Ekonomija
KLIMA I POLJOPRIVREDA

Klimatske promjene će biti sve intenzivnije
Objavljeno 20. rujna, 2023.

Prva međunarodna znanstvena konferencija "Izazovi poljoprivrede u uvjetima klimatskih promjena" počela je u utorak na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (FAZOS). Skup, u trajanju od četiri dana, okupio je više od stotinu stručnjaka iz 35 zemalja, koji raspravljaju o toj iznimno aktualnoj temi.- Kao znanstvena institucija želimo nametnuti pitanja koja su važna, a vezana su uz pojave koje se događaju svagdje u svijetu, ali i kod nas u Slavoniji. Stoga je nužna potreba za ovakvim skupom, da vidimo koje su mogućnosti i kako u poljoprivredi odgovoriti na klimatske promjene - rekao je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a.

Porast dnevnih temperatura, sve učestalije oluje, manjak ili suvišak vode, odabir sortimenta, bolesti na poljoprivrednim kulturama, zabrana pojedinih zaštitnih sredstava, kako zadržati visoke prinose, ali i profit i ekonomsku opravdanost, sve su to teme o kojima se raspravlja na skupu.


Prof. dr. sc. Danijel Jug (FAZOS) naglasio je da klimatske promjene utječu na sve aspekte našeg života, između ostaloga, i na poljoprivrednu proizvodnju. "Njihov je utjecaj svagdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, iznimno velik. Naime, naša zemlja nalazi se u regiji s najvećim nepovoljnim utjecajem klimatskih promjena. Perspektive i procjene za budućnost nisu sjajne, znanstvenici predviđaju da će te promjene biti sve intenzivnije i sve jače, s teško predvidivim posljedicama za poljoprivredu. Važno je sagledati što poljoprivreda može učiniti oko tog pitanja. Postoje različite platforme koje se bave tom problematikom, a jedna od njih je konzervacijska poljoprivreda, a u sklopu nje kao segment konzervacijska obrada tla", naglasio je prof. Jug.

Dodao je da je utjecaj klimatskih promjena na hrvatsku poljoprivredu iznimno jak u svim aspektima, od primarne biljne proizvodnje, preko stočarske proizvodnje, do prerađivačke industrije. "Dakle, tu se postavljaju pitanja sigurnosti opskrbe, kvalitete hrane i našeg utjecaja na taj proces, od proizvodnje do konzumacije. Mi pokušavamo dati odgovore te savjetovati poljoprivrednike kako proizvesti dostatnu količinu kvalitetne hrane bez uništavanja okoliša", naglasio je prof. Jug.


Prof. dr. sc. Ivana Majić, prodekanica za međunarodnu suradnju i studente na engleskom jeziku (FAZOS), entomologinja je po struci, a uz proučavanje kukaca bavi se i zaštitom bilja. "Primjećuje se velik porast populacije određenih vrsta štetnika i bolesti, a javljaju se i novi štetnici i bolesti, koji vezano uz klimatske promjene, ne ugibaju tijekom zime. Stoga nam trebaju nove strategije i metode te suradnja svih dionika kako bismo došli do novih rješenja, jer dosadašnje strategije više ne funkcioniraju", istaknula je prodekanica Majić. Prodekanica je dodala da će se u sklopu konferencije održati okrugli stol o digitalnoj poljoprivredi i klimatskim promjenama, koji organiziraju studenti, a uz znanstvenike i studenti će reći svoje mišljenje o toj važnoj temi.

Sudionike skupa pozdravio je zamjenik župana Mato Lukić, koji je izrazio zadovoljstvo što se ova hvalevrijedna konferencija održava u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.V.Latinović
Brojne važne teme i eminentni predavači
Brojne zanimljive teme i predavače moći će se čuti ovog tjedna na FAZOS-u. Među predavačima je i ugledni klimatolog, prof. dr. sc. Branko Grisogono, kao i brojni inozemni stručnjaci. Nadzor i modeliranje štetnika na Azorskom otočju (Portuglal), Crni dušik - potencijalno gnojivo, Važnost očuvanja strukture tla (Čile), Rizik od mraza, Uloga Agrometeorološkog zavoda Hrvatskog meteorološkog zavoda u potpori poljoprivrednom sektoru, Utjecaj poplava na kvalitetu tla, Europska stočarska proizvodnja, Klimatske promjene i rizik od šumskih požara, Poljoprivredna praksa u istočnoj Hrvatskoj, Važnost lucerne za malčiranje u tehnici sekvestracije ugljika, Utjecaj parametara mikroklime na tjelesnu temperaturu mliječnih krava - samo su neke teme ovog skupa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAHVALJUJUĆI VELIKOJ POTRAŽNJI U KINI

Njemački izvoz vina skočio

2

UŠTEDA OD 125 MILIJUNA DO 175 MILIJUNA DOLARA GODIŠNJE

FedEx gasi 2000 radnih mjesta u Europi

3

KINA LANI UVEZLA SVINJETINU VRIJEDNU 6 MLRD. DOLARA

Kineske tvrtke zatražile istragu o uvozu svinjetine iz Europske unije