Ekonomija
SPORAZUM

Uz potporu EIB-a 300 mil. eura kredita
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Iz Zagrebačke banke u ponedjeljak su priopćili o potpisivanju Sporazum o neograničenom jamstvu, koji će im, kao jedinoj banci u Hrvatskoj, omogućiti izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita klijentima.

Sporazum je potpisan s Europskom investicijskom bankom, transakcija je usmjerena subjektima privatnog sektora koji zapošljavaju od 250 do 3000 zaposlenih i subjektima javnog sektora, a djelomično će biti usmjerena i na održivost. Naime, 20 posto ukupne vrijednosti kreditnog portfelja koji će Zaba kreirati namijenjeno je ulaganjima u alternativne održive izvore energije te u projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade.

Sporazum o jamstvu s Europskom investicijskom bankom omogućuje Zagrebačkoj banci preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima. Riječ je o prvoj EIB-ovoj povezanoj operaciji podjele rizika za tranziciju poduzeća srednje kapitalizacije u Hrvatskoj provedenoj bez potpore EK-a i drugoj s članicom Grupe UniCredit. Odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zagrebačke banke.

”Ovom suradnjom aktivno podržavamo održive projekte, posebno one usmjerene energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, što je jedna od naših ključnih strateških odrednica”, istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke i zamjenik direktorice UniCredit Grupe za Srednju i Istočnu Europu.

”Procjenjuje se da su prethodne transakcije Grupe EIB sa Zabom omogućile financiranje u iznosu većem od milijarde eura za mala i srednja hrvatska poduzeća od početka našeg partnerstva, te sam sretna što imamo priliku obnoviti naše partnerstvo u korist subjekata srednje kapitalizacije i javnog sektora”, dodala je Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a.

Odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zagrebačke banke. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana