Svijet
VELIKA IH VEĆINA GRAĐANA NE PODRŽAVA

Berlin: Ekološki aktivisti poprskali Brandenburška vrata narančastom bojom
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Pripadnici ekološkog pokreta "Posljednja generacija" u nedjelju su Brandenburška vrata, simbol Berlina, poprskali narančastom bojom.

"Prosvjed upozorava na to da je došlo vrijeme za politički zaokret i odustajanje od fosilnih goriva te za više pravednosti", stoji u priopćenju pokreta. Prema priopćenju policije, na Pariškom trgu, tik uz Brandenburška vrata, uhićeno je više osoba.

Prosvjednici su za prskanje narančaste boje na Brandenburška vrata i Pariški trg na kojem se nalazi francusko i američko veleposlanstvo upotrijebili remodelirane aparate za gašenje požara u kojima se nalazila boja umjesto sredstva za gašenje.

Pripadnici "Posljednje generacije" najavili su intenziviranje akcija u Berlinu u drugoj polovini rujna pojačanim blokiranjem prometnica. Akcije će biti zaustavljene kada njemačka vlada udovolji zahtjevima prosvjednika, a što uključuje pojačanje mjera za usporavanje klimatskih promjena.

Novo vodstvo Berlina, s demokršćanskim gradonačelnikom Kaiom Wegnerom na čelu, najavilo je oštrije mjere protiv pripadnika pokreta tijekom najavljenih akcija blokiranja prometa. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja javnog servisa SWR, 85 posto građana potpuno odbacuje akcije "Posljednje generacija", a samo četiri posto ih podržava. H
Možda ste propustili...

OBAVLJENA DRUGA USPJEŠNA RAZMJENA

Sreća puštenih talaca dokaz bezumlja rata

NEDJELJNI ANGELUS PROČITAO POMOĆNIK

Papa Franjo ima upalu pluća

PROTEKAO PETI DAN PRIMIRJA U GAZI

Bolesti prijete više od granatiranja

Najčitanije iz rubrike