Mozaik
DVANAEST NOVIH PJESAMA

The National iznenadio fanove nenajavljenim albumom ”Laugh Track”
Objavljeno 20. rujna, 2023.

The National je objavio album iznenađenja, svoje drugo ovogodišnje studijsko izdanje pod naslovom "Laugh Track". Dvanaest novih pjesama nastalo je tijekom istih sessiona kao i pjesme s njihova devetog studijskog albuma "First Two Pages of Frankenstein" objavljenog u travnju via 4AD, a ovom prilikom bend je potvrdio i dodatne datume američke turneje tijekom jeseni, kao i australske nastupe na proljeće 2024., uz podršku dugogodišnjih prijatelja Fleet Foxes.

"Laugh Track" njihov je najslobodniji album u posljednjih nekoliko godina, nastao svesrdnim zajedničkim trudom i angažmanom. Ako je "FTPOF" predstavljao ponovnu izgradnju povjerenja među članovima grupe nakon više od 20 godina zajedničkog rada, živahni, istraživački "Laugh Track" proizvod je te vjere i nova izjava buduće namjere. Uživajući u dopuštenju da radikalno unaprijedi svoj kreativni proces, The National je izbrusio većinu ovog materijala u nastupima uživo na ovogodišnjoj turneji i snimio te osnažene verzije na improviziranim sessionima u studiju Flora Recording & Playback producenta Tuckera Martinea u Portlandu. Gotovo osmominutna završna stvar "Smoke Detector" snimljena je u lipnju tijekom tonske probe u Vancouveru, dovršavajući tako opus koji je pun spontanosti i vintage rock-energije koja savršeno dopunjuje pjesme s njegova introspektivnijeg prethodnika. Na albumu "Laugh Track" su i gostovanja Phoebe Bridgers i Rosanne Cash, također i suradnja s Bon Iverom "Weird Goodbyes", objavljena kao samostalni singl 2022.

 - Činilo se kao da je priča već ispričana. To je bila posebna stvar, ali istovremeno se činila povezanom s onim što smo radili. To je bio i dio logike za snimanje još jedne ploče - dajmo "Weird Goodbyes" vlastiti dom - kaže Aaron Dessner. Postojala je i druga strana priče u nedovršenim pjesmama, koja je daleko nadilazila blagost albuma "FTPOF". Tijekom godina Aaron priznaje da je The National često odustajao od velikih ideja da snimi rock-album.

- Nije zato što ne uživamo sjediti u sobi i razrađivati ideje. Samo što to nije bilo toliko produktivno, pa smo razvili prilično razrađen način stvaranja pjesama u kojemu je [bubnjar] Bryan [Devendorf] imao vrlo važnu, ali podijeljenu ulogu. Ovaj put smo imali želju napraviti nešto što življe, kako bi Bryanovo sviranje bilo veća pokretačka snaga za ostalo - kaže.

Nastavljajući se na rasprodane nastupe u slavnom Madison Square Gardenu tijekom kolovoza, The National započinje europsku turneju 21. rujna u Dublinu, u koju su uključena i dva već rasprodana nastupa u londonskom Alexandra Palace. Svirke novih američkih datuma startaju 10. studenoga u San Franciscu, a slijedit će ih četiri novonajavljena nastupa u Australiji krajem veljače i početkom ožujka 2024., za koje će ulaznice biti u prodaji od petka, 22. rujna. T.K.

Na albumu su i gostovanja Phoebe Bridgers i Rosanne Cash, također i suradnja s Bon Iverom

Možda ste propustili...

“PREŽIVIO” JE ATOMSKU BOMBU

Sat iz Hirošime od 31.000 dolara

U RESTORANU VIŠNJICA 2. OŽUJKA

Natjecanje “Zlatni orah” za slastičare

NAJBOLJI IZBOR OVE GODINE SVAKAKO JE BABY LASAGNA

Houdek: Dečak je bio najslabiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KONTROVERZE OKO OVOGODIŠNJEG EUROSONGA

Izraelu odbili i drugu pjesmu,
u problemima je i Njemačka

2

MATEJA IŠTUK VUKOVARKA NASTUPA NA KONCERTU U ČAST OLIVERU

Veseli me što ćemo odati
počast velikanu
naše glazbene scene

3

VELIKI PLJESAK ZA LOTU

Cvek objavio ime svoje kćeri