju su činile tri članice KSIO-a Hrabri (Andreja Giba, Maja Drobnjaković i Lana Rosić), koje su se također kući vratile sa srebrom oko vrata - kaže Viijem Kerep, pred kojim su nove obveze u "klasičnoj", sjedećoj, odbojci.

- Ovo je idealno za popunjavanje rupe u ljetnim mjesecima. Uz to je i zahtjevnije od igre u dvorani, dobro je za ostanak u formi. Evo, Robert i ja upravo smo na putu za Sarajevo, gdje ćemo odraditi završne pripreme uoči Europskog prvenstva, koje se igra u Italiji, a nastupit će ukupno 12 reprezentacija, a mi smo u skupini s Italijom, BiH, Slovenijom, Litvom i Poljskom - najvaljuje nove nastupe pod državnim grbom reprezentativac s Drave u sjedećoj odbojci. Predstojeći Euro paravolley igra se od 9. do 15. listopada u talijanskom Caorleu.

Nino Benčina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana