Novosti
UZNEMIRUJUĆI PRIZOR U ANDRIJAŠEVCIMA

Vlasnik: Eutanazirane svinje ležale su na ulici jer se nekoliko sati čekao kamion za njihov odvoz
Objavljeno 19. rujna, 2023.

Prizori svinja eutanaziranih zbog afričke svinjske kuge, poslaganih proteklog vikenda posred ulice u Andrijaševcima, uznemirili su građane i uzburkali duhove na društvenim mrežama. Usmrćene životinje izvučene su na ulicu, gdje je njihov vlasnik čekao dolazak posebnog teretnog vozila tvrtke koja je ovlaštena za odvoženje i uništavanje lešina. Vlasnik ubijenih svinja kaže da je na dolazak kamiona čekao tri sata. Njemu su, dodaje, ubili 40 svinja, iako ih je samo devet bilo zaraženo, ali ubijene su sve kako bi se izbjeglo širenje zaraze. On tvrdi da su veterinar i veterinarski tehničar ubili svinje posebnim pištoljem koji se koristi na svinjokoljama, a potom su im injekcijom ubrizgali i "neku tekućinu". Rekli su mu, dodaje, da ubijene svinje izvuče na ulicu jer kamion za odvoz ne može ući u dvorište. Međutim, smatra da takvih prizora u Slavoniji nema puno.Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ne smatra da je takav postupak nečiji propust, iako prizori sigurno nisu ugodni, ali na selu i nisu neuobičajeni. Pojasnio je kako kamion zbog svojih dimenzija nije mogao ući u dvorište, te su svinje izvučene do ceste. "Jednostavno je riječ o procjeni. Nije riječ ni o kakvom zakazivanju. Riječ je o uvjetima i okolnostima samog dvorišta gdje se obavljala eutanazija. S obzirom na to da pristup kamiona nije bio moguć, svinje su prethodno dezinficirane i dezinficiran je prostor nakon što su utovarene. Tako da ne vidim velik problem, s obzirom na to da je ovlaštena osoba bila tamo od samog početka eutanazije do kraja", kaže Mladen Pavić.

I ministrica poljoprivrede Marija Vučković reagirala je na objavljene fotografije eutaniziranih svinja u Andijaševcima poručivši da se na pojavu virusa afričke svinjske kuge u otvorenom uzgoju mora reagirati eutanazijom svih svinja, ali i da će Vlada nadoknaditi štete i pomoći u oporavku novog uzgoja. Dodala je kako je teško pronaći veterinara koji će ustvrditi da, kada se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje sve biosigurnosne mjere u cijelom selu.

Ministrica je poručila i kako je Hrvatska posljednjih godina uložila goleme ljudske i financijske napore za edukaciju o biosigurnosti i veterinarske preglede, ali je svjesna kako je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja "teško prihvatiti neke činjenice".

“No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično, upitne su profesionalne i ljudske odgovornosti”, objavila je ministrica poljoprivrede. M.Flego
Možda ste propustili...

U SMJEŠTAJNO-OBUČNOM CENTRU GRANIČNE POLICIJE SPAČVA

Frontex nastavlja profilne obuke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana