Mozaik
OPONAŠA DRAKEA I WEEKNDA

Za Grammy se razmatra pjesma koju je izvela umjetna inteligencija
Objavljeno 20. rujna, 2023.
Izvršni direktor Recording Academy kaže da je pjesma “prihvatljiva jer ju je napisao čovjek”

Pjesma koja sadrži AI oponašanje glasova Drakea i Weeknda u duetu naziva "Heart on My Sleeve" predana je na razmatranje za Grammy nagrade. Ni Drake ni Weeknd nisu imali ništa s tim.Pjesma s generiranim glasovima od strane umjetne inteligencije postala je viralna u travnju, a sad traži najpoželjniju nagradu glazbene industrije za lažni duet, prenosi Ravnododna.hr. Prema riječima izvršnog direktora Recording Academy Harveya Masona Jr.-a u intervjuu za The New York Times, pjesma je "apsolutno prihvatljiva jer ju je napisao čovjek", iako se još uvijek ne zna ime autora koji se krije iza naziva Ghostwriter. Predstavnik Ghostwritera potvrdio je Timesu da je "Heart on My Sleeve" prijavljena za najbolju rap pjesmu i pjesmu godine, nagrade koje se dodjeljuju autorima pjesme, a ne njezinim izvođačima. U ovom slučaju tekst je napisao Ghostwriter, unatoč računalno generiranim vokalnim izvedbama.

Ali čak i ako se pjesma smatra prihvatljivom s kreativnog stajališta, pravila Grammyja zahtijevaju da pjesme imaju "komercijalnu distribuciju", što znači "široko dostupno izdanje snimke u cijeloj zemlji preko fizičkih trgovina, internetskih prodavača trećih strana i/ili usluge streaminga". Nakon što se pjesma isprva pojavila na YouTubeu i streaming servisima, nestala je jer je Universal Music poslao zahtjev o njezinu uklanjanju sa servera. Od tada su je neslužbene treće strane ponovno prenijele na internet i streaming. Uzimajući u obzir pitanja autorskih prava, komercijalnu održivost, pred pjesmom "Heart on My Sleeve" je teška bitka. Prema Timesu, "predstavnik Ghostwritera rekao je da su bili svjesni zahtjeva komercijalne dostupnosti".

Mason je pojasnio nova pravila Akademije o umjetnoj inteligenciji ranije ovog ljeta. Šef Grammyja rekao je za Variety u srpnju: "Nećemo dodijeliti nominaciju ili nagradu računalu s umjetnom inteligencijom ili nekome tko je upravo potaknuo AI. To je razlika koju pokušavamo napraviti. To je ljudska nagrada koja ističe izvrsnost, vođena ljudskom kreativnošću."

To je uslijedilo nakon što se Akademija pozabavila umjetnom inteligencijom u opsežnom novom pravilniku u kojem se, između ostalog, kaže da "djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji". Ali upotreba pomoćne umjetne inteligencije nije potpuno zabranjena, kao u slučaju Paula McCartneyja, koji je s pomoću računalne tehnologije očistio staru vokalnu pjesmu Johna Lennona u "novoj" pjesmi Beatlesa.

- Ako tri ili četiri ‘beatlesa‘ pjevaju na ploči, a jedan od glasova je zvučno poboljšan umjetnom inteligencijom, to je još uvijek ljudska izvedba uživo. Stoga bi bilo prihvatljivo. Ono što smo namjeravali reći je da se materijal koji koristi umjetnu inteligenciju može poslati, ali ljudski dio skladbe, ili izvedbe, jedini je dio koji se može nagraditi ili uzeti u obzir za nagradu Grammy. Dakle, ako bi sustav ili aplikacija za modeliranje s pomoću umjetne inteligencije izgradila pjesmu - "napisala" tekst i melodiju - to ne bi ispunjavalo uvjete za nagradu za skladbu. Ali ako čovjek napiše pjesmu, a umjetna inteligencija se koristi za modeliranje glasa, ili stvaranje novog glasa, ili korištenje nečijeg drugog glasa, izvedba ne bi bila prihvatljiva, ali bi pisanje pjesme i stihova apsolutno ispunjavalo uvjete za nagradu - kaže Mason.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN U HOLU GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE

“Koncert pod zvijezdama”
učenika Glazbene škole J.
Runjanina u Vinkovcima

2

FILM JAKOVA SEDLARA

Molina na setu “260 Days”, stiže Assante

3

JURE BRKLJAČA PREDSTAVIO NOVI SINGL

"Umrit‘ u postole" napisao je Dujmić