Ekonomija
TRŽIŠTE PŠENICOM JE STALO

Zbog ukrajinske robe upitan izvoz, a preradu nismo širili
Objavljeno 18. rujna, 2023.
ŽZ: Nismo o tome razmišljali; imajući ustaljene tokove - viškovi su brzo išli

Nakon što je sredinom srpnja – po kotaciji osječkog Žita od 13. tog mjeseca, dosegnula najveću cijenu za urod 2023., a kada je tona III. klase bila do 169,10 eura, što je držala i 18. srpnja te 18. kolovoza, cijena pšenice od tada je u padu. Po kotaciji od 22. i 24. kolovoza bila je 155, krajem mjeseca 150, a po dosadašnjim rujanskim kotacijama, od 11., 12. i 14. rujna, iznosi 145 EUR/t.Član UO HPK-a Matija Brlošić procjenjuje da su ratari utržili 70 % pšenice, za razliku od lani, kada su ju mnogi zadržali i nakon žetve, očekujući još veću cijenu, no izostala je. Uostalom, ističu u Žitozajednici (ŽZ), dosadašnjih ustaljenih pravila zbog svih kriza koje su se dogodile – počev od pandemije, rata u Ukrajini i dr., više nema.

Nove okolnosti


- Vjerujem da je ratarima sada teško se snaći u novim okolnostima i nije lako poslovati i donositi poslovne odluke - kaže direktorica ŽZ-a Nada Barišić.

- Cijena pšenici i dalje pada, a kao razlog se navodi jeftina ukrajinska pšenica koja je uzela naše tržište, naš izvoz u Italiju. Tržište pšenicom je stalo, za Italiju ide tek nešto sitno - kaže Brlošić, a čije riječi potvrđuje već i podatak o izvozu pšenice u Italiju iz prvog kvartala 2023. koji je uvelike podbacio u odnosu prema prvom kvartalu 2022. Barišić kaže kako su cijene pšenice na burzama u stagnaciji.

- Francuska je sada oko 220 eura, a jedno vrijeme je bila pala i na 217 eura. Sve se to događa zbog pritiska jeftine ukrajinske robe i otežanog izvoza. Mislim da je i Žito korigiralo cijene zbog globalnih kretanja - kaže prva žena ŽZ-a.

Pšenica je u ovo doba, nastavlja Barišić, s cijenom išla gore, no ništa se više ne događa po ustaljenim tokovima jer ih zbog svih kriza više nema.

- Ustaljena pravila su izostala, cijena joj stagnira i u principu naša roba ima problema u plasmanu na tržištu Italije. Zbog izostanka dosadašnjih tokova ratari se boje i velik dio njih predao je urod. Oni koji su mogli čekati bolju cijenu, profitirali su, no ona se ove godine bitno ne mijenja na globalnoj razini, a mi smo još dodatno u poziciji pritiska jeftine ukrajinske robe, kao i cijela Europa. Mi smo, k tome, još usko vezani uz talijansko tržište, koje nam je bitno za plasman viškova, pa se sve to odražava na ponudu i potražnju - kaže Barišić.

U svemu tome nepoznanica je i daljnji smjer, no ono što sadašnja situacija definitivno potvrđuje jest da nismo radili na širenju prerade.

Mađarski primjer


- Da smo održali, unapređivali svoje mlinove, brašno bi se sada, kada zbog ukrajinske robe već ne znamo kud ćemo sa svojim viškovima, puno lakše prodalo - kaže Brlošić, no u ŽZ-u kažu da je problem i plasman brašna jer i ono kao jeftinije stiže iz Ukrajine.

- S brašnom bismo imali bar neku dodanu vrijednost; ovako sirovina, pšenica, stoji i radi gubitke jer ju treba skladištiti, što također košta - kaže Barišić. Sada ponovno na površinu izlazi činjenica da preradu pšenice nismo razvijali, osim uglavnom brašna, i u neke druge proizvode, npr. škrobove i sl., nego se vezali uz brašno.

- Mi nismo o tome razmišljali jer smo imali ustaljene tokove roba kada smo svoje viškove relativno brzo uspijevali plasirati u Italiju i s ovakvim problemima nismo bili suočeni prošlih godina. No nastala su nova vremena gdje ne znamo što nas čeka s cijenama, plasmanom roba - kaže direktorica ŽZ-a.

No zato je Mađarska o tome razmišljala puno prije nas; povećala je stočni fond, a mi sada imamo i problem afričke svinjske kuge (ASK). – Da smo povećavali stočni fond, pšenica bi imala dodatno tržište. Mađari su išli i u preradu u škrob, no mi nismo ulagali u preradbene kapacitete - kaže Barišić i dodaje kako smo ih, naprotiv, od ulaska u EU gubili.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE FOTONAPONSKIH ELEKTRANA

Koristit će se sredstva od naknade za ekstraprofit

VIŠE JE RADOVA ODRAĐENO NA ZGRADAMA

Rast obujma građevinskih radova za 5,3 posto

HPK UPOZORAVA NA MOGUĆI KOLAPS DOMAĆEG PERADARSTVA

Peradari zabrinuti zbog najavljenih ukrajinskih investicija u megafarme

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPORAZUM O STRUČNOJ SURADNJI

EFOS i Žito grupa potvrdili dugogodišnje partnerstvo

2

HRANA POSTAJE VREDNIJA OD ZLATA - KOLIKO JE ISPLATIVO ULAGANJE U KUPNJU PIG NFT-A?

Problemi s pojavom ASK-a drastično će promijeniti hrvatsko svinjogojstvo

3

SPRIJEČITI POSLOVANJE U SIVOJ ZONI

Potreban bolji nadzor u djelatnosti deratizacije