Novosti
PROBLEMI SA ZAPUŠTENOM DRŽAVNOM IMOVINOM

Kuća kojom raspolaže MORH postala noćna mora za susjede
Objavljeno 21. rujna, 2023.
Nasljednici očekuju pravo na otkup po realnoj cijeni s obzirom na stanje kuće

Što učiniti kada vam je susjedna kuća s okućnicom naslonjena na vašu, a ne održava se više od desetljeća, kada u njoj više od deset godina nitko ne živi, krovište prokišnjava, zidovi se urušavaju, a okućnica je pretvorena u pravu malu džunglu? Dvorište je pravo leglo komaraca, a iz njega svako malo u susjedna dvorišta dolaze štakori. Upravo takav problem ima osječka obitelj Varga, koja je, računajući da će se stvari oko kuće promijeniti, proteklih godinu-dvije krenula u obnovu svog doma, a sada mora strahovati kako će joj sve to uništiti kuća iz susjedstva. Vlasnik te kuće je država, odnosno Ministarstvo obrane. Vargini su posljednjih nekoliko godina u više navrata pisali MORH-u tražeći da poduzme sve odgovarajuće korake kako bi osigurao objekt od daljnjeg propadanja, no odgovora nije bilo.Odgovora nema


Prema riječima Gorana Varge, sve je krenulo po zlu kada je, prije 15-ak godina, preminuo bračni par koji je bio zaštićeni najmoprimac. "Njihovi nasljednici vjerojatno nisu mogli steći stanarsko pravo, pa stoga nisu željeli ulagati u kuću sve dok ne ostvare pravo njezina otkupa", priča Varga pokazujući na rupe u krovu i olucima te oštećenja na objektu. U početku je, kaže, netko od obitelji još i dolazio, ali kako je vrijeme prolazilo, to je bivalo sve rjeđe, a kuća je sve više propadala.

Varga tvrdi da su morali krenuti u renoviranje svoje kuće, no da su to odgađali baš zbog stanja susjedne, čiji je cijeli bočni zid naslonjen na njihov. "Pisao sam MORH-u tražeći da učine nešto, ali odgovora ili nije bilo, ili je bio birokratski štur, bez konkretnih detalja. Zanimalo nas je, vrlo jednostavno, što i kada planiraju učiniti. Za kišna vremena sva se voda slijeva pod našu kuću, zbog čega su nam mokri zidovi. Bojimo se da se kuća ne uruši i da netko ne strada. Tuda prolaze djeca, vrlo je prometno jer u blizini imamo pekaru, a mnogi prolaze i na putu do trgovina na drugoj strani ceste. Krov već godinama prokišnjava i stanje je objekta jako loše. Dvorište je zaraslo i izgleda poput džungle, a nakotilo se i štakora, koji neprestano dolaze u naše dvorište. Da ne govorimo o komarcima - požalio se Varga, dodavši kako im je zbog svega toga narušena kvaliteta života.

Kaže da su mu nekoliko puta dolazili različiti ljudi raspitujući se o toj kući. "Ovo je dobro naselje i mnogi se, kada vide ovako zapuštenu kuću s okućnicom, zanimaju i rado bi je kupili. Međutim, kada čuju da je vlasništvo MORH-a, odmah odustaju jer znaju da to sa sobom nosi samo komplikacije i beskrajno duge razgovore", zaključuje Varga.

U cijeloj priči uspjeli smo doći i do nasljednika nositelja stanarskog prava, koji kažu da je "baka nakon smrti djeda naslijedila stanarsko pravo i podnijela zahtjev za otkup nekretnine". "Administracija je toliko spora da tvrde kako nisu primili naš mail sa zahtjevom za otkup, te smo sve to morali ponavljati. Kuća nije za život, a mi nismo željeli ulagati u nju jer nismo znali hoćemo li dobiti pravo otkupa. Zainteresirani smo za njezin otkup i podnijeli smo zahtjev, no odgovora od vlasnika nekretnine nema", kaže unuka preminulih nositelja stanarskog prava. Dodaje da, premda nitko ne živi u kući i nema rješenje o najmu, ona svaki mjesec plaća najamninu i račune za električnu energiju, odnosno paušal. Na upit zbog čega to čini, kaže da se nada pravu otkupa po realnoj cijeni s obzirom na stanje kuće. Također ističe kako je Komisija za procjenu stanja nekretnine MORH-a obišla cijeli objekt oko Uskrsa i zaključila da kuća nije za stanovanje. Strahuju, međutim, da je "netko bacio oko na zemljište kako bi na njemu za jeftine novce izgradio urbanu vilu".

MORH još odlučuje


"Nadamo se i vjerujemo samo da to ipak neće biti slučaj, premda je kod nas sve moguće", zaključuje unuka.

Željeli smo se i sami uvjeriti u stanje objekta i ući u dvorište, no rečeno nam je da nam to nitko ne smije odobriti osim vlasnika, odnosno MORH-a. Stoga smo odgovore potražili od Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane RH. Zatražili smo i podatke o broju nekretnina čiji je MORH korisnik na području Osijeka i Osječko-baranjske županije te eventualno o njihovu stanju. Dobili smo šturi birokratski odgovor. Naime, u odgovoru konstatiraju da stambenu jedinicu u Osijeku u vlasništvu RH na upravljanju Ministarstva obrane u posjedu drži unuka prijašnjih nositelja stanarskog prava. "Imenovana je podnijela zahtjev za kupnju predmetne nekretnine. (...) Napominjemo kako je u tijeku odlučivanje o istom. Također, napominjemo kako će Ministarstvo obrane, sukladno svojim nadležnostima i ovlastima, ponovo kontaktirati posjednicu nekretnine po pitanju održavanja, konkretno, po pitanju košnje dvorišta", kažu u MORH-u.

Tomislav Prusina
Goran Varga vlasnik susjedne kuće

VJEROJATNA MOGUĆNOST PROVALE, STRAH OD POŽARA...

Vargini su prvi dopis Službi za nekretnine MORH-a poslali prije deset godina i u njemu su zatražili očitovanje o nadležnosti nad nekretninom te upozorili na sve moguće i nepredviđene događaje. "Kuća je zapuštena i oronula. Krovište prokišnjava, oluci prokišnjavaju i vlaga se slijeva i pod našu kuću. Fasada je popucala i prelazi na naš dio kuće s obzirom da dijelimo zajednički zid. Na nekim mjestima probija vlaga sa strane zajedničkog zida. Mjesecima se u kući nitko ne pojavljuje i smatram kako je naš strah od mogućnosti provala u kuću opravdan. Također se ne isključuje i mogućnost ulaska u naš dio dvorišta i objekta jer žičana ograda potencijalnim provalnicima ne predstavlja nikakav problem. Postoji također mogućnost od nepredviđenih situacija kao što su požar, električni udar, kratki spoj na instalacijama, pucanje vodovodnih cijevi i poplava i glodavci a koje direktno ili indirektno mogu utjecati i na stanje naše kuće kao i uvjete života. Stoga vas molim kao nadležne da nešto poduzmete", navela je, između ostaloga, obitelj Varga u dopisu MORH-u.

BEZ ODGOVORA NA BITNA PITANJA
MORH navodi kao su korisnici stanova različitih statusa (hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripadnici MORH-a, stradalnici iz Domovinskog rata, zaštićeni najmoprimci i ostali), te postupanje u odnosu prema korisniku ovisi o njegovu statusu. Na upit zbog čega se ne ide u prodaju nekretnina, iz Ministarstva poručuju da oni ne prodaju nekretnine na javnom nadmetanju. Kada i kako MORH planira osigurati objekt od daljnjeg propadanja te razriješiti ovu situaciju, nismo saznali. MORH-u je 1992. godine Vlada dodijelila 507 vojnih nekretnina u vlasništvo ili na upravljanje. Dvije trećine bez naknade dali su jedinicama lokalne samouprave, opraštali su dugove za stanarine, a tek u prosincu 2013. završen je popis perspektivnih i neperspektivnih vojnih nekretnina. MORH danas za "obnovu" kuće u Osijeku može izdvojiti 130 eura, što nije dovoljno ni za uređenje okućnice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana