Regija
U SVETIŠTU GOSPE VOĆINSKE

Blagoslovljen kamen temeljac budućega Pastoralnog centra
Objavljeno 17. rujna, 2023.
Biskup Škvorčević: Ova zgrada treba poslužiti našoj, ljudskoj izgradnji, osobito duhovnoj!
VOĆINPožeški biskup msgr. Antun Škvorčević u subotu je blagoslovio kamen temeljac novog zdanja uz voćinsku baziliku, Pastoralnog centra Svetišta Gospe Voćinske.Prema riječima župnika i upravitelja Svetišta Gospe Voćinske vlč. Ivana Ereiza, riječ je o prostoru koji će služiti za duhovne obnove, duhovne vježbe i razne pastoralno-katehetske susrete, ali i omogućiti plodonosnije funkcioniranje Svetišta u smislu organizacije hodočašća, susreta i radionica, te višednevnog boravka u Svetištu.

– Okupljeni na ovom prostoru, pokraj prekrasnog voćinskog Hrama, želimo iskazati hvalu Bogu zbog njegovih spasenjskih djela i darova njegove dobrote. Na tom tragu i današnji blagoslov ovog kamena temeljca Pastoralnog centra obuhvaća zahvalu Bogu i Božji blagoslov koji zazivamo kao vjernici. – rekao je u svom proslovu vlč. Ereiz i zahvalio biskupu Škvorčeviću što je od osnutka Požeške biskupije pokretač duhovnog i materijalnog napretka voćinskog Svetišta "s ciljem da ovi prostori budu snažna duhovna oaza ovog dijela Slavonije".

Slavlje polaganja kamena temeljca buduće građevine predvodio je biskup Antun Škvorčević, koji je u svom obraćanju ukazao na veliko značenje materijalne, ali još više duhovne izgradnje čovjeka.

– Svrha ove gradnje, kao i sve Božje gradnje u prirodi, sva je usmjerena na čovjeka, da on ne bude biće razgrađeno, da ne bude biće razoreno, nego što punije i savršenije izgrađeno na onoj razini postojanja koju je zacrtao Bog. Ova zgrada treba poslužiti našoj, ljudskoj izgradnji, osobito duhovnoj, da rastemo, da sebe izgrađujemo, uvijek uz pomoć Božju i po zagovoru Isusove Majke. – rekao je, uz ostalo, biskup Škvorčević.

Pročitana je potom Povelja o polaganju kamena temeljca, u kojoj se kaže da je "16. dana mjeseca rujna godine 2023… prvi požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević u nazočnosti svećenika Slatinskog dekanata i članova Božjega naroda Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu blagoslovio je i položio kamen temeljac za Pastoralni centar vjernoga naroda Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu i štovatelja Gospe Voćinske koji je časte u bazilici njezina Svetišta". Potpisnici Povelje su požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, župnik i rektor voćinske bazilike i Svetišta Ivan Ereiz te arhitekt Boris Vučić Šneperger.      

Biskup je nakon toga blagoslovio kamen temeljac i u njega stavio Povelju, a građevinski radnici ugradili su ga u zid budućega Pastoralnog centra. Uz domaćine, župnika Ereiza i načelnika Općine Voćin Predraga Filića, na svečanosti su bili virovitičko-podravski župan Igor Adrović, njegov zamjenik Marijo Klement, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić i drugi.

Autor projekta je arhitekt Boris Vučić Šneperger, suautor projektne dokumentacije za obnovu voćinske crkve poslije njena razaranja u Domovinskom ratu i vanjskog oltara na kongresnom prostoru uz voćinsku baziliku.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

INICIJATIVA "40 DANA ZA ŽIVOT"

Za nerođene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera