Osijek
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE

Na živoj knjižnici
progovorili su o svojoj tradiciji
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Predavanje Anđelka Srđaka i Željka Beissmana pratili su učenici OŠ Tina Ujevića i II. gimnazije

U sklopu Mjeseca židovske kulture u Muzeju osobnih priča održana je živa knjižnica "Sjećanje na bogatu povijest i tradiciju židovskog naroda". Svoje priče podijelili su članovi židovske zajednice i akteri izložbe "Priče Židova", predavač Anđelko Srđak i profesor FFOS-a Željko Beissmann, a pozorno su ih slušali učenici Osnovne škole Tina Ujevića i II. gimnazije Osijek.Iako živimo u 2023. godini, židovska zajednica računa godine od postanka svijeta, pa su tako upravo u subotu obilježili židovsku Novu godinu, odnosno 5784. godinu. U duhu slavlja Židovi jedu šipak jer ima 613 zrna, simbolizirajući 613 zapovijedi kojih se pridržavaju. "Još jedan zanimljivi običaj imaju ortodoksni Židovi, poznati po svojim kapicama, zulufima i crnoj odori, oni se strogo pridržavaju košera, hrane koja je u skladu sa židovskim zakonom - Torom. Tako, recimo, ne miješaju mesne i mliječne namirnice u istom obroku i za njih imaju čak posebno posuđe", dodaje Beissmann. Zatim postoji i blagdan Jom kipur, koji se slavi 14. dana mjeseca tišrija prema židovskom kalendaru, što može biti ili u rujnu ili listopadu prema gregorijanskom kalendaru. Prema židovskom kalendaru to je deseti dan od početka Nove godine, odnosno Roš hašane. "Dani između židovske Nove godine i Jom kipura su dani predviđeni za kontemplaciju i pokajanje. Židovi priznaju svoje grijehe i mole Boga za oprost te istovremeno pokušavaju dovesti u red odnose s bližnjima i riješiti sukobe", objašnjava Srđak.

Najpoznatiji židovski blagdan ipak je Hanuka, praznik slobode i svjetlosti, koji traje osam dana. Hanuka znači posvećenost i slavi čudo koje se dogodilo 165. godine prije Krista. Kako priča kaže, dvadeset i petog dana hebrejskog mjeseca kisleva helenistički okupatori razorili su židovski hram u Jeruzalemu. Helenski kralj zabranio je prakticiranje judaizma, a hram je pretvorio u oltar grčkog boga Zeusa. Mala grupa pobunjenih Židova, Makabejaca, borila se i uspjela vratiti hram. Poslije pobjede u hramu su našli samo jednu kantu ulja koja je mogla trajati tek jedan dan, a za posvećenje hrama uz paljenje hanukije trebalo im je osam dana, pa su poslali glasnika po još ulja. Glasniku je trebalo osam dana da nabavi ulje, ali ta jedna kanta potrajala je svih osam dana, zbog čega se počela slaviti prva Hanuka, kaže Beissmann.

Elena Lukić
VAŽNO JE ISPRIČATI NJIHOVE PRIČE
Muzej osobnih priča zapravo je projekt zagrebačke udruge Fade In. “Odlučili smo zastupati zajednice koje su izuzetno zanimljive i za koje vjerujemo da je važno ispričati njihove priče. Proteklih nekoliko godina, bilježimo porast govora mržnje i nasilja prema manjinama i marginaliziranim skupinama, posebice prema Židovima. Oni, iako brojčano mali, ali aktivni, imaju vrlo bogatu kulturu i povijest stoga želimo osigurati opstanak njihovog nasljeđa. Kroz osobne priče pokušavamo otvoriti teme koje nisu dovoljno pokrivene u našem društvu pa kontinuirano radimo na upoznavanju “drugih i drugačijih”, nadajući se povećanju tolerancije i inkluzivnijem društvu.” - govori Suzana Agotić, voditeljica Muzeja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana