Novosti
REALAN RAST IZNOSIO 5,7 POSTO

Prosječna je plaća porasla na 1141 euro
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Prosječna mjesečna isplaćena netoplaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za srpanj 1141 euro, što je na godišnjoj razini nominalno više 13,4, a realno 5,7 posto, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema izvješću, objavljenom u srijedu, prosječna plaća nominalno je niža 0,8 posto, a realno 1 posto u odnosu prema lipnju.

Najviša prosječna mjesečna netoplaća isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, 1949 eura, a najniža je bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 752 eura. Prema podatcima DZS-a, medijalna netoplaća za srpanj iznosila je 984 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna brutoplaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj iznosila je 1580 eura, što je nominalno niže 0,6, a realno 0,8 posto u odnosu prema lipnju. Na godišnjoj je razini, pak, prosječna brutoplaća nominalno viša 15,5 posto, a realno 7,6 posto. U razdoblju od siječnja do srpnja prosječna mjesečna isplaćena netoplaća iznosila je 1126 eura, što je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine nominalno više 12, a realno 2,3 posto.

Krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo 1,67 milijuna zaposlenih, što je 0,3 posto manje nego u srpnju i 1,4 posto više nego lanjskog kolovoza, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila šest posto, podatci su DZS-a. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u kolovozu je u Hrvatskoj bilo 1.677.842 zaposlenih. H
Možda ste propustili...

TVRTKA ĐURO ĐAKOVIĆ SPECIJALNA VOZILA

Teretni vagoni za Švicarce

LIKERI OMILJENI, RAKIJA SVE POPULARNIJA

Povećan broj onih koji “žesticu” piju svaki dan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana