Novosti
PREMIJER O MJERAMA POMOĆI GRAĐANIMA I GOSPODARSTVENICIMA

Cijene struje i plina nepromijenjene, posebne potpore poljoprivrednicima
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na početak zasjedanja Hrvatskog sabora, te je najavio da će u srijedu na dnevnom redu u parlamentu biti prijedlog zakona o izbornim jedinicama, a u četvrtak paket od desetak zakona koji se odnose na novi krug porezne reforme.

Istaknuo je da se na sjednici stranačkog predsjedništva razgovaralo i o petom paketu mjera, koji je Vlada predstavila prošlog tjedna, vrijednom 464 milijuna eura, te o ostalim potezima kojima se planira pomoći građanima da se nose s krizom. Plenković je ponovio kako se time šalje snažna poruka potpore građanima i gospodarstvu. Kaže i kako će cijene struje i plina ostati nepromijenjene. Najavio je i posebne potpore poljoprivrednicima koji su stradali u ovoljetnim olujama, kao i onima koji su pogođeni afričkom svinjskom kugom.

Plenković je rekao i kako su druga velika tema na sjednici Predsjedništva HDZ-a bili infrastrukturni projekti. Podsjetio je da je probijena druga cijev tunela Učka. "Ovo će desetljeće biti desetljeće zaokruživanja krupnih ulaganja u infrastrukturu. Taj ćemo posao završiti u sljedećih sedam-osam godina", istaknuo je šef HDZ-a i Vlade.

Osvrnuo se i na izvješće kreditne agencije S&P, koja je revidirala izglede hrvatskog gospodarstva iz stabilnih u pozitivne, rekavši kako ne "može dovoljno podcrtati koliko je to važno". "Na taj su način, izravno uvaživši postignuća vlade koju predvodi HDZ, poslali poruku da su spremni revidirati ocjenu. Mi smo sada samo stepenicu od slova A, a kad se tamo uđe, to znači da smo u krugu zemalja čija se reputacija vidi onako kako smo htjeli da Hrvatska izgleda", kaže.Plenković je rekao i da je predstavljen paket zakona za suzbijanje nasilja nad ženama i djecom. "To je izraz političke volje naše vlade da što je moguće više djelujemo preventivno prema nasilnicima, a kad se ono jednom dogodi, da ga najstrože sankcioniramo", rekao je najavljujući da taj paket uskoro ide u javno savjetovanje.

Plenković je, govoreći o svinjskoj kugi, koja je poharala svinjogojstvo, osobitno na istoku Hrvatske, pozvao sve da se vode preporukama veterinara i stručnjaka, a izjavio je i da će kompenzirati štete onima koji će ih imati. D.Pav.
”BIRAČI S NAMA ZNAJU NA ČEMU SU”
Premijer je u ponedjeljak, nakon proboja druge cijevi tunela Učka, rekao kako je uvjeren da hrvatski građani prepoznaju postignuća njegove vlade, koja je opisao kao “gigantska” u odnosu prema zatečenome 2016. godine, kada su došli na vlast, te je poručio biračima da s aktualnom vladom, na temelju tih postignuća, “znaju na čemu su”. Istaknuo je potom da je u mandatu njegove vlade povećana minimalna plaća (za 70 posto), prosječna medijalna plaća (gotovo za 50 posto), da prosječna mirovina iznosi više od 47 posto prosječne plaće, da je narasla zaposlenost (odnos zaposlenih i nezaposlenih sada je 16:1, a prije deset godina bio je 4:1). H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog