Mozaik
HRVATSKI FILMAŠI U PRESTIŽNOM DRUŠTVU

Tri manjinske koprodukcije
kandidati su za Oscara za
najbolji međunarodni film
Objavljeno 18. rujna, 2023.

Od dosad prijavljenih europskih nacionalnih kandidata za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma tri su naslova realizirana u manjinskim hrvatskim koprodukcijama, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.Već je najavljeno da je hrvatski kandidat za Oscara dugometražni igrani prvijenac Dubravke Turić, “Tragovi” (Kinorama), no hrvatska produkcija zastupljena je u još tri filma koja su prijavljena kao nacionalni kandidati svojih zemalja.

Crnogorski kandidat za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti je “Sirin”, debitantski igrani film redatelja Senada Šahmanovića. Film govori o emotivnom povratku jedne žene u zavičaj nakon više od tri desetljeća. U filmu glavnu ulogu nosi Danica Čurčić, koja, između ostalog, glumi i u proslavljenom filmu “Murina” Antonete Alamat Kusijanović, a među glumačkom ekipom su i Nikša Butijer i Momčilo Otašević. Film je montirao Tomislav Pavlic.

Kandidat Bosne i Hercegovine je “Ekskurzija”, dugometražni igrani prvijenac redateljice i scenaristice Une Gunjak, koji je svjetsku premijeru imao u kolovozu, na Filmskom festivalu u Locarno, gdje je i osvojio posebno priznanje. Film je realiziran kao koprodukcija šest zemalja - Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar. Radnja filma prati Iman, koja, dok se njezin deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova po školi se proširi glasina da je Iman trudna...

Rumunjski kandidat za nagradu Oscar posljednji je film redatelja Radua Judea “Ne očekuj previše od kraja svijeta”, koji je također svjetsku premijeru imao u Locarnu, a prikazan je i na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. U hrvatskom dijelu ekipe, uz koproducenticu, skladatelji su Jura Ferina i Pavao Miholjević te tonski snimatelj Hrvoje Radnić. Polazeći od istinite priče o pripremi i snimanju po mnogočemu diskutabilnog filma o zaštiti na radu, film analizira odnose pojedinca i multinacionalnih tvrtki novog rumunjskog kapitalizma.

Dodjela nagrade Oscar održat će se 10. ožujka iduće godine, a konačan popis nacionalnih europskih kandidata bit će poznat nakon isteka roka za prijavu 2. listopada. Krajem ove godine bit će objavljena lista od 15 “shortlisted” filmova koji će finalno biti u utrci za nominaciju za Oscara, a same nominacije bit će objavljene početkom 2024. godine. H/T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN U HOLU GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE

“Koncert pod zvijezdama”
učenika Glazbene škole J.
Runjanina u Vinkovcima

2

FILM JAKOVA SEDLARA

Molina na setu “260 Days”, stiže Assante

3

JURE BRKLJAČA PREDSTAVIO NOVI SINGL

"Umrit‘ u postole" napisao je Dujmić