Regija
11. OTVORENO PRVENSTVO SLATINE U KUHANJU FIŠA

Nadmetale se 32 ekipe
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Za oko tisuću građana skuhano je i podijeljeno više od 400 kilograma ribe
SLATINAGradski ogranak UDVDR-a Slatina, uz pokroviteljstvo Grada i podršku gradske Turističke zajednice, organizirao je 11. otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju ribljeg paprikaša, na kojem su u Parku 136. slatinske brigade usred grada sudjelovale 32 dvočlane ekipe iz cijele Slavonije.Braniteljska Fišijada započela je već u 8.30 okupljanjem svih natjecatelja i podjelom ribe, a sat vremena kasnije natjecateljske ekipe počele su kuhati omiljenu slavonsku deliciju. Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata prethodne večeri očistili su 220 kilograma ribe, tako da je svaka natjecateljska ekipa dobila šarana težine između 2 i 2,5 kilograma, a predsjednik udruge Ozren Rastija i zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić na početku manifestacije obišli su eve ekipe i svakoj uručili pet litara vina, dvije pregače i zahvalnice za sudjelovanje.

Pripremanje fiša proteklo je u iznimno dobrom raspoloženju, uz prepričavanje ratnih i kuharskih doživljaja, uz pjesmu i glazbu tamburaša, a svemu je pridonijelo vrlo lijepo predjesensko vrijeme. Rođaci, prijatelji i poznanici natjecatelja okupili su se u parku, neki kako bi doručkovali u društvu na otvorenom, drugi kako bi ispili koju čašicu, a većina kako bi svojim savjetima pridonijeli boljem ukusu fiša. Među promatračima koji su davali potporu natjecateljima bili su i župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement. Točno u podne članovi udruge organizatora od svakog su kotlića donijeli uzorak fiša na ocjenjivanje, a taj složeni posao obavili su Vlado Bubaš, Igor Grepo i Robert Turkalj. Prema njihovoj ocjeni proglašeni su i kotlićima sa stalcima nagrađeni majstori u pripremi najukusnijeg fiša u Slatini. Prvo mjesto zauzela je ekipa GO Domovinskog pokreta Slatina, drugi su bili Potočanci, a na treće mjesto plasirala se ekipa HVIDR-a Slatina. Posebnu nagradu, također kotlić sa stalkom, dobili su budući kuhari, predstavnici Industrijsko-obrtničke škole Slatina. Nagrade slatinskim majstorima fiša uručio je gradonačelnik Denis Ostrošić.

Prema riječima predsjednika Ozrena Rastije, na fišijadi se okupilo približno tisuću građana, a u 32 mala (natjecateljska) kotlića i tri velika kotla, u kojima su kuhari restorana Sequoia Slatina Siniša Šimunović i Zoran Maurer pripremili fiš za građanstvo, skuhano je i podijeljeno ukupno više od 400 kilograma ribe.

– Udruga dragovoljaca i veterana ponovno je dobila organizaciju fišijade i zahvaljujemo gradonačelniku i njegovu zamjeniku što su nam izišli ususret i omogućili da to napravimo. Ovom fišijadom također obilježavamo 32. godišnjicu oslobođenja prve vojarne na ovim prostorima – rekao je predsjednik Rastija zadovoljan što je organizacija fišijade uspjela kako je i zamišljeno i što je na toj manifestaciji sudjelovalo čak 14 braniteljskih udruga.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike