Novosti
UTVRĐUJU IMA LI OSNOVE ZA DALJNJE VOĐENJE POSTUPKA

Povjerenstvo: Aktivno radimo na predmetu Banožić i Vojni studij
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odgovorilo je na upit da aktivno radi na predmetu ministra obrane Marija Banožića i njegova imenovanja sunositeljem kolegija na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU), čiji je osnivač MORH.

Povjerenstvo ističe da je predmet protiv Banožića otvorilo 27. srpnja, te je zatražilo sve potrebne podatke od Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Hrvatskog vojnog učilišta, nakon čega slijedi donošenje obavijesti o pokretanju ili nepokretanju postupka. Kažu da je riječ o novoj fazi, zatvorenoj za javnost, u kojoj se utvrđuje postoje li osnove za daljnje vođenje postupka i donošenje konačne odluke za slučaj da pretpostavke o sukobu interesa postoje. Dodaju kako je ta odluka javna i o njoj se odlučuje na sjednicama Povjerenstva. Prema pisanju medija, Banožića je za sunositelja kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja predložio zapovjednik HVU-a, nekoliko mjeseci nakon što je postao ministar obrane, a potvrdio ga je tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Riječ je o kolegiju Ekonomija obrane, čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI), a radi se o kolegiju na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na tom sveučilištu. Banožić je, prema pisanju medija, sunositelj kolegija od siječnja 2021. i predaje na vukovarskom Veleučilištu “Lavoslav Ružička”. Ističu i da je u kolovozu povukao zahtjev za izbor u naslov izvanrednog profesora, o čemu se pojavila informacija.

U Ministarstvu obrane (MORH) potvrđuju da je Banožić 2021. postao sunositelj na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na kolegiju Ekonomija obrane, ali dodaju da nikada nije zatražio ni primao novčanu naknadu za to. “Kako je riječ o predmetu čiji je cilj, između ostalog, prepoznati važnost nacionalne sigurnosti i njezin utjecaj na ekonomski sustav države, Banožić kao doktor ekonomskih znanosti i ministar obrane posjeduje kompetencije, znanja i iskustvo za održavanje predavanja budućim časnicima HV-a”, kažu. Dodaju da je Banožić odlukom matičnog odbora za polje ekonomije 2015. izabran za znanstvenog suradnika, a potom i u znanstveno-nastavno zvanje docenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u skladu s uvjetima za izbor.

Dodaju da se Banožić, u sklopu kolegija Ekonomija obrane, susreo s kadetima polaznicima studija Vojno vođenje i upravljanje te im predstavio planove razvoja HV-a, uključujući obrambeni proračun i izdvajanja za obranu. Naglašavaju i da kao sunositelj na kolegiju nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici. H
MORH: Banožić

nikada nije zatražio ni primao novčanu naknadu kao sunositelj kolegija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz

3

ISTRAŽIVANJE

Industrijsko pivo vraća potrošače