Svijet
NOVI MIGRANTSKI VAL U EUROPI

Slovenija neće kontrole, a Poljska poziva EU da zatvori granice
Objavljeno 20. rujna, 2023.
Od početka godine slovenska je policija zabilježila 36.137 ilegalnih ulazaka, a u istom razdoblju lani bio ih je 13.601

Slovenska vlada, unatoč velikom porastu broja ilegalnih ulazaka migranata, u ovom trenutku ne razmišlja o uvođenju graničnih kontrola s Hrvatskom, iako to Schengen omogućuje, rekao je slovenski državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Marko Štucin.Nove mjere


Istaknuo je kako bi Hrvatska trebala učiniti sve što može da ograniči broj ilegalnih ulazaka, kao i zemlje zapadnog Balkana, preko kojih migranti dolaze. Slovenska je policija objavila da je od početka ove godine, kada je Hrvatska ušla u šengenski prostor, znatno porastao broj ilegalnih prelazaka granice. Od početka godine do kraja kolovoza policija je zabilježila 36.137 ilegalnih ulazaka, a u istom razdoblju prošle godine bio ih je 13.601.

Talijanska vlada, suočena s velikim porastom broja dolazaka migranata, u ponedjeljak je donijela mjere kojima produžuje vrijeme njihova zadržavanja i osigurava povratak u domovinu većeg broja ljudi koji nemaju zakonsko pravo na boravak. To je odlučeno nakon što je prošlog tjedna gotovo 10.000 migranata stiglo na južni talijanski otok Lampedusu, što je ozbiljno narušilo vjerodostojnost desne premijerke Giorgie Meloni, koja je 2022. preuzela vlast obećavši suzbijanje ilegalne imigracije. Meloni je na sjednici vlade izjavila da bi migranti koji čekaju repatrijaciju trebali biti zadržani šest mjeseci, s mogućnošću produženja na 18 mjeseci, umjesto sadašnja tri mjeseca. "To će biti dovoljno vremena ne samo da se obave potrebne procjene nego i za provedbu repatrijaciju onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu", rekla je. Vlada je odobrila i osnivanje novih centara za zadržavanje migranata u udaljenim područjima. Prošli pokušaji zadržavanja migranata uglavnom su propali, jer su zadržani često izlazili iz centara i upuštali se u odlazak prema bogatijim zemljama.

U prihvatnom centru za migrante na Siciliji u ponedjeljak su se odvijale kaotične scene, stotinjak je migranata, navodno zbog loših uvjeta, bježalo iz kampa penjući se preko ograda i pritom probijajući postavljene barijere. Pripadnici hitne pomoći bez uspjeha su ih pokušali zaustaviti. Najmanje stotinu migranata prešlo je ogradu centra, u kojem je više od 1000 ljudi, a ranjen je policajac. Ove je godine u Italiju stiglo više od 127.000 migranata, gotovo dvostruko više nego 2022. u istom razdoblju. Zbog izvanredne situacije Lampedusu je u nedjelju posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, obećala potporu EU-a i predstavila akcijski plan za rješavanje krize.

EU bi trebao zatvoriti granice pred migrantskim valom i zaboraviti na ideju njihova premještanja unutar bloka, poručila je poljska vladajuća stranka Pravo i pravda, koja zaoštrava stajalište o migrantima prije izbora, suočena s izazovom krajnje desne stranke. Kažu da bi Poljska mogla biti preplavljena migrantima poput Lampeduse ako ta stranka ne dobije vlast na izborima 15. listopada.

Ne žele azilante


Čelnik stranke Jaroslaw Kaczynski rekao je da je Lampedusa samo neka vrsta simbola situacije koja prijeti cijeloj Europi, uključujući Poljsku. "Jedini način da se bori protiv toga jest da se zaista zatvore granice i odluči vratiti one koji su prešli granice u njihove zemlje podrijetla ili pronađe neko drugo rješenje, ali tako da ih se riješimo", kaže.

Francuska neće prihvaćati tražitelje azila koji su proteklih dana stigli na Lampedusu, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prilikom posjeta Rimu. “Francuska želi pomoći Italiji da kontrolira granice. Bila bi pogrešna procjena misliti da migranti moraju odmah biti raspoređeni po Europi i Francuskoj, koja već odrađuje dovoljno”, rekao je Darmanin.

Dijana Pavlović
KONTROLA MIGRACIJA UVJET I ZA BiH
Šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler upozorio je članove Vijeća ministara BiH kako je važan dio nastojanja da BiH ubrza put k članstvu u Uniji, koji je izvjesniji o prije, jače angažiranje pri kontroli ilegalnih migracija. Kaže kako je važno da BiH ima potpuno opremljene centre za prihvat ilegalnih migranata i jača kontrolu migracija. Novi problem su osobe koje u BiH dođu na temelju radnih dozvola, pa vrlo brzo “nestanu”. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kaže da u BiH žele konkretne pomake na putu k članstvu.

Možda ste propustili...

ŠEF NATO-A SVJEDOČIO SUPROTSTAVLJENIM STAJALIŠTIMA

Stoltenberg upozorava: Secesionizam i ruski utjecaj potkopavaju stabilnost BiH

NEREDI U DUBLINU NAKON ŠTO JE IZBODENO PET OSOBA, TROJE JE DJECE

Za nasilje je kriva krajnja desnica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPORAVAK JE NEPREDVIDIV

Kakve su psihološke posljedice bivanja taocem?

2

SPORAZUMU POSREDOVAO KATAR

Prekid vatre između Izraela i Hamasa produljen za dva dana

3

ZNAK PRED SJEDIŠTEM SRS-A U HRTKOVCIMA

“Kuća ratnog zločinca”