Novosti
ZAGOVARAJU JEDNO, A U PRAKSI POSTUPAJU DRUKČIJE

S neprijavljenim najmom stana i obrtom u blokadi Benčić želi biti premijerka
Objavljeno 19. rujna, 2023.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković potvrdila je u ponedjeljak da će to tijelo otvoriti predmet protiv zastupnice Sandre Benčić (Možemo) jer u imovinskoj kartici nije prijavila da plaća najamninu, što je prema zakonu morala. Taj propust u imovinskoj kartici zastupnice i premijerske kandidatkinje Možemo otkrila su 24sata navevši da Benčić unajmljuje stan od 80-ak četvornih metara u središtu Zagreba, za koji mjesečno plaća 580 eura, a što nije prijavila. Benčić ne spori da je napravila pogrešku i najavljuje da će ju ispraviti. "Pogreška je i radim ispravak", rekla je Hini, istaknuvši kako nema što skrivati i kako je na njezinu štetu to što nije upisala najamninu. Jozić Ileković kaže da Benčić za svoj propust može dobiti kaznu od 4000 do 40.000 kuna, preračunano u eure, ali i da može proći s opomenom. Podsjetimo, Sandra Benčić je najavila da će biti kandidatkinja za premijerku stranke Možemo.Također, saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan u objavi na Facebooku je napisao kako je Benčić vlasnica obrta EU savjetovanje, koji je u blokadi, što je potkrijepio i fotografijama. Benčić je, komentirajući tu objavu, rekla da se stan na kojem je prijavljen obrt (za koji kaže da je dugo u gašenju i nije aktivan) iznajmljuje i da je dug telekom-tvrtki napravila podstanarka, a kako taj priključak glasi na njezin obrt, blokiran je njegov račun. Nije prijavila nikakav prihod od te imovine, suprug sve vodi, pa je to prijavljeno kao njegov prihod od imovine - 490 eura. "Stan koji glasi na mene dali smo u najam i sve je prijavljeno i Poreznoj upravi. Sada imamo podstanara. Mi smo se nakon rođenja prvog djeteta 2016. preselili u veći stan od 80-ak kvadrata, koji smo unajmili", ustvrdila je Benčić. Plaćanje zakupa za taj stan u kojem žive, i čiji je najmodavac u Francuskoj (a plaćaju 580 eura mjesečno), nije pak prijavila u imovinskoj kartici od 2020. iako je bila obvezna to učiniti. Prijavila je samo ratu kredita (na 30 godina) koju još plaća za svoj stan.

U uputama Povjerenstva o ispunjavanju imovinskih kartica jasno je naznačeno da se upisuje i iznos obveze najma koju plaća dužnosnik ili član obitelji i objašnjeno kako. Koliko će taj, još jedan dokaz nedosljednosti u hrvatskoj politici naškoditi kandidaturi Sandre Benčić za premijerku, teško je reći jer nemali broj birača još uvijek bira kandidate prema pripadnosti stranci, a ne prema činjenicama o njima, iako kandidatu za premijera nikako nije plus što ima otvoren obrt koji je više puta bio u blokadi, što stanuje tamo gdje nije prijavio, kao ni iznos najma koji plaća, a na prijavljenoj adresi, u svom stanu, ima stanara - neredovitog platišu. "Ta kandidatura ništa nije novo, odavno se šuška i zna da će ona biti premijerski kandidat Možemo. Budimo realni, netko tko ima deset posto potpore i ide samostalno na izbore nije u poziciji da krene u utrku za premijera. Ta je kandidatura samo formalna i poruka je biračima da osoba koja bi bila njihov izbor u izvršnoj vlasti nije Tomašević, kojega se doživljava kao ključnog čovjeka stranke, nego Sandra Benčić, glavni politički govornik stranke", kaže politički analitičar Davor Gjenero.

Dodaje kako bi objava kandidature prošla relativno nezapaženo da nije "pala" u "sezoni kiselih krastavaca". No nakon priče o nemaru pri ispunjavanju imovinske kartice, kaže Gjenero, cijela priča s objektivnom pogreškom koju je napravio ministar Gordan Grlić-Radman, koji nije prijavio dobit od udjela u tvrtki Agroproteinka, postaje vrlo relativna, a rasprava o njegovu opozivu groteskna. "Jasno je da je on pogriješio kada to nije prijavio, ali je jasno da se radi o legalnim obiteljskim prihodima, a ne o korištenju političke moći koju ministar vanjskih poslova ima. Može se reći da se doista radi o različitim ciframa, ali o posve istom problemu i učinjenom propustu. Pokazuje se da u nemaru hrvatskih političara kada je u pitanju referiranje Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa ne postoji nikakva razlika, koja bi bila stranački uvjetovana", kaže.

Za kandidaturu Sandre Benčić rekao je da nije zamišljena kao alternativa Andreju Plenkoviću, nego gesta Možemo kojom poručuju da nisu klijenti Milanovića i Grbina. "Ovo što se sada doznalo više će naškoditi njoj nego što će HDZ-u naškoditi pogreška Grlića Radmana. To je izrazito protivno onome što formalno Možemo zagovara", zaključuje Gjenero.

Igor Bošnjak
REZIGNACIJA BIRAČKOG TIJELA
"Neće vjerojatno nitko zbog toga promijeniti stranačku preferenciju, no akumuliraju se stvari zbog kojih biračko tijelo Možemo, koje je dosad bilo puno angažiranije nego biračka tijela drugih stranaka, polako zapada u rezignaciju. Ta rezignacija je manja nego ona SDP-ovih ili nekih drugih birača, ali se sa svakim gafom Možemo uspostavlja. To je potpuno nepotrebna pogreška, ne radi se ni o kakvom skrivanju imovine ili o nekoj lošoj namjeri, ali od osobe koja je po obrazovanju pravnik i koja jako drži do procedura, od stranke koja kaže da jako drži do procedura u donošenju odluka, očekuje se da takve pogreške ne rade", rekao nam je Gjenero.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana