Mozaik
HOĆE LI U STUDENOME PASTI REKORD

Picassova slika skuplja od 120 milijuna dolara
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Picassovo remek-djelo "Femme à la montre" moglo bi postići cijenu višu od 120 milijuna dolara kada se ove jeseni nađe na dražbi, prenio je CNN. Ulje na platnu iz 1932. zauzet će središnje mjesto na dvodnevnom događaju u Sotheby‘su u New Yorku u studenome, kada kolekcija Emily Fisher Landau bude stavljena u prodaju. Djelo veličine 130 x 96,5 centimetara prikazuje Picassovu ljubavnicu i "zlatnu muzu" Marie-Therese Walter, koja se pojavljuje na mnogim njegovim portretima. Prema aukcijskoj kući, portret je iz jedne od najplodnijih godina u karijeri španjolskog umjetnika.

Picasso je prvi put upoznao Walter u Parizu 1927., kada je imala 17 godina, a on je još bio u braku s prvom ženom Olgom Khokhlovom, rusko-ukrajinskom balerinom. Walter će postati inspiracija za neka od njegovih najtraženijih platna, crteža i skulptura. Kako je vrijeme odmicalo, Picassu je bilo sve teže skriti svoje osjećaje prema Walter i njegov je brak okončan. Umjetnik je naslikao "Femme à la montre" u kolovozu 1932.

Slika je jedna od oko njih 120 iz zbirke Fisher Landau, svjetski poznate kolekcionarke, koja je umrla ove godine, u dobi od 102 godine. Očekuje se da će zbirka, koja uključuje i djela Marka Rothka, Andyja Warhola, Willema de Kooninga i Georgije O‘Keeffe, biti prodana za više od 400 milijuna dolara. Fisher Landau počela je skupljati umjetnine nakon što je primila isplatu od osiguranja nakon oružane pljačke njezina doma u New Yorku 1969. u kojoj je ostala bez nakita. H
Možda ste propustili...

NOVI STUDIJSKI ALBUM “MIRIŠU JABUKE”

Crvena jabuka objavila album

POSJETIO KLINIKU ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB

Baby Lasagna dao je Zavodu obećanu donaciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana