Novosti
INFLACIJA NAJJAČE POGAĐA STANOVNIKE MAĐARSKE

Hrana u eurozoni skuplja 7,8 posto
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u kolovozu za 5,2 posto, izvijestio je u utorak Eurostat, blago snizivši prvu procjenu, uz podatke koji pokazuju blaže poskupljenje industrijskih proizvoda. U srpnju cijene su porasle za 5,3 posto. Eurostat je blago snizio i procjenu mjesečnog rasta cijena u kolovozu, s 0,6 na 0,5 posto.

Snižena procjena godišnje stope inflacije odražava blaži rast cijena industrijskih proizvoda no što su pokazivali prvi izračuni, za 4,7 posto. Krajem kolovoza procijenjen je na 4,8 posto. Svježa hrana poskupjela je za 7,8 posto, a energija je pojeftinila za 3,3 posto, potvrdio je Eurostat prve procjene. Kad se isključe cijene hrane i energije, inflacija je u eurozoni u kolovozu iznosila 6,2 posto, što je također u skladu s procjenom s kraja prošlog mjeseca. Potvrđena je i procjena o 5,5-postotnom poskupljenju usluga.

U EU-u u cjelini cijene su u kolovozu porasle za 5,9 posto u odnosu prema istom lanjskom mjesecu, nakon 6,1-postotnog porasta u srpnju. Na mjesečnoj razini porasle su za 0,5 posto, pokazuje izvješće. Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bilježila je u kolovozu Mađarska, od 14,2 posto. Slijede Češka i Slovačka s godišnjim stopama inflacije od 10,1 odnosno 9,6 posto. U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u kolovozu iznosila 8,4 posto. Prva procjena, objavljena krajem kolovoza, pokazivala je stopu rasta cijena od 8,5 posto. U srpnju je iznosila 8 posto. Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su u kolovozu porasle za 7,8 posto u odnosu prema istom prošlogodišnjem mjesecu. Najblaži rast cijena u EU-u prema HICP-u bilježila je u kolovozu Danska, od 2,3 posto u odnosu prema prošlogodišnjem kolovozu. H