Novosti
UTJECAJ POSLOVNE ZAJEDNICE NA OKOLIŠ I DRUŠTVO

“Održivost nije prolazni trend”
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Broj tvrtki koje moraju izvještavati o održivosti prema europskim direktivama povećavat će se iz godine u godinu. Morat će detaljno prikazati prihode, kapital i operativne troškove za okolišno prihvatljive i neprihvatljive aktivnosti. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo traži da se pri procjeni kreditne sposobnosti sve više uzimaju u obzir ESG rizici. Istaknuto je to na konferenciji Hrvatske gospodarske komore "Podržimo održivo" održanoj u utorak u Zagrebu. Kako je rečeno, nejasni i općeniti kriteriji za ESG stvar su prošlosti, prostor za zlouporabu svakog se dana sve više smanjuje. "ESG nije alternativan pogled na poslovanje ni prolazni trend. To je regulativa temeljena na strategiji s konkretnim rokovima i ciljevima", navedeno je na skupu.

"HGK je svjestan potrebe prilagodbe poslovanja i utjecaja poslovne zajednice na okoliš i društvo. Radimo na domaćoj i regulativi EU-a kako bi se održivi ciljevi postigli na način koji nije previše restriktivan za tvrtke. Radimo kako bi izvori financiranja bili što dostupniji i primjereniji za tvrtke. Informiramo i educiramo tvrtke kroz našu već sada tradicionalnu ESG akademiju. Kreiramo alate za tvrtke, kao što je ESG rating HGK", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

"EU je, kao u mnogim stvarima, pionir u domeni zelene tranzicije i prelasku na održive modele poslovanja. Tu je iznimno važna Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti, CSRD. U hrvatsko zakonodavstvo bit će prenesena kroz izmjene Zakona o računovodstvu i izmjene Zakona o reviziji. U tu svrhu smo u Ministarstvu osnovali radnu skupinu. Direktiva donosi ključne informacije kako pitanja o održivosti utječu na poslovanje, ali i kako poslovanje tvrtki utječe na društvo oko njih. Izvješćivanje nije samo sebi svrha, nego je osnova za bolji dijalog s brojnim dionicima, uključujući i financijski sektor," istaknula je Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija. D.Pav.
JAVNO FINANCIRANJE NIJE DOVOLJNO
”Pred Europom je puno izazova. Ujedno razgovaramo i kako se nositi s klimatskim promjenama. Javno financiranje nije dovoljno za nošenje s klimatskim promjenama, mora se kombinirati s kreditnim linijama. Financijske institucije moraju više riskirati i dijeliti rizik s tvrtkama. Taj investicijski jaz ili manjak posebno je izražen u području energije, digitalizacije i investiranja u inovacije”, poručila je potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwińska.

Možda ste propustili...

U HRVATSKOJ JE ZABILJEŽENO VIŠE OD 1400 OBOLJELIH

Hripavac dobilo 45 beba, zaraza raste

EUROPSKO GOSPODARSTVO STAGNIRALO

Hrvatska druga po rastu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana