Sport
NAD TOMASOM UPITNICI I IMPERATIV POBJEDA

Iračanin Mohanad Ali mogao bi u napad
Objavljeno 20. rujna, 2023.
U sljedećih nekoliko dana na Opus Areni može se očekivati odluka o angažiranju nogometaša iz Iraka

Čovjek iz Iraka koji je na svojevrsnoj probi na Pampasu nije hologram, nego se radi o Mohanadu Aliju, što god to značilo.Čovjek, jasno, nije baš poznat široj hrvatskoj nogometnoj javnosti, ali daleko je od toga da se radi o nekakvom igračkom "jazavcu". Iza Iračanina stoji sasvim pristojan CV, a u njemu se ističu dvije europske avanture. Bio je na posudbi u portugalskom Portimonenseu (proljetni dio sezone 2019./2020.) i u grčkom Arisu cijelu sezonu 2021./2022.

Ali trenira s momčadi


No ta dva pokušaja "proboja" na europsko tržište za Iračanina nisu prošla baš uspješno, jer je kombinirano na te dvije posudbe skupio samo devet prvenstvenih nastupa, bez pogotka. Međutim, podatak koji će skrenuti pozornost na tog 23-godišnjaka njegov je učinak u reprezentaciji Iraka. Dosad ima pristojan broj reprezentativnih "kapica". Skupio ih je 37, a unutar njih zabio je 17 pogodaka. Brojke su to koje govore kako bi taj Iračanin mogao biti zanimljivo rješenje. Inače, još uvijek se vodi kao član katarskog Al Duhaila, gdje je pod ugovorom do 2024. godine, ali čim je na probi u redovima bijelo-plavih, očito se taj ugovor može razvrgnuti bez problema. S obzirom na to da je u HNL-u završio prijelazni rok, Osijek ga može dovesti isključivo kao slobodnog igrača. Ostaje vidjeti hoće li se osječki klub odlučiti za takav potez. U međuvremenu Ali će na treninzima s bijelo-plavima pokušati uvjeriti trenera Stjepana Tomasa da posjeduje kvalitete adekvatne potrebama osječkog kluba. Jasno, pojavljuje se pitanje hoće li se Osijek odlučiti na angažman devetog igrača izvan EU-a i svoj igrački roster učiniti još egzotičnijim. S obzirom na to da Tomas i dalje inzistira na zamjenskom napadaču, a u optjecaju su samo slobodni igrači, prostor za djelovanje nije baš širok. U svakom slučaju, odluka o tome ima li Ali budućnost u NK Osijek trebala bi biti donesena ubrzo.

Kako zatvoriti bokove?


Od toga hoće li Osijek angažirati Mohanada Alija u ovom je trenutku puno važnije pitanje ima li Stjepan Tomas rješenje kojim će zatvoriti propusne bokove svoje obrane. Šime Gržan imao je odličan početak sezone, u kojem je na najbolji mogući način iskoristio ozljedu Renana Guedesa, koji je ovog ljeta doveden kao prva opcija za desnu stranu obrane. Gržan je igrao tako dobro da se je Guedes preselio na lijevu stranu, ali u posljednje vrijeme Šimina je forma malo pala, a defenziva mu ionako nije bila jača strana jer je on zapravo prisilno završio na poziciji desnog beka. U Osijek je stigao kao krilni napadač, ali se baš nije naigrao na svom prirodnom mjestu. Iskreno, ni Guedes baš nije oduševio svojim dosadašnjim nastupima za bijelo-plave. Olakšavajuća je okolnost za njega što je više vremena proveo na "krivoj", lijevoj, strani, ali i on poput Gržana i Drambajeva najviše problema pokazuje u duel-igri. Sva trojica djeluju neodlučno i premekano kada treba pritisnuti igrača s loptom. U takvim okolnostima ne bismo se iznenadili ako bi se Tomas odlučio za pomalo neočekivano rješenje. Naime, Renan Guedes mogao bi se vratiti na svoje prirodno mjesto desnog beka, a na lijevu stranu, kako bi se učvrstila obrana, mogao bi zasjesti Stjopa Mktrčjan. Takvim bi se potezom možda izgubio dio ofenzivne igre na lijevoj strani, ali bi se dobilo na čvrstini. Osim toga, Gržan bi u toj situaciji zajedno s Omerovićem mogao biti dobra opcija kada se treba osvježavati momčad na krilnim pozicijama, što Tomas tijekom utakmica gotovo redovito čini. Naravno, ostaje i pitanje Oleksandra Drambajeva, koji nije doveden na posudbu kako bi grijao klupu, a, osim toga, u ovom je trenutku jedini klasični lijevi bek. Dobro, tu je i Luka Zebec, kojem se, mišljenja smo, premalo vjeruje, ali treba imati u vidu kako se on tek vraća u pravi ritam nakon podužeg oporavka od ozljede.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti kakve će odluke donijeti Tomas kako bi momčad vratio na pobjedničku stazu...

Dalibor Keler
ULAZNICE ZA VARAŽDIN
U tijeku je prodaja ulaznica za susret s Varaždinom, koji se igra u petak s početkom u 18 sati. Radno je vrijeme blagajne na Opus Areni (sjeveroistočni kut stadiona, nap. a.) od 10 do 18 sati do četvrtka, a na dan utakmice (petak) od 10 do 19 sati. Ulaznice je moguće kupiti i online na platformi www.ulaznice.hr.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana