Osijek
25 GODINA TRADICIJE RIBARSKIH DANA U KOPAČEVU

Čak dvije tone ribe pojedene
su prvog dana riblje fešte
Objavljeno 17. rujna, 2023.
Uz riblje, ali i lovačke specijalitete uživalo se u koncertima poznatih grupa, KUD-ova, ponudi domaćih proizvoda...

Da će se već četvrt stoljeća tradicije Ribarskih dana u Kopačevu zasigurno nastaviti, potvrđeno je tijekom tri vikend-dana. Ribarske dane otvorio je dožupan Mato Lukić, a kako se tri dana na pozornici izmjenjivao postav zabavljača, pjevača, KUD-ova, tako su se i na klupama smjenjivale tisuće konzumenata ribljih i lovačkih specijaliteta svih mogućih vrsta, a nije bilo onoga koji nije kupio nešto od izvrsne ponude ponuđenih proizvoda na štandovima u središtu sela.Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje, i Senata Majić, direktorica TZO-a Bilje - Kopački rit, kazali su nam da su od prve sekunde Ribarskih znali da su i ove godine "pogodili u sridu". Već prvog dana pristiglo je u to ritsko selo 5000 posjetitelja, a pojele su se dvije tone ribe samo u petak, pa su prognoze za jače vikendske dane bile još optimističnije.

- Klapa Intrade otvorila je program, bila je gužva i fenomenalna atmosfera. U subotu je bilo svečano otvorenje, čemu je prethodio TS Sokol. Nastavilo se s KUD-ovima, domaćim iz Mađarske, imali smo i romska društva, tu su bili i domaći KUD-ovi FA Bilje, Janoš Aranji iz Kopačeva… Imali smo i malo drukčiju glazbu, nastupala je i Radiona, to je ritmička, bubnjarska skupina, Bras bend, koji svira saksofone, a nakon toga Neno Belan i Fiumensi, s kojima smo zapaprili atmosferu i veselje je potrajalo do dugo u noć - kazala je Majić, dodavši kako je nedjelja rezervirana za fišijadu u Mađarskom domu s više od 40 ekipa, Tamburaški sastav Nesanica, mađarski bend Aranj Ćordaš iz Korođa i Bosutske bećare s kojima se zatvorila cijela ova priča u selu koje je nekoć imalo više od 200 ribara. Kopačevo je zato pravo mjesto za njegovanje svega vezanog uz tu tradiciju, koja je sada u funkciji turizma, te gastronomiju i njegovanje multikulturalnosti.

O značenju za tu djelatnost govori i nazočnost državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta Tončija Glavine, Domagoja Mikulića, državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, saborskih zastupnika Roberta Jankovitsa, Nataše Tramišak i Gorana Ivanovića Laca, a nazočili su i generalni konzul Mađarske u Osijeku Janoš Magdo, kako su najavljivači kazali i Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, te čelnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatske udruge za turizam i ruralni turizam kluba članova Selo.

Dobrodošlicu tisućama turista odasvuda, kao i izlagačima te sumještanima i uzvanicima izrekao je Željko Cickaj.

- Prisjetimo se ljudi koji su prije 25 godina imali hrabrosti osmisliti ovakav događaj kojim održavamo kulturu i običaje ovog malog ribarskog mjesta, da održe kulturu dvaju naroda, hrvatskog i mađarskog, koji ovdje žive dugo u zajedništvu. Hvala im na tome. Svi mi koji smo dio ove priredbe ovih godina volimo sve ovo vezano uz događaj koji je poznat izvan granica RH i promovira našu općinu. To je rezultat našeg rada. Iskrena hvala svima koji su ugradili sebe da bi ova priredba bila danas kakva jest - kazao je Cickaj.

Darko Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana